Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Nervos » Ariile receptorii

Ariile receptorii

La nivelul scoartei cerebrale s-au evidentiat numeroase arii (campuri) senzitive, specializate in prelucrarea unui anume tip de informatii. Aceste arii reprezinta segmentele corticale ale analizatorilor. La nivelul lor se termina axonii tritioneuronilor (neuronilor talamici). Pe baza stimulilor care ajung in aceste arii, este elaborata senzatia elementara specifica (vizuala, auditiva, tactila etc.).

Rolul senzitiv al acestor arii nu este exclusiv, iar functia de prelucrare a diferitelor semnale trimise de la receptori, nu se desfasoara in mod izolat. Exista numeroase structuri subcorticale (talamusul, mezencefalul) si spinale, cu rol asemanator dar cu o functie de prelucrare mai elementara a semnalelor. Unele senzatii vagi de durere, lumina, sunet sunt elaborate inca la nivel mezencefalo-diencefalic.

Pe de alta parte, in procesul complicat de reconstituire constienta a informatiei continute in lumea ce ne inconjoara, ariile         senzitive specifice colaboreaza intre ele cat si cu alte arii corticale asociative. Ariile asociative reprezinta arii senzitive secundare in raport cu ariile senzitive specifice care sunt arii primare. Caile talamocorticale se proiecteaza mai intai in ariile primare: ariile somestezice, vizuale, auditive, vestibulare, olfactive, gustative.

Aria somestezica primara este localizata in girul postcentral, campurile 3, 1, 2. Fiecarei suprafete receptorii ii corespunde un anumit teritoriu cortical, variabil ca intindere in functie de finetea analizei efectuate de receptorii respectivi. Organismul apare astfel proiectat cu capul in partea inferioara a girusului postcentral iar picioarele in partea superioara.

Aceasta proiectie rasturnata a corpului a primit numele de homunculus senzitiv, in care buzele, limba, mana cu degetele (in special policele) ocupa o suprafata mare, aproape egala cu cea a trunchiului si membrelor la un loc; aceasta se explica prin importanta functionala a mainii si densitatea receptorilor cutanati existenti in segmentul respectiv. Distrugerea ariei somestezice duce la pierderea sensibilitatii termice, dureroase, tactile si kinestezice.

Aria somestezica secundara este situata pe marginea superioara a scizurii Sylvius si are o suprafata mai redusa decat aria somestezica primara. Aici se proiecteaza probabil sensibilitatea tactila protopatica, dar si cea dureroasa si termica.

Ariile somestezice I si II sunt arii senzitive.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 21 octombrie, 2018, 13:10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *