Prima Pagina » Corpul Uman » Articulatiile Sinoviale

Articulatiile Sinoviale

Articulatiile Sinoviale

Articulatiile sinoviale pot fi, la randul lor, impartite in functie de amplitudinea miscarii pe care o pot efectua. Articulatiile cotului si ale genunchiului permit miscari de flexie si de extensie; articulatiile semimobile permit miscari laterale in toate directiile, deoarece suprafetele articulare sunt aplatizate sau usor curbate.

Exemple de articulatii semimobile se gasesc la nivelul coloanei vertebrale, oasele pumnului si oasele tarsiene. Articulatiile pivotante de la baza craniului si cea a cotului intre humerus si ulna sunt tipuri speciale de articulatii in balama care se misca in jurul unui pivot. Articulatia pivotanta a gatului permite miscarile de rotatie ale capului, iar cea a cotului asigura rotatia antebratului, facand posibile miscari cum ar fi rasucirea unei chei sau a unei surubelnite. Articulatiile care sunt mobile in toate directiile, cum ar fi cele al soldului si umarului, sunt denumite articulatii cu suprafete sferice.

Articulatiile degetelor sunt articulatii tipice in balama. Extremitatile osoase sunt acoperite cu un material denumit cartilaj articular. Intreaga articulatie este imprejmuita de un tesut fibros rezistent, denumit capsula articulara. Aceasta mentine pozitia articulatiei, prevenind orice miscare anormala. In interiorul articulatiei, dar nedepasind cartilajul articular, se gaseste sinoviala.

Acesta este un strat de tesut care, uneori, are doar grosimea unei singure cellule care formeaza lichidul sinovial, ce permite miscarea si reducerea frecarii. Ea nu este absolut necesara pentru functionarea normala a articulatiei si in anumite conditii in care membrane sinoviala este afectata, cum ar fi artrita reumatoida, poate fi indepartata, fara afectarea pe termen scurt a articulatiei. Totusi, o membrana sinoviala sanatoasa este, probabil, esentiala pentru a preveni uzura si distrugerea articulatiei.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:31

Un comenentariu la Articulatiile Sinoviale

  1. Simona 05/10/2012 at 19:56

    Pentru functionarea normala a articulatiei: o membrana sinoviala sanatoasa este, probabil, esentiala pentru a preveni uzura si distrugerea articulatiei. Aceasta conţine şi fibre colagene (de tipul II ).Supramax Articulatii contine collagen tip II si este suplimentul care ajuta articulatiile in procesul de functionare.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *