Prima Pagina » Sanatate A-Z » Chirurgie Plastica » Asistenta de Urgenta a Arsilor

Asistenta de Urgenta a Arsilor

Asistenta de Urgenta a ArsilorPielea este al doilea organ ca marime si greutate in corpul omenesc, dupa masa musculara.  Suprafata pielii la un om adult este de aproximativ 1,5-1,8 m2, greuatea fiind aproximativ 20% din greutatea corpului (14-16 kg), din care 15% este hipoderm, 5 % der, si mai putin de 1% epiderm.  Fiind un organ vital, pierderea unei mari suprafete este incompatibila cu viata.

Functiile pielii; – organ protector, controleaza invazia microorganismelor, este cel mai important organ de simt, semnaleaza aparitia sau pierderea lichidului interstitial, regleaza temperatura corpului, asigura supravegherea imunologica, protejeaza celelalte tesuturi de leziunile de iradiere sau electricitate.

Arsurile reprezinta o problema grava de sanatate publica, prin numarul mare de cazuri, prin gravitatea leziunilor, prognosticul rezervat, prin numarul mare si prin gravitatea complicatiilor, durata indelungata a tratamentului, la care se adauga efectele devastatoare in plan functional, estetic, psihologic si social si costurile sociale mari pe care le genereaza.

Tratamentul este complex, pluridisciplinar, costisitor si adesea indelungat.  In cazul arsurilor prin electrocutie si prin flacara, rata de sechelaritate si nevoile terapeutice ulterioare pot fi mari, avand in vedere necesarul crescut de interventii chirurgicale reconstructive, putand ajunge la invaliditati si diformitati definitive.

Accidentele prin arsura sunt numeroase si diverse, de la leziuni epidermice minime pana la combinatii letale de distructii de parti moi si pulmonare.

Pacientii arsi necesita in medie 1-1,5 zile de spitalizare pentru fiecare procent de suprafata corporala arsa.  Acest timp reprezinta aproximativ 1/6 din tratamentul total, la care se adauga reabilitarea postcombustionala, interventiile de reconstructie si readaptarea la viata cotidiana.  Se stie ca o arsura severa este una din cele mai traumatice agresiuni pe care un om o poate suporta si careia ii poate supravietui.  Analizele demografice au demonstrat ca exista cateva grupe de risc: cei foarte tineri, cei foarte varstnici, cei nenorocosi si, in cea mai mare parte, cei neatenti.

Cel mai frecvent mod de producere este prin lichid fierbinte, jumatate din acest tip de arsuri intalnindu-se la varsta pediatrica.  In Romania sunt spitalizate anual 17-20000 de persoane arse, dintre care 1/3-1/4 sunt copii, iar numarul persoanelor tratate ambulator pentru arsuri este probabil dublu.

Datorita gravitati potentiale a acestui tip de accident, ca si faptului ca este frecvent intalnit la copii si tineri, in tarile civilizate s-au facut in ultimii 20 de ani eforturi semnificative, atat pentru prevenirea arsurilor, cat si pentru ameliorarea prognosticului si a calitatii vietii pacientilor.  O arsura care afecteaza 70-80% sc. are in prezent peste 60% sanse de supravietuire; mortalitatea generala in arsuri este sub 10% cazuri la adult si de sub 2% din cazuri la copil.  In Romania lipsesc datele statistice coerente despre prognosticul arsurilor.  Exista un numar relativ mic de victime care decedeaza la locul accidentului (in arsurile prin flacara – explozie si electrocutii cu voltaj inalt) ca urmare a lipsei de specificitate si coordonare a sistemului de medicina de urgenta.  Se apreciaza ca mortalitatea generala prin arsura la adult este de aproximativ 20% din cazuri, iar la copil de aproximativ 4-5 % din cazuri.  O arsura care afecteaza 70-80 sc are probabil sub 40% sanse de a supravietui.

Nu in ultimul rand trebuie retinut ca o parte a cazurilor de arsuri, in special la copilul de varsta mica, dar si la varstnici si la persoane cu disabilitati sunt nonaccidentale, fiind rezultatul unor abuzuri sau neglijente grave ale apartinatorilor; suspiciunea de leziune nonaccidentala, mai ales la copilul de varsta mica, trebuie atent evaluata, tinand seama ca riscul de deces este mai mare la aceasta categorie de pacienti si trebuie raportata departamentelor teritoriale de protectie a copilului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 14 decembrie, 2012, 12:22

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *