Infectiile cu transmitere sexuala

Infectiile cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala (BTS) pot surveni la orice varsta, dar femeile in jurul varstei de 20 de ani sunt mai susceptibile deoarece este mai probabil ca acestea sa aiba mai multi parteneri sexuali. Doua dintre cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala – gonoreea (caracterizata prin urinare dureroasa, sangerari anormale si scurgeri vaginale) si infectia cu chlamydia (care de obicei este asimptomatica, dar uneori poate provoca dureri la urinat si scurgeri vaginale anormale) – sunt tratabile cu atibiotice. Importanta este identificarea si tratarea acestora la timp, intrucat in lipsa tratamentului aceste afectiuni pot duce la aparitia bolii inflamatorii pelvine, a infectiei uterului si trompelor uterine – toate acestea putand conduce in final la infertilitate.

O alta boala cu transmitere sexuala (BTS) foarte raspandita este infectia cu papiloma virusul uman (HPV), o afectiune virala contractata prin contact sexual. Cel putin o jumatate dintre persoanele active sexual pot contracta virusul HPV la un moment dat in timpul vietii si aproximativ 80% dintre femei vor veni in contact cu virusul pana la varsta de 50 de ani. In majoritatea cazurilor, organismul poate respinge singur HPV si astfel se poate sa nu stii niciodata ca l-ai avut. Unele dintre cele peste 100 de tulpini HPV pot cauza negii genitali sau verucile vulgare, iar 10 dintre tulpinile virusului HPV sunt legate de aparitia cancerului de col uterin.

Medicul dumneavoastra ginecolog poate detecta prezenta virusului HPV in urma efectuarii unui test Papanicolau, motiv pentru care este bine ca acest test sa fie efectuat cu regularitate. Daca testul Papanicolau este pozitiv, va trebui sa fiti monitorizate o perioada mai indelungata pentru a depista eventualele celule precanceroase la nivelul colului uterin.

Daca doriti, puteti sa va orientati si spre Gardasil, un vacin recent aprobat ce protejeaza impotriva a patru tulpini de HPV care impreuna sunt responsabile pentru 70% din cazurile de cancer de col uterin si 90% din cazurile de veruci genitale. Gardasil este recomandat fetelor si femeilor cu varste cuprinse intre intre 9 si 26 de ani, dar unii medici il prescriu si pentru femei trecute de varsta de 26 de ani. Indiferent de varsta, daca esti activ sexual si ai unul sau mai multi parteneri, expertii recomanda testarea anuala in ceea ce priveste bolile cu transmitere sexuala.

← Cymevene Sindromul Raynaud →

Despre: blenoragie, boala venerica, boli genitale, boli ginecologice, boli vaginale, Boli Venerice, boli venerice barbati, boli venerice femei, ciuperci vaginale, mancarimi vaginale, parteneri sexuali, scurgeri vaginale, secretii vaginale, tratament Candida, tratament Candida albicans, tratament Trichomonas, tricomonas vaginalis, urinare dureroasa, usturimi genitale