Prima Pagina » Arhiva Medicala » proteine

proteine

Proteinele si steroizii

Toti hormonii sunt activi in cantitati foarte mici. Ca structura chimica, hormonii se impart in doua categorii: cei care sunt proteine sau derivati proteici si cei care au o structura steroidica ce contin inele steroidice. Cand fiecare hormon ajunge la celula tinta, poate actiona doar daca se fixeaza de un receptor al acesteia. Odata ce […]

Particularitatile Alimentatiei la Efectuarea Muncii Fizice si a Celei Intelectuale

Particularitatile Alimentatiei la Efectuarea Muncii Fizice si a Celei Intelectuale

Alimentatia rationala prevede un consum de hrana corespunzator cu genul de activitate al persoanei. Divizarea muncilor in fizica si intelectuala e relativa, deoarece, pe parcursul activitatii omului, diferenta dintre ele se atenueaza, fiecare gen de activitate incluzand elemente si de un fel, si de altul. S-a constatat ca, in unele cazuri, modificarile fiziologice din organism […]

Necesarul de Proteine

Necesarul de Proteine

Normarea igienica a cantitatii necesare de proteine in ratia alimentara a fost o problema complicata. Prin anii 70 ai secolului XIX, fiziologul german C. Voit, studiind componenta proteica a ratiei alimentare, a ajuns la concluzia ca un adult foloseste zilnic 118 g de proteine. Anume aceasta cantitate era recomandata ca fiind suficienta din punct de vedere […]

Proteinele​​: Functie, Structura si Bioinformatica

Proteinele​​: Functie, Structura si Bioinformatica

Proteinele sunt substante nutritive cu o structura complexa, care se prezinta ca macromolecule formate din lanturi de aminoacizi legati intre ei prin legaturi peptidice. Din punct de vedere chimic, proteinele sunt substante cu molecula foarte complexa, avand in componenta ei atomi de carbon, hidrogen, oxigen, azot si, uneori, de sulf, cantitati mici de Fe, Cu, […]

Regim Hiperproteic

Regim Hiperproteic

Regimul hiperprotidic, este un regim cu peste 1,5 g proteine/kg corp/zi. Cu peste 15% proteine ratia zilnica se folosesc alimente bogate in proteine cum sunt carnea, pestele, laptele, branza, ouale. Daca se urmareste si scaderea sodiului se exclud branza, laptele si laptele praf. Este indicat la batrani cu azotenie normala, in denutritie cu anumite recomandari […]

Notiuni Generale Despre Alimentatie

Alimentatia reprezinta conditia esentiala pentru existenta vietii. Fara hrana organismul nu se poate mentine, manifesta, dezvolta, perpetua. In alcatuirea regimului se pleaca totdeauna de la nevoile omului normal, de aceeasi varsta, sex, stare fiziologica si cu acelasi tip de munca. Componentele de baza ale alimentelor sunt denumite factori nutritivi sau principii nutritive. Acestea sunt: proteinele, […]

Relatia Dintre Metabolism si Necesarul Fiziologic de Substante Nutritive

Relatia Dintre Metabolism si Necesarul Fiziologic de Substante Nutritive

La om, alimentatia rationala stiintifica, are in vedere aspectele cantitative si calitative care sa satisfaca adecvat nevoile variabile ale organismului sub aspect energetic, plastic si functional, asigurand astfel starea de sanatate. Fiecare organism uman prezinta particularitati proprii din punct de vedere al substantelor nutritive diferentiindu-se pe grupe de consumatori in functie de varsta, sex, masa […]

Proteinele

Proteinele

Bochimistii ne spun ca proteinele sunt componenti complecsi, avand in molecule atomi de carbon, hidrogen, oxigen, azot si, cateodata, sulf. Nu mai spun ca sunt usor de fragmentat in conditii speciale, in „caramizi“, aminoacizi, acizi organici mono, bi-carboxilici (cu grupari carboxil -COOH in molecula si mono-bi aminati (cu grupari amino, -NH2, in molecula). Nutritionistii ne […]

Proteinurie

Simptom Proteinuria este prezenta proteinelor in urina. Nivelul proteinelor in urina este in mod normal extrem de mic, sub 50 miligrame pe 24 ore si nu poate fi detectat prin metodele de cercetare conventionale; de asemenea, se spune ca in stare normala nu exista proteinurie. Cauze: Proteinuria fiziologica nu este decelata prin metode uzuale. La […]

Necesitatea unei alimentatii echilibrate si complete

Necesitatea unei alimentatii echilibrate si complete

Bataile inimii, digestia, urcatul unei scari, scrisul unei scrisori, mentinerea constanta a temperaturii corpului si orice activitate se desfasoara cu un consum de energie. Aceasta energie provine din alimente si este valorificata si transformata in organism potrivit necesitatilor. Sub marea lor diversitate, alimentele sunt combinatii a trei substante nutritive complexe, numite substante nutritive sau nutrimente: […]

Pagina 1 din 212