Prima Pagina » Sanatate A-Z » Farmacologie » Asocierea dintre Antibiotice si Chimioterapice

Asocierea dintre Antibiotice si Chimioterapice

De regula asocierea AB si CT antimicrobiene se face doar in infectii grave, avand ca scop largirea spectrului antimicrobian, potentarea efectelor antibacteriene, intarzierea instalarii rezistentei.

Situatii in care este necesara asocierea AB si CT:

a) Infectiile acute, severe, cu germeni neidentificati (numai pana la izolarea, identificarea si stabilirea sensibilitatii germenului) impun asocieri care sa acopere un spectru antibacterian cat mai larg.

b) In infectiile severe multimicrobiene (2-3 germeni, eventual germeni aerobi si ana­erobi) spectrul asocierii trebuie sa fie cat mai larg. Exemplu: in peritonita prin per­foratie intestinala, agentii cauzali sunt bacili gram negativ aerobi (enterobacteriaceae) si germeni anaerobi (Bacteroides fragillis). In acest caz se asociaza un chimioterapic activ pe anaerobi cum ar fi clindamicina, metronidazol, carbenicilina sau ticarcilina si o aminoglicozida activa pe enterobacteriaceae.

c) Pentru potentarea efectului antimicrobian in scopul sterilizarii focarelor greu accesibile si impiedicarea selectarii de mutanti rezistenti. De exemplu, asocierea penicilina G + streptomicina in endocardita cu Str. viridans; izoniazida + rifampicina + etambutol in TBC.

d) Pentru obtinerea vindecarii si sterilizarii in boli transmisibile grave sau cronicizate. In pesta, tularemie, bruceloza se asociaza tetraciclina + streptomicina + cotimoxazol.

e)  Pentru prevenirea micozelor postantibiotice in tratamentul cu AB cu spectru larg se asociaza tetraciclina cu nistatin.

Dezavantajul asocierilor consta in aparitia de microbi multirezistenti, cresterea frecventei de aparitie a reactiilor adverse alergice si toxice, cresterea incidentei suprainfectiilor si a costului tratamentului.

Regulile asocierii AB si CT antimicrobiene, sunt urmatoarele:

  • AB si CT cu actiune degenerativ bactericida: penicilinele, cefalosporinele, streptomi­cina, se pot asocia intre ele, rezultand un sinergism de adite sau de potentare.
  • AB si CT bactericide absolute, polimixinele, pot fi asociate intre ele, dar nu se asocia­za deoarece creste riscul reactiilor adverse;
  • AB si CT cu acelasi tip de reactii adverse (ototoxice, nefrotoxice, toxice hematologice, etc.) nu se asociaza intre ele deoarece creste riscul reactiilor adverse);
  • asocierea  AB si CT degenerativ bactericide cu cele bactericide absolute este utila, deoarece apare un sinergism de potentare;
  • asocierea AB si CT cu actiune degenerativ bactericida cu AB si CT bacteriostatice nu se face deoarece apare antagonism.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 11 aprilie, 2013, 10:54

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *