Silicoza pulmonara, aspect radiologic

Silicoza pulmonara, aspect radiologic

Silicoza este o afectiune determinata de patrunderea in alveolele pulmonare de pulberi silicogene cu dimensiuni reduse, cuprinse intre 3-5 microni.

Aspect anatomo-patologic:

Particulele de dioxid de siliciu strabat barierele mecanice ale cailor respiratorii si ajung in alveole. Acestea sunt fagocitate de celulele alveolare si transportate de-a lungul cailor limfatice in tesutul interstitial subpleural si apoi in cel peribronsic si perivascular.

La acest nivel dioxidul de siliciu provoaca o actiune iritanta fibroblastica extrem de intensa asupra histiocitelor locale peribronsice si adventiciale care prolifereaza in jurul depozitelor de siliciu, inconjurand vasele si bronhiile, cu formarea de noduli silicogeni. In interiorul  acestor focare se produce necroza fibroida si se formeaza fibrele de colagen dispuse in straturi concentrice, datorita efectelor toxice ale dioxidului de siliciu.

In ganglionii limfatici limfocitele se necrozeaza si scheletul fibros este sediul unei reactii fibrinoide. Cu timpul, tesutul limfatic este inlocuit cu tesut fibrilar sarac in celule.

Silicoza pulmonara evolueaza fazic:

1) Suspiciunea de silicoza – corespunde primelor modificari care apar pe radiografie; hiluri cu dimensiune si intensitate crescuta, cu contururi mai nete, accentuarea desenului vascular si prezenta unei reticulatii formata din ochiuri poligonale/rotunde de 2-5mm, localizate in etajele mijlocii ale ariilor pulmonare. Fraisher afirma ca daca la tabloul RX respectiv se adauga si liniile Kerley A si B – diagnosticul de silicoza poate fi sustinut chiar si in absenta nodulilor silicogeni.

2) stadiul 1 – modificarile mentionate anterior la care se adauga prezenta de opacitati punctiforme si micronodulare localizate in etajele mijlocii, initial in partea dreapta, de intensitate redusa cu contururi nete.

3) stadiul 2 – nodulii cresc in dimensiune (pana la 5 mm), numar si intensitate, care cuprind aproape in intregime ariile pulmonare, respectand varfurile si mai rari in regiunile bazale externe.

4) stadiul 3 – pseudotumoral – se caracterizeaza prin opacitati conglomerate de tip macronodular, pseudotumoral, care apar initial in regiunile subclaviculara dreapta si ulterior in cea stanga. Se pot excava datorita necrozei sau asocierii cu tuberculoza. Hilurile sunt cu arie de proiectie marita, neomogene, aplatizate datorita fibrozei. Calcificarile ganglionare hilare si mediastinale apar frecvent in acest stadiu, cu aspect de “coaja de ou”; sunt prezente fibroza, ingrosarile pleurale, bronsiectaziile.

Forme radioclinice:

  • silicoza cu fibroza masiva progresiva – se caracterizeaza printr-o fibroza interstitiala difuza si mai putini noduli;
  • silicoza cu evolutie rapida – se caracterizeaza prin evolutia rapida a bolii;
  • silicoza cu evolutie lenta – aparitia tardiva a modificarilor radiologice, frecvent apar dupa scoaterea din mediul silicogen;
  • sindromul Caplan – asocierea poliartritei reumatoide cu pneumoconioza.

Complicatiile silicozei:

  • bronsice: bronsita cronica, bronsiectazii;
  • emfizemul obstructiv secundar, bulos, pneumotoraxul;
  • tuberculoza pulmonara accelereaza evolutia procesului silicotic; diagnosticul se bazeaza in principal pe prezenta leziunilor apicale si izolarea bacilului Koch din sputa;
  • pleurale: scizurile, pahipleurite, epansamente pleurale
  • cordul pulmonar cronic (CPC) frecvent; constituie principala cauza de deces a silicoticilor.

← Kytril Mabcampath →

Despre: silicoza