Insuficienta Hepatica

Insuficienta Hepatica

Insuficienta hepatica apare cind ficatul isi pierde capacitatea de a-si exercita functiile. Este o conditie medicala amenintatoare de viata care necesita terapie de urgenta. Insuficienta hepatica se poate instala de-a lungul a mai multor ani, insuficienta hepatica cronica,  sau se poate instala rapid in cateva zile sau saptamani, numita insuficianta hepatica acuta.

Cauzele cele mai frecvente ale insuficientei hepatice includ: hepatita B si C, consumul abuziv de alcool, malnutritia, ciroza hepatica de orice cauza, hemocromatoza.

Insuficienta hepatica acuta este determinata de alte conditii clinice patologice cum ar fi: abuzul de acetaminofen, hepatita acuta virala mai ales la copii, reactii adverse la anumite medicamente, consumul de ciuperci otravitoare.

Multe manifestari sunt datorate malfunctiei hepatice. Astfel ficatul nu mai poate procesa adecvat bilirubina, un produs de metabolizare a eritrocitelor imbatranite, iar aceasta nu mai este excretata. Rezultatul este icterul.Ficatul nu mai poate sintetiza cantitatea suficienta de produsi de coagulare determinind sangerarea prelungita a plagilor si o tendinta exagerata la echimoze.Hipertensiunea portala apare adesea. Aceasta determina acumularea de lichid in cavitatea abdominala-ascita, encefalopatie hepatica sau ambele.

O persoana cu insuficienta hepatica prezinta icter, ascita, encefalopatie si o stare de sanatate proasta. Alte simptome comune implica: fatigabilitatea, slabiciune musculara, greata si anorexie. In insuficienta hepatica acuta starea de sanatate se poate inrautati in cateva zile.Medicii pot diagnostica insuficienta hepatica bazindu-se pe simptome si examenul fizic. Testele de sange evalueaza functia hepatica, care este de obicei sever alterata.

Tratamentul depinde de cauza si simptomele specifice. Caracterul urgent al tratamentului depinde daca insuficienta este acuta sau cronica, dar principiile sunt aceleasi.Pasul cel mai important este identificarea cauzei insuficientei hepatice. Prognosticul depinde de etiologie. Tratamentul initial este de resuscitare. Pacientii cu encefalopatie trebuie transferati la terapie intensiva pentru monitorizare. Pe masura ce pacientul dezvolta encefalopatie progresiva este necesara intubarea si respiratia artificiala.

Majoritatea pacientilor tind sa dezvolte disfunctie circulatorie. Astfel este necesar controlul fluidelor circulatorii, a hemodinamicii, a parametrilor metabolici si supravegherea pentru eventualele infectii. Mentinerea nutritiei si recunoasterea prompta a hemoragiilor digestive sunt cruciale.Parametrii coagularii, hemoleucograma si parametrii metabolici trebuie controlati frecvent.Aminotransferazele serice si bilirubina sunt masurate zilnic.

Transplantul hepatic este tratamentul definitiv care poate vindeca pacientul.Prognosticul este dependent de cauza insuficientei. Dezvoltarea complicatiilor este un alt factor care determina rata de supravietuire.

 

← Sindromul ANOTHER De Nol →

Despre: insuficienta hepatica