Prima Pagina » Arhiva Medicala » vitamine

vitamine

Cavit

Prospect Compozitie Tablete turnate continand retinol (vitamina A) 3 600 u.i., vitamina (vitamina B1) 2 mg, riboflavina (vitamina B2) 3 mg, piridoxina (vitamina B6) 2 mg, acid nicotinic 6 mg, pantotenat de calciu 20 mg, acid ascorbic (vitamina C) 69 mg, ergocalciferol (vitamina D2) 250 u.i., alfa-tocoferol (vitamina E) 1 mg, gluconat de calciu 364 […]

Particularitatile Alimentatiei la Efectuarea Muncii Fizice si a Celei Intelectuale

Particularitatile Alimentatiei la Efectuarea Muncii Fizice si a Celei Intelectuale

Alimentatia rationala prevede un consum de hrana corespunzator cu genul de activitate al persoanei. Divizarea muncilor in fizica si intelectuala e relativa, deoarece, pe parcursul activitatii omului, diferenta dintre ele se atenueaza, fiecare gen de activitate incluzand elemente si de un fel, si de altul. S-a constatat ca, in unele cazuri, modificarile fiziologice din organism […]

Vitaminele Hidrosolubile

Vitaminele Hidrosolubile

Deoarece sunt solubile in apa, ele se pot pierde usor in timpul prepararii culinare sau industriale: spalarea, pastrarea si fierberea in apa si nefolosirea acestei ape. Se absorb relativ usor si in mare proportie din tubul digestiv, dar pentru majoritatea dintre ele este necesara prezenta acidului clorhidric in sucul gastric. Dupa ce sangele si tesuturile […]

Vitaminele Liposolubile

Vitaminele Liposolubile

Aceste vitamine sunt solubile in lipide si in solventii acestora si practic insolubile in apa. Din aceasta cauza, ele se gasesc numai in alimentele grase. Excluderea lipidelor din alimentatie duce implicit la saracirea in aceste vitamine. Insolubilitatea lor in ap a explica pierderile minime in timpul operatiilor de spalare si mentinere in apa a alimentelor […]

Ce sunt vitaminele? De care vitamine ai nevoie?

Ce sunt vitaminele? De care vitamine ai nevoie?

Vitaminele, sunt substante organice naturale, necesare organismului in cantitati foarte mici, dar pe care nu le poate sintetiza pe masura nevoilor sale. Din aceasta cauza, el trebuie sa le primeasca din mediul ambiant prin alimente. Cuvantul vitamina a aparut in anul 1912, cand chimistul polonez Cazimir Funk a denumit astfel o substanta cristalina izolata din […]

Clasificarea Vitaminelor

Vitaminele (lat, vita = viata si amina = acid aminat) sunt substante organice complexe, indispensabile cresterii si intretinerii organismului animal. Organismul uman, neputandu-le sintetiza (decat cu rare exceptii), isi asigura necesarul din alimentatie. Vitaminele au rol de biocatalizatori intr-o multime de procese metabolice, grabind sau facand posibile o serie de reactii chimice. De asemenea, ele mai […]

Rolul Vitaminelor

Vitaminele, sunt biocatalizatori, care in cantitate foarte mica indeplinesc functii foarte importante. Dupa solubilitate se impart in vitamine solubile in grasimi, numite liposolubile (A, D, E, K) si vitamine solubile in apa, – hidrosolubile (Bj, B2, B12, C, acidul pantotenic, acidul folic, biotina, etc.). Vitaminele sunt preluate din alimente. Uneori provin din provitamine, precursori care […]

Necesarul de Vitamine

Necesarul de Vitamine

VITAMINA A – retinol, antixeroftalmica, vitamina cresterii Reprezinta un grup de compusi inruditi structural si cu activitati biologice similare, si anume: retinoizi – vitamina A performata; carotenoizi – provitamina A=betacaroten. Rol: rol in cresterea si mentinerea normala a tesuturilor epiteliale; activeaza sistemul imun imbunatatind rezistenta la infectii; reduce riscul aparitiilor bolilor degenerative prin rolul antioxidant […]

Vitaminele

Vitaminele

Vitaminele sunt substante care nu pot fi sintetizate de catre organismele animalelor superioare, dar care le sunt necesare, chiar indispensabile. Termenul de vitamina a fost folosit pentru prima data de biochimistul polonez Casimir Funk in 1912. Vita, in limba latina, inseamna viata, iar sufixul -amina este pentru amine; la momentul respectiv se credea ca toate […]

Igiena alimentatiei si digestiei

Igiena alimentatiei si digestiei

Igiena alimentatiei si digestiei se refera la un complex de factori si actiuni care asigura alegerea si pastrarea corecta a produselor alimentare pentru a pastra calitatile nutritive si a nu se infecta, cunoasterea regulilor pregatirii culinare a alimentelor si a consumarii lor pentru a putea fi transformate in asimilate de catre organism, corespunzator nevoilor sale […]

Pagina 1 din 3123