Prima Pagina » Arhiva Medicala » lipide

lipide

Particularitatile Alimentatiei la Efectuarea Muncii Fizice si a Celei Intelectuale

Particularitatile Alimentatiei la Efectuarea Muncii Fizice si a Celei Intelectuale

Alimentatia rationala prevede un consum de hrana corespunzator cu genul de activitate al persoanei. Divizarea muncilor in fizica si intelectuala e relativa, deoarece, pe parcursul activitatii omului, diferenta dintre ele se atenueaza, fiecare gen de activitate incluzand elemente si de un fel, si de altul. S-a constatat ca, in unele cazuri, modificarile fiziologice din organism […]

Importanta Lipidelor in Alimentatie

Importanta Lipidelor in Alimentatie

Lipidele sunt o grupa de substante organice, componente ale materiei vii, insolubile in apa si solubile in solventi organici (eter, acetona, benzen s.a.). Ele sunt compusii organici ai carbonului, hidrogenului si oxigenului. Rezult a din esterificarea acizilor gra si cu diferiti alcooli. Din punct de vedere chimic, sunt substante organice cu molecula mai mult sau […]

Notiuni Generale Despre Alimentatie

Alimentatia reprezinta conditia esentiala pentru existenta vietii. Fara hrana organismul nu se poate mentine, manifesta, dezvolta, perpetua. In alcatuirea regimului se pleaca totdeauna de la nevoile omului normal, de aceeasi varsta, sex, stare fiziologica si cu acelasi tip de munca. Componentele de baza ale alimentelor sunt denumite factori nutritivi sau principii nutritive. Acestea sunt: proteinele, […]

Relatia Dintre Metabolism si Necesarul Fiziologic de Substante Nutritive

Relatia Dintre Metabolism si Necesarul Fiziologic de Substante Nutritive

La om, alimentatia rationala stiintifica, are in vedere aspectele cantitative si calitative care sa satisfaca adecvat nevoile variabile ale organismului sub aspect energetic, plastic si functional, asigurand astfel starea de sanatate. Fiecare organism uman prezinta particularitati proprii din punct de vedere al substantelor nutritive diferentiindu-se pe grupe de consumatori in functie de varsta, sex, masa […]

Metabolismul Lipidic

Metabolismul Lipidic

Ficatul detine un rol major in metabolismul lipidelor, participand la unele reactii cheie in sinteza si metabolismului acizilor grasi, in metabolismul colesterolului si al altori steroli. El reprezinta sursa esentiala de fosfolipide, liproproteine si corpi cetonici, formati din acizi grasi. Chilomitronii bogati in trigliceride, absorbiti din intestin sunt in mare parte preluati de catre ficat, […]

Lipidele

Lipidele

Lipidele constau dintr-un grup larg de compusi, care sunt in general solubile in solventi organici si in general insolubile in apa. Chimic, lipidele sunt trigliceride, triesteri de glicerol. Lipidele pot fi solide sau lichide la temperatura camerei, in functie de structura si componenta acestora. Desi termenul de “uleiuri”, “grasimi”, si “lipide” sunt toate utilizate pentru […]