Prima Pagina » Corpul Uman » Articulatia Genunchiului

Articulatia Genunchiului

Articulatia genunchiuluiArticulatia genunchiului este o articulatie in balama cu o structura aparte. Extremitatea inferioara a femurului este rotunjita pentru a permite o articulare optima cu extremitatea superioara a tibiei. Suprafetele oaselor sunt acoperite cu cartilaj.

Pentru a permite stabilitatea articulatiei si flexibilitatea miscarilor in spatiul articular se gasesc doua foite cartilaginoase. Acestea reprezinta portiunile care sufera leziuni in cursul activitatii sportive si pot fi indepartate prin interventie chirurgicala. Fara acestea, articulatia genunchiului poate fi inca functionala, dar uzura articulara creste, astfel incat mai tarziu, in cursul vietii, poate aparea artrita.

Suprafetele articulare sunt lubrifiate cu lichid sinovial pentru a asigura mobilitatea articulatiei. Exista, de asemenea, saculeti cu lichid numiti burse sinoviale, care fac parte din articulatie si au un rol de protectie impotriva socurilor severe.

Forta si stabilitatea sunt asigurate de benzi fibroase denumite ligamente. Fara a impiedica miscarea genunchiului, aceste ligamente sunt dispuse pe ambele parti si in interiorul articulatiei, mentinandu-i pozitia.

Miscarile articulatiei genunchiului sunt determinate de muschii coapsei. Muschii anteriori determina extensia articulatiei (il trag inainte) si cei posteriori fac flexia (il trag inapoi). Insertia acestor muschi se afla pe oasele bazinului si pe femur. La extremitatea inferioara, acesti muschi se unesc intr-un tendon fibros, care se prind pe tibie, trecand peste articulatia genunchiului.

Genunchiul este important in mod special la locomotie. Cu fiecare pas, el se indoaie, permitand miscarea inainte a gambei fara a atinge pamantul – astfel piciorul ar avea o miscare exterioara datorita tractionarii pelvisului. Dupa aceea, are loc extensia genunchiului si piciorul este adus pe pamant prin miscari ale articulatiei soldului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 29 octombrie, 2011, 21:00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *