Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Aritmii Sinuzale

Aritmii Sinuzale

Tahicardia sinuzala este o tulburare de ritm manifestata prin accelerarea ritmului cardiac intre 100 si 160/min., frecventa fiind regulata si persistenta. Apare la efort, emotii, in timpul digestiei, dupa administrarea unor medicamente (Atropina, Nitroglicerina) sau dupa abuzul de excitante (tutun, cafea, alcool). Se intalneste obisnuit in boli febrile, hipertiroidism, insuficienta cardiaca, anemii, hemoragii, stari de colaps.

Tahicardia sinuzala este in general bine suportata.

 Uneori bolnavii se plang de palpitatii sau de o jena precordiala. Tratamentul de baza este cel cauzal. Ca tratament simptomatic se folosesc sedative (bromuri, barbiturice), Hiposerpil sau Propranolul.

Bradicardia sinuzala se caracterizeaza printr-un ritm regulat, cu o frecventa a batailor cardiace intre 40 – 60/min. Este fiziologica daca apare la varstnici, atleti bine antrenati, in somn sau in cursul sarcinii. Poate aparea si in numeroase stari patologice: hipertensiune intracraniana, icter, febra tifoida, mixedem, unele infarcte miocardice, intoxicatii cu plumb sau digitala.

Poate fi provocata si de compresiunea sinusului carotidian sau a globilor oculari. De obicei lipsesc manifestarile subiective. Uneori, exista ameteli, lipotimii, foarte rar sincope.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 24 ianuarie, 2013, 12:35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *