Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Infectioase » Ascaridioza

Ascaridioza

Definitie

Ascaridioza este o boala provocata de infestatia cu Ascaris lumbricoides, este helmintiaza cea mai frecventa la om.

Patogenie

Ouale sunt eliminate prin scaunele oamenilor si ale animalelor infestate si sunt extrem de rezistente (pana la cativa ani). Ouale ajung in intestinul omului, odata cu apa sau cu alimentele, mai ales cu zarzavaturi si fructe. In intestin ouale traverseaza mucoasa intestinala si – prin circulatia venoasa – ajung la plamani, patrund in alveole si in caile respiratorii, de unde sunt expulzate prin tuse. O parte din ele, in stadiul de larve, sunt inghitite si ajung din nou in intestin, dupa o migratie de 10 – 20 zile. Aici, in 6 – 8 saptamani se dezvolta parazitul adult, care, dupa cateva saptamani, incepe sa depuna oua.

Simptome

Ascaris lumbricoidesSimptomatologia este deosebita dupa faza ciclului evolutiv. In faza de migratie se pot ivi tulburari pulmonare si alergice: pneumopatii de tip infiltrativ, eozinofilic, fugace, cu tuse, expectoratie, crize astmatiforme, cefalee, febra; uneori, se manifesta sub forma bronsitelor acute sau chiar a bronhopneumoniilor; concomitent, bolnavii pot avea prurit, urticarii, mialgii, artralgii, cozinofilia este prezentata in marea majoritate a cazurilor.

In faza intestinala, simptomele sunt determinate de numarul mare de paraziti, de reactii si sensibilitatea gazdei. Este o simptomatologie foarte variata. Bolnavii pot prezenta inapetenta, balonari, jena abdominala difuza, dureri in fosa iliaca dreapta, constipatie sau diaree trecatoare. In infestarile masive, bolnavul slabeste. Migrarea ascarizilor in duoden si in stomac provoaca greturi si varsaturi, uneori cu eliminarea lor in varsatura. La distanta produc cefalee, prurit, urticarie; la copii provoaca stari de nervozitate, tulburari senzitive, reactii meningiene.

Diagnostic

Diagnosticul este confirmat de prezenta ascaridului in scaun sau in varsatura si de gasirea oualelor la examenul microscopic al scaunului (prin procedee de concentrare). Eozinofilia sanguina sprijina diagnosticul.

Profilaxie

Profilaxia se realizeaza prin urmatoarele masuri: construirea closetelor la distanta de sursele de apa, verificarea canalizarilor, asanarea gropilor de gunoi, dezinfectarea bazinelor de apa; depistarea si tratarea purtatorilor de paraziti; respectarea masurilor de igiena alimentara: spalatul mainilor inainte de mese, spalatul atent sau oparirea legumelor si a zarzavaturilor, educatie sanitara, mai ales in scoli.

Tratament

Tratamentul curativ se face in toate cazurile in care s-a precizat diagnosticul, indiferent daca cel infestat prezinta sau nu vreo suferinta. Sunt cunoscute multe medicamente cu actiune eficienta in ascaridioza. Cele mai folosite sunt: Nematocton (vermicid pe baza de piperazina), 6 comprimate/zi, in 3 prize, inaintea meselor principale, timp de 4 zile; sau 4-5 lingurite/zi din solutia 10%, sau 2 lingurite/zi din solutia 20%. Este contraindicat in insuficienta renala. Santonina, cate 0,05 g de 3 ori/zi, dimineata pe nemancate, timp de trei zile, iar in a 3-a zi se administreaza un purgativ salin; este contraindicata in nefrite, nafroze, stari febrile, enterocolite acute.

Un medicament eficace este Alcoparul (Bephenium), care se administreaza intr-o singura doza: un saculet de 5 g dimineata pe nemancate, intr-un pahar cu apa indulcita; nu se ia purgativ. Loxuran (Notezine) se da timp de 4 zile, o singura priza pe zi de 2 comprimate.

Un progres terapeutic a fost realizat prin administrarea noilor preparate:

  • Tetramizol (Decaris, 50 mg pentru copii si 1500 mg pentru adulti), in doza unica 2,5 mg kg/corp intr-o singura zi.
  • Combantrin (PirantelPamoat), administrat intro singura doza, 10 mg/kg/corp.
  • Mebendazol, 100 mg, de 3 ori pe zi, 3 zile.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 28 ianuarie, 2013, 15:16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *