Prima Pagina » Arhiva Medicala » ficat

ficat

Alimentele toxice

Intrate insidios in viata noastra de zi cu zi, alimentele toxice au devenit atat de firesti, incat aproape nimeni nu mai sesizeaza pericolul pe care ele il reprezinta in mod real. Multor oameni le-ar parea deplasat acum sa renunte la zaharul alb, la margarina, la alimente cu amelioratori de aroma, coloranti sintetici s.a.m.d. Deghizata in […]

Functiile Ficatului

Functiile Ficatului

Functiile ficatului sunt importante si variate : ia parte la digestia intestinala, depoziteaza in el o parte din substantele care depasesc nevoile imediate ale organismului, degradeaza si sintetizeaza diferite substante, ia parte la mentinerea compozitiei plasmei, mentine echilibrul glucidic, transforma grasimile in forme care se oxideaza mai usor, sintetizeaza fermentii necesari functiilor proprii sau ale altor […]

Alimentatia in bolile ficatului

Alimentatia in bolile ficatului

Ficatul este un organ cu multiple functii in economia organismului. O parte din aceste functii sunt legate de metabolismul energetic (ficatul jucand un rol cheie in transformarea nutrientilor in surse energetice). Bolile hepatice (cum ar fi hepatitele, ciroza) pot influenta in mod dramatic functionarea corecta a organului, acest lucru avand repercusiuni asupra intregului organism (care […]

Glandele anexe ale tubului digestiv

Glandele anexe ale tubului digestiv isi varsa produsii de secretie prin canale speciale in segmente tubului digestiv. Ficatul Ficatul este cea mai mare si complexa glanda din organism, fiind o anexa a tubului digestiv, caruia ii elimina in perioadele digestive, secretia sa exocrina – bila. In plus la nivelul lui se sintetizeaza multiple substante pe care […]

Metabolismul Glucidic

Metabolismul Glucidic

Problemele legate de importanta ficatului ca sediu al actiunii insulinei, de mecanismul diabetului la cirotici ca si de frecventa hipoglicemiei in hepatite continua sa reprezinte subiecte ale unor dezbateri recente. Ficatul detine un loc deosebit in homeostazia glucidica, intrucand: este un organ atat al productiei cat si al consumului de glucoza; este supus actiunii insulinei […]

Inervatia Ficatului

Inervatia Ficatului

Nervii ficatului provin din plexul hepatic, format din fibre simpatice ce ies din ganglionul celiac si din fibre parasimpatice ce se desprind din ambii nervi vagi. Sinapsa fibrelor simpatice este in ganglionul celiac. Se disting doua plexuri nervoase distincte:             ► anterior;             ► posterior. Plexul anterior provine din partea stanga a plexului celiac si […]

Vascularizatia Ficatului

Vascularizatia Ficatului

Vascularizatia ficatului este dubla: nutritiva si functionala si este  realizata de: a) Artera hepatica. Ia nastere din trunchiul celiac. La inceput continua directia aceastuia si cand intalneste vena porta se divide in doua ramuri terminale: hepatica proprie si artera gastroduodenala. Artera hepatica proprie se divide la nivelul hilului hepatic in ramura dreapta si stanga si […]

Anatomia Functionala a Ficatului

Anatomia Functionala a Ficatului

Microstructura functionala a ficatului. Lobul hepatic reprezinta unitatea anatomica si functionala a ficatului. El este construit din cordoane hepatocitare radiare separate de o retea de capilare sinusoidale care conveg dinspre spatiile porte periferice spre vena centrolobara. Lobii sunt vizibili cu ochiul liber si se prezinta ca niste granulatii de marimea unui bob de mei, are forma […]

Anatomia Morfologica a Ficatului

Anatomia Morfologica a Ficatului

Ficatul uman este un organ de textura poroasa, fin, de culoare rosu-inchis maro. El se afla situat in abdomen, cea mai mare parte in hipocondrul drept, dar se intinde si in epigastru ajungand pana in hipocondrul stang. Sub cupola diafragmatica se afla o foita de tesut muscular ce separa plamanii de organele abdominale. Carcasa cartilaginoasa […]

Generalitati privind aparatul digestiv

Aparatul digestiv cuprinde totalitatea organelor care indeplinesc importanta functie de digestie si absorbtie a alimentelor (prehensiune, modificarea fizico-chimica a alimentelor, absorbtia nutrimentelor si excretia reziduurilor neabsorbite). Este compus din tubul digestiv si glandele sale anexe. Digestia este ansamblul de procese in cursul carora substantele nutritive sunt eliberate din alimente, sub influenta enzimelor, fragmentate in constituentii […]

Pagina 1 din 212