Profilaxia bolilor diareice acute

Profilaxia bolilor diareice acute

Bolile diareice acute – sunt boli provocate de bacterii si virusuri, care se transmit omului sanatos prin apa, produse alimentare si diferite obiecte contaminate.

Semnele de boală comune a BDA:

  • Slabiciune generala
  • Greturi, varsături
  • Perderea poftei de mancare
  • Dureri în abdomen (burtă)
  • Diaree (scaun lichid, frecvent de la 3 până la 20 ori în zi)
  • Temperatură înaltă (febră până la 40C), frisoane
  • Dureri de cap, ameţeli
  • Discomfort fizic, epuizare;

REŢINEŢI!!!

Pentru a preveni aceste maladii

  • Folosiţi apă potabilă din surse sigure;
  • Folosiţi doar apă fiartă şi răcită sau îmbuteliată;
  • Spălaţi fructele şi legumele ce se folosesc în alimentare fără prelucrare termică cu apă fiartă sau curgătoare;
  • Evitaţi scăldatul şi pescuitul în bazinele acvatice în zonele inundate;
  • Nu folosiţi apele provenite din inundaţii la spălarea mâinilor, fructelor, legumelor;
  • Spălaţi-vă pe mâini cu săpun după ce frecventaţi viceul, înainte de luarea mesei, înainte de a prepara bucatele şi foarte des în timpul preparării bucatelor;
  • Spălaţi şi dezinfectaţi toate suprafeţele şi vesela utilizată la prepararea bucatelor de fiecare dată cînd le folosiţi;
  • Protejaţi bucătăria şi zonele de gătit împotriva insectelor, rozătoatelor şi animalelor;
  • Separaţi carnea crudă şi peştele de celelalte alimente;
  • Folosiţi cuţite şi tocătoare separate pentru alimentele crude şi cele bucatele gata;
  • Gătiţi  alimentele cît mai bine, în special carnea şi ouăle;
  • Nu procuraţi produse uşor alterabile (lactate, carne, peşte, patiserie) de la realizatori particulari din străzi şi pieţe stihiinice;
  • Procuraţi produse alimentare proaspete numai din locurile sigure, unde e permisă vânzarea, verificaţi termenul de valabilitate;
  • Preparaţi bucatele pentru copii, imediat înainte de consum;
  • Nu lăsaţi bucatele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore şi nu reîncălziţi alimentele gătite la o temperatură mai joasă de 60C;
  • Păstraţi produsele alimentare la o temperatură nu mai mare de + 5C;
  • Nu păstraţi alimentele timp îndelungat, nici chiar în frigider;
  • Nu consumaţi produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat.

← Sifilis Indigestia si sarbatorile →

Despre: diaree, diaree acuta