Prima Pagina » Arhiva Medicala » Intoxicatie

Intoxicatie

Profilaxia Intoxicatiilor Alimentare Nemicrobiene

Profilaxia Intoxicatiilor Alimentare Nemicrobiene

Pentru a preveni intoxicatiile cu ciuperci, au fost elaborate reguli sanitare, in care sunt descrise ciupercile comestibile ce pot fi supuse prelucrarii, si ciupercile necomestibile. Este admisa numai vanzarea ciupercilor sortate, in stare cruda, uscata sau marinata, de o anumita specie, si nu amestecate. Este interzisa vanzarea ciupercilor fierte sau faramitate, a salatelor de ciuperci si […]

Intoxicatia cu Alcool Etilic

Intoxicatia cu Alcool Etilic

Conform unei legende, procedeul de obtinere a bauturilor alcoolice ii apartine calugarului-alchimist italian Valentius. Dupa ce a gustat de mai multe ori din produsul obtinut, alchimistul s-a imbatat, declarand ca a descoperit un elixir vrajitoresc, care-l face pe batran tanar, pe cel istovit – plin de puteri, iar pe cel intristat – vesel. De atunci, […]

Intoxicatia cu Plumb

Intoxicatia cu Plumb

Sursa intoxicatiilor cronice cu plumb, precum se stie, sunt vasele din lut, fabricate de olari si poleite cu glazura, substanta ce contine o mare cantitate de plumb. Anume acest metal trece in produsele alimentare (muraturi, gemuri s.a.). Precizarea folosirii produselor in alimentatie are mare insemnatate pentru stabilirea diagnosticului, care devine posibila doar dupa o examinare […]

Intoxicatia cu Pesticide

Intoxicatia cu Pesticide

Substantele chimice folosite la combaterea daunatorilor si bolilor plantelor se numesc pesticide. In primul rand, substantele chimice toxice (pesticidele) se clasifica dupa componenta lor chimica. In prezent sunt folositi pe larg compusii organici ai mercurului (granozanul, mercuranul), clorului (hexacloranul, heptaclorul s.a.), compusii organo-fosforici (clorofosul, metafosul, carbofosul, fosfamida s.a.), derivatii acidului carbamic (sevinul s.a.), ai acizilor tio- […]

Intoxicatiile cu Plante Otravitoare

Intoxicatiile cu Plante Otravitoare

Din categoria plantelor otravitoare fac parte acele plante care sintetizeaza si acumuleaza substante toxice pentru om si animale (alcaloizi, glicozide, saponide s.a.). Se intalnesc plante otravitoare propriu-zise, toxicitatea carora apare in procesul dezvoltarii si este caracteristica pentru toti reprezentantii speciei date, si plante conventional otravitoare, toxicitatea carora nu este specifica pentru specia respectiva. Gradul de […]

Intoxicatiile cu Ciuperci

Intoxicatiile cu Ciuperci

Ciupercile sunt un produs alimentar pretios. Valoarea alimentara a lor depinde de substantele chimice pe care le contin (acizi organici, proteine, fermenti, vitamine etc.). Compozitia chimica a ciupercilor depinde de mai multi factori: de specie, de faza dezvoltarii, de partea ciupercii folosite, de locul unde cresc. Ciupercile proaspete contin 82-92% apa, 0,5-1,5% substante minerale, 1-3% […]

Intoxicatiile Alimentare Nemicrobiene

Intoxicatiile Alimentare Nemicrobiene

Intoxicatiile alimentare nemicrobiene includ intoxicatiile cu tesuturi ale unor animale veninoase (unele specii de pesti), cu produse de provenienta vegetala sau animala, care devin toxice in anumite conditii (samburi amari de migdale, de piersice si de visine, cartofi incoltiti, boabe de fasole crude, ficatul si icrele unor specii de pesti, mierea produsa de albine din […]

Intoxicatiile Alimentare

Intoxicatiile Alimentare

Intoxicatiile alimentare rezulta din folosirea unor alimente infectate cu agenti sau impurificate cu substante toxice de origine microbiana ori nemicrobiana. Ele prezinta o stare patologica acuta si pot evolua sub forma de cazuri sporadice, afectiuni de familie si de grup sau sub forma de izbucniri in masa, cand unul si acelasi produs contaminat este consumat […]

Intoxicatia cu Aminofenazona, Fenilbutazona

Sinonime Piramidon, Pyran, Amidopirin etc. Proprietati fizice Substanta cristalina, alba, fara miros, cu gust amar. Identificare Prin reactii colorimetrice si de precipitare, din corpul delict si continutul gastric. Fiziopatologie a) Intoxicatia cu piramidon: tabloul clinic asemanator crizelor comi-tiale, intrerupt prin barbiturice si insotit de insuficienta circulatorie acuta. b) Intoxicatia cu fenilbutazona: greturi, sialoree, stomatita, varsaturi, […]

Intoxicatia cu Digitala

Sunt glucozizi extrasi din Digitalis lanata si Digitalis purpurea. Proprietati fizice Substante cristaline, albe, fara miros, insolubile in apa. Durata comei barbiturice este variabila in functie de preparat si doza ingerata, ca si de toleranta individului si tratamentul administrat. Tratament Nu exista antidot specific. Asa-zisele antidoturi fiziologice (excitante ale sistemului nervos), ca: Pentetrazol, Cofeina, Megimid, […]

Pagina 1 din 212