Prima Pagina » Arhiva Medicala » metabolism

metabolism

Functiile Ficatului

Functiile Ficatului

Functiile ficatului sunt importante si variate : ia parte la digestia intestinala, depoziteaza in el o parte din substantele care depasesc nevoile imediate ale organismului, degradeaza si sintetizeaza diferite substante, ia parte la mentinerea compozitiei plasmei, mentine echilibrul glucidic, transforma grasimile in forme care se oxideaza mai usor, sintetizeaza fermentii necesari functiilor proprii sau ale altor […]

Consumul de Energie si Valoarea Energetica a Alimentelor

Consumul de Energie si Valoarea Energetica a Alimentelor

Pe parcursul vietii, au loc necontenite transformari de materie si de energie. Orice organism viu este strans legat de mediul ambiant printr-un permanent schimb de substante. Acest schimb, cunoscut sub denumirea metabolism, este o functie generala comuna tuturor organismelor, indiferent de forma lor de organizare, si consta din doua actiuni contrare: una constructiva, de asimilare […]

Digestia si Metabolismul

Pentru efectuarea functiilor vitale, organismul are nevoie de energie si elemente nutritive. Acestea ii sunt furnizate de alimente. Dar principiile nutritive (factorii nutritivi) se gasesc sub forma unor combinatii complexe, care nu pot fi utilizate ca atare. Este deci nevoie de transformari pana la elemente simple, pe care organismul le foloseste ca sursa energetica si […]

Relatia Dintre Metabolism si Necesarul Fiziologic de Substante Nutritive

Relatia Dintre Metabolism si Necesarul Fiziologic de Substante Nutritive

La om, alimentatia rationala stiintifica, are in vedere aspectele cantitative si calitative care sa satisfaca adecvat nevoile variabile ale organismului sub aspect energetic, plastic si functional, asigurand astfel starea de sanatate. Fiecare organism uman prezinta particularitati proprii din punct de vedere al substantelor nutritive diferentiindu-se pe grupe de consumatori in functie de varsta, sex, masa […]

Metabolismul Glucidic

Metabolismul Glucidic

Problemele legate de importanta ficatului ca sediu al actiunii insulinei, de mecanismul diabetului la cirotici ca si de frecventa hipoglicemiei in hepatite continua sa reprezinte subiecte ale unor dezbateri recente. Ficatul detine un loc deosebit in homeostazia glucidica, intrucand: este un organ atat al productiei cat si al consumului de glucoza; este supus actiunii insulinei […]

Metabolismul muschiului striat

Metabolismul muschiului striat

Muschiul striat este cel mai mare consumator de substante nutritive si oxigen al organismului. Energia pe care o consuma in timpul travaliului provine din hidroliza acidului adenozintrifosforic (ATP), cu formare de acid adenozindifosforic (ADP) si o grupare fosfat libera. Consumul de oxigen si sursele de energie ale muschiului.  Refacerea depozitelor de ATP are loc cu […]

Cerintele Alimentare ale Organismului

Cerintele Alimentare ale Organismului

Din aceasta succinta prezentare a metabolismului putem desprinde necesitatile de nutrimente ale organismului si ratiunea lor. Proteinele sunt indispensabile in masura in care trebuie sa furnizeze pietrele de constructie (acizii aminati) tesuturilor organismului. Valoarea lor alimentara este inegala: cele de origine animala sunt mai apte a raspunda acestui deziderat decat cele de origine vegetala. Ca […]

Boala Wilson

Boala Wilson

Definitie Este o tezaurismoza descrisa de Wilson, caracterizata prin depunerea de cupru in tesuturi si aparitia de manifestari hepatice, neurologice si psihiatrice, oculare (inelul Kaiser-Fleischer) si in alte organe (rinichi, oase, tegumente). Boala este genetica, cu transmisiune autosomala recesiva. Etiopatogeneza In boala Wilson au loc doua anomalii importante: 1. Scaderea sintezei de ceruloplasmina,proteina serica transportoare […]

Necesitatea unei alimentatii echilibrate si complete

Necesitatea unei alimentatii echilibrate si complete

Bataile inimii, digestia, urcatul unei scari, scrisul unei scrisori, mentinerea constanta a temperaturii corpului si orice activitate se desfasoara cu un consum de energie. Aceasta energie provine din alimente si este valorificata si transformata in organism potrivit necesitatilor. Sub marea lor diversitate, alimentele sunt combinatii a trei substante nutritive complexe, numite substante nutritive sau nutrimente: […]