Prima Pagina » Medicamente » Medicamente A » Arixtra

Arixtra

Prospect

ArixtraMedicamentul Arixtra este un agent anticoagulant. Se prezinta in mai multe concentratii: arixtra 1,5 mg/0,3 ml, arixtra 2,5 mg/0,5 ml, arixtra 5 mg/0,4 ml, arixtra 7,5 mg/0,6 ml. Nu inactiveaza trombina (factorul II activat), nu actioneaza asupra trombocitelor sinu afecteaza functia fibrinolitica sau timpul de coagulare. Este absorbit rapid si complet la administrarea subcutanat. Nivel maxim: 2h. Nu se leaga semnificativ de proteine plasmatice sau de hematii. Excretat nemodificat in urina. Timpul de eliminare este 17-21 h. Eliminarea este intarziata la cei in varsta, cei cu insuficienta renala si cei cu greutate mai mica de 50 kg. Efectul anticoagulant poate dura 2-4 zile la cei cu functie renala buna si mai mult la cei cu insuficienta renala.

Indicatii:

Profilaxia trombozei venoase profunde la pacientii ce au suferit o interventie chirurgicala la sold (fractura, protezarea soldului) sau operatie de protezare a genunchiului. Poate fi folosit pana la 35 zile la pacientii cu interventii chirurgicale pentru fractura de sold.

Mod de administrare:

Subcutanat: Fractura de sold, protezare de sold sau genunchi. Adulti, initial: 2,5 mg date la 6-8 h dupa operatie. Administrarea la 6 ore inainte de operatie a fost asociata cu risc crescut de hemoragii. Durata: 2,5 mg o data pe zi 5-9 zile (a fost tolerat un tratament de pana la 11 zile).

Contraindicatii:

Uz IM la cei cu insuficienta renala grava (CCR < 30 mL/min) sau cu greutate < 50 kg (datorita riscului crescut de hemoragii). La cei la care apar hemoragii masive, endocardite bacteriene, trombocitopenie datorita anticorpilor antitrombocitari, sau la cei cu sensibilitate la fondaparina.

Precautii:

La pacientii care fac anestezie epidurala/spinala si sunt in tratament cu anticoagulante cu greutate moleculara mica sau fondaparina pentru preventia complicatiilor trombotice, pot aparea hematoame epidurale sau spinale ce pot produce paralizii de lunga durata. Riscul creste la traume epidurale sau spinale repetate. Monitorizati permanent pentru aparitia de simptome si semne neurologice. Daca apar manifestari neurologice acestea se trateaza separat.
Evaluati beneficiile/riscurile inteventiilor nevraxiale la pacientii anticoagulati.

Riscul de hemoragii creste in insuficienta renala. Se utilizeaza cu atentie pe durata lactatiei, in insuficienta renala moderata, la pacientii in varsta, la cei cu hemoragii oculte, TA necontrolata, istoric de ulcer gastro-duodenal recent, retinopatie diabetica sau hemoragii. Se utilizeaza cu foarte mare prudenta in conditii de risc crescut de hemoragii, inclusiv tulburari congenitale sau dobandite ce determina hemoragii, ulcer activ, angiodisplazie gastro-intestinala, AVC hemoragic, la cei tratati in paralel cu inhibitori trombocitari, sau la scurt timp d upa o interventie chirurgicala pe creier, maduva sau ochi. Siguranta si eficacitatea folosirii nu a fost demonstrata la copii.

Se administreaza in doza unica. Nu se asociaza cu alte medicamente. Se administreaza in tesut adipos si se alterneaza locul de injectare. Se depoziteaza la temperaturi intre 15-30 grade. Nu se lasa la indemana copiilor.

Observatii pentru pacient – familie:

Medicamentul este folosit pentru prevenirea formarii de trombi in extremitatile in care circulatia a fost compromisa ca urmare a unor interventii chirurgicale. Trombii pot intra in circulatie si ajunge la plaman cauzand edem pulmonar cu potential letal.
Se administreaza in zona recomandata, se ia un pliu de piele, se injecteaza solutia, se extrage seringa. Se folosesc seringi preumplute. Se pastreaza la un loc sigur. Anuntati orice efect advers: dureri ale extremitatilor, dureri de torace, dificultati respiratorii, sau alte simptome neobisnuite.

Reactii adverse:

Hemoragice. Cea mai fecventa complicatie este reprezentata de sangerari intracraniene, cerebrale, retroperitoneale, intra-oculare, pericardice, spinale sau suprarenale; sau operatiile datorita sangerarilor.
Cardio-vasculare: edem, hipotensiune, hemoragii post-operatorii.
Gastro-intestinale: greturi si varsaturi, constipatie / diaree, dispepsie.
SNC: insomnii, ameteli, confuzie, cefalee.
Genito-urinare: retentie urinara.
Dermatologice: hematom, purpura, rash, eruptii buloase.
Atipice: trombocitopenie, sangerari la locul infectiei, prurit, anemie, febra, durere.

Pret:

Arixtra 10 mg/0,8 ml cutie cu 10 seringi preumplute din sticla de 0,8 ml solutie injectabila prevazute cu un sistem automat de siguranta de culoare violet este disponibil in unele farmacii la un pret mediu de 650 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 15 martie, 2019, 12:40

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *