Pneumoniile virale, forme si aspecte radiologice

Pneumoniile virale, forme si aspecte radiologice

Pneumonia atipica primara este determinata de un grup heterogen de agenti etiologici in care sunt inclusi: Mycoplasma pneumoniae, ADN virusuri, influenza, parainfluenza,virusurile sincitiale respiratorii.

Pneumonia primara afecteaza un plaman initial indemn, fara alte afectiuni preexistente, denumirea de atipic subliniaza caracterele pneumoniei virotice fata de cea bacteriana.

Radiologic se observa un aspect polimorf, adesea discordant cu tabloul clinic. Caracteristici comune: localizare frecventa in lobii inferiori, in segmentele posterioare; accentuarea unilaterala sau bilaterala a desenului peribronhovascular perihilar.

Forme anatomo-radiografice:

Forma hilara – (80%) se caracterizeaza printr-o accentuare a desenului peribronhovascular perihilar. Hilurile pulmonare au dimensiuni crescute cu contururi difuze prin vizualizarea tesutului peribronhovascular, de la nivelul hilului catre baze diverg opacitati fine initial, localizate peri- si infrahilar bilateral,datorate inflamatiei acute. De-a lungul lor sunt vizibile opacitati punctiforme – expresie a unor atelectazii lobulare produse prin edem, spasm, dopuri de mucus. La periferie se observa o retea poligonala, neregulata, cu contururi difuze, datorat infiltratiei interstitiale. Aceste opacitati reticulare sunt mai evidente dupa inspir profund. Imaginea radiologica precede adesea instalarea simptomatologiei clinice (Dingle) si poate creste in intensitate si dimensiuni in caz de suprainfectare bacteriana. In cazul evolutiei favorabile, primele care dispar sunt opacitatile micronodulare, apoi opacitatile liniare care pot persista pana la 2 luni, timp in care din fine pot deveni groase cu contururi sterse. Adenopatia hilara sau mediastinala poate fi prezenta.

Forma macronodulara – (20%) se caracterizeaza prin prezenta a 2-3 opacitati rotund ovalare cu diametrul de 5-10 cm cu structura usor neomogena, conturui difuze. Opacitatile sunt in legatura cu hilul si nu au tendinta la confluare.

Forma nodulara, diseminata – este mai frecventa la varstele extreme. Se caracterizeaza prin opacitati micronodulare de tip miliar localizate in 2/3 inferioare ale ariilor pulmonare.

Forma intercleidohilara – aspecte similare celei infrahilare insa avand localizare paramediastinala pune numeroase probleme de diagnostic diferential.

Forma pneumonica – cu topografie segmentara sau lobara, apare mai ales la adulti, fiind o pneumopatie mixta (virala si bacteriana).

← Lupta cu imbatranirea pielii! Fibrom →

Despre: pneumonie, pneumonie virala