Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Osos » Articulatiile

Articulatiile

ArticulatiileOasele sunt legate intre ele prin articulatii. Dupa gradul de mobilitate posi­bila intre oasele care alcatuiesc o articulatie, acestea se impart in:

Sinartrozele sunt articulatii in care nu este posibila mobilitatea. intre oasele ce se articuleaza se interpune un strat de tesut conjunctiv cartilaginos sau osos. Deci nu au cavitate articulara. Exista suturi, in care oasele se fixeaza prin din­taturi ce se intrepatrund (suturi dintate) ca la oasele parietale ale cutiei cra­niene. La nastere, la locul de intilnire dintre oasele parietale cu frontalul si res­pectiv cu occipitalul, se gasesc spatii membranoase numite fontanele (anterioara si posterioara). In primele 6 luni de viata se inchide fontanela posterioara, iar cea anterioara, in jur de 2 ani. Ele servesc pentru sporirea dimensiunilor boltii craniene.

In alte locuri, marginile oaselor sunt lipsite de dinti, subtiate si trecute unele peste altele ca niste solzi (suturi solzoase) asa cum este sutura dintre solzul osului temporal si osul parietal.

Diartrozele sunt articulatii mobile. Cele cu mobilitate redusa se numesc amfiartroze. La nivelul lor, intre oasele ce se articuleaza se interpune o forma­tiune fibrocartilaginoasa (exemplu: articulatiile dintre corpurile vertebrale, intre care se intercaleaza discurile intervertebrale). Desi mobilitatea dintre doua vertebre este redusa, totusi, prin insumarea miscarilor tuturor vertebrelor, coloana, in ansamblu, poate executa miscari complexe si de amplitudine variata. Vertebrele dorsale sunt foarte putin mobile, iar cele sacrale sunt complet imobile fiind sudate; ele formeaza un os unic.

Articulatiile cu mobilitate mare se numesc artrodii.

 In componenta unei artrodii intra: fetele articulare ale oaselor, care sunt acoperite cu un cartilaj articular. De asemenea, oasele sunt legate intre ele prin capsula articulara, de constitutie fibroasa, captusita pe fata interna cu o patura subtire de celule care formeaza membrana sinoviala. Aceasta secreta un lichid numit sinovie ce inles­neste alunecarea suprafetelor osoase. Intre oase si capsula se gaseste cavitatea articulara. Capsula este intarita de fascicule de tesut conjunctiv fibros, foarte puternice,  numite ligamente.

Cand intre capetele osoase ce se articuleaza exista nepotriviri de for­ma (de ex. la genunchi, articulatia temporo-mandibulara si cea sterno-claviculara) se interpun forma­tiuni fibrocartilaginoase numite meniscuri si discuri, care corijeaza aceste nepo­triviri.

Miscarile de la nivelul articulatiilor mobile sunt, in principiu, miscari de alu­necare si rotatie.

Prin efectuarea unor miscari fortate, in articulatii se pot produce intin­deri si, uneori, smulgeri de ligamente, care caracterizeaza entorsele. Tratamentul lor consta in aplicarea de bandaje compresive.

In cazuri mai grave oasele care participa pot parasi raporturile lor normale, rup capsula si ies din articulatie. In acest caz avem de-a face cu o luxatie. Ele se pot reduce prin manevre manuale sau chirurgicale, care aduc oasele in pozitia normala.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 23 martie, 2013, 11:42

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *