Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Arsuri Solare

Arsuri Solare

Arsura SolaraArsura solara este cea mai frecventa manifestare a agresiunii solare cutanate. Este un raspuns inflamator acut, iritant si tranzitor, la agresiunea in special cu UVB (290-320 nm); intereseaza persoanele cu fototip „melanocompromis“ I si II, ele avand o capacitate limitata de a dezvolta o pigmentare facultativa; apare mai frecvent la lucratorii de interior („indoor“).

Clinic are aspectul unui eritem scarlatini­form care apare dupa o perioada de latenta de 1-6 ore, limitat strict la ariile fotoexpuse, fapt care faciliteaza diagnosticul diferential. Evolueaza 2-3 zile acompaniat de prurit (in formele medii) sau de durere (in formele se­vere). Starea generala poate fi influentata, cu febra, varsaturi, explicate prin eliberarea de IL-6. Vindecarea este anuntata de des­cuamare si pigmentare lezionala. Pe aria de expunere poate exista un eritem confluent, edematos,cu vezicule si bule care nu consti­tuie un „rash“ propriu-zis. S-a descris si o afectare mucoasa („arsura linguala“) sau semimucoasa (leziuni ale buzei inferioare la persoanele care schiaza cu gura deschisa). Raspunsul vascular este bifazic:

1. eritem precoce (imediat dupa expunerea la soare, paleste in 30 de minute de la incetarea expunerii);

2. eritem tardiv (edem, puncte hemoragice, veziculatie, bule). Histo-patologic, la nivelul epidermului, la 24-48 de ore de la expunere, apar asa numi­tele „celule arse de soare“ („sunburned cells“); ele ascensioneaza formand o banda continua in epidermul superior la 72 de ore. Sunt celule apoptotice. Dermul este neinflu­entat de UVB, a carui penetrabilitate cuta­nata se limiteaza la epiderm (spre deose­bire de UVA).

Nu exista un tratament care sa blocheze reactia de arsura solara; deoarece arsura debuteaza in timpul expunerii la soare, ideal este ca tratamentul sa fie inceput in timpul expunerii: administrarea de aspirina imediat ce arsura s-a detectat scade inflamatia si controleaza durerea. Paci­entul trebuie rehidratat oral cu o bautura nealcoolizata (izotonica). Local trebuie aplicate comprese umede si reci, de 4-5 ori in functie de localizarea manifestarilor pe zi, timp de 20 de minute, apoi o mixtura clinice cu hidrocortizon, care reduce inflamatia.

Tratamentul indelungat, din cauza fibrozei Pacientul trebuie imediat indepartat de la avasculare (antibioticul penetreaza greu), soare, evitarea expunerii pentru 14 zile se face cu doze mari de Peniclina G fiind o regula. Antihistaminicele de tip 1 12-18 mil. UI/zi, i.v., 2-6 saptamani, con­sau combinatia cu H2 nu blocheaza la tinuate cu penicilina V. oameni eritemul indus de UV. In formele severe se poate asocia o cura scurta corticoterapica.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:33

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *