Cancerul esofagian, aspecte radiologice

Cancerul esofagian, aspecte radiologice

Cancerul esofagian este  una din neoplaziile cu prognostic sumbru, cu descoperire tardiva in faze avansate.

Cancerul de esofag poate imbraca toate cele 3 forme:

Forma ulceranta: radiologic NISA MALIGNA: prezinta dimensiuni mari, aptoximativ 3 cm, are baza larga de implantare, este mai mult inalta decat lata, nu proemina in conturul organului (este “incastrata”in contur), nu raspunde la testul terapeutic, dimpotriva isi poate creste dimensiunile sub tratament antiulceros, nu este dureroasa sub ecran.

Forma vegetanta: radiologic LACUNA MALIGNA: prezinta un plus de umplere, lacuna apare transparenta inconjurata de o substanta de contrast opaca, forma este neregulata, contur policiclic neclar, sters, care contrasteaza cu restul organului care prezinta contururi nete. Imaginea de la regiunea afectata la cea sanatoasa se face printr-un semiton cenusiu neomogen care corespunde infiltratiei tumorale adiacente. De cele mai multe ori lacuna prezinta la extremitatile ei o imagine de “pintene malign” sau o treapta, care atunci cand este prezenta este considerata patognomonica. Caracterul principal al acestui relief malign este constant (la nici o manevra imaginea nu se modifica).

Daca tumora este mica si situata pe una din fetele organului, poate disparea in substanta de contrast. Printr-o compresiune dozata ea poate reapare cu caracterele mentionate mai sus. Daca compresiunea se face pe o zona redusa ca intindere imaginea lacunara isi creste dimensiunile (semnul pelotei). Cercetand relieful mucoasei apare o intrerupere brusca a pliurilor in vecinatatea tumorii. Procesul nu se limiteaza la mucoasa ci infiltreaza submucoasa pe intinderi variate, iar aceasta infiltratie face ca pliurile sa devina proeminente, rigide, dure. La compresiune acestea nu se pot deplasa.

Forma infiltrativa: radiologic RIGIDITATE SEGMENTARA: aspectul radiologic a fost comparat cu “scandura pe valuri” datorita rigiditatii zonei afectate la nivelul careia undele peristaltice nu se propaga. Contururile organului sunt inlocuite cu linii intinse si rigide, peretii se scurteaza iar lumenul se miscoreaza concentric.

Indiferent de forma lui toate duc la stenoza esofagiana maligna care este o stenoza excentrica. Conturul esofagului este intrerupt, pliurile de asemenea, nu are dilatatie supraiacenta deoarece evolutia este rapida.

← Citodiagnosticul Tzanck Adipocit →

Despre: cancer esofag