Prima Pagina » Sanatate A-Z » Geriatrie » Aspecte de Patologie Geriatrica Digestiva

Aspecte de Patologie Geriatrica Digestiva

Aspecte de Patologie Geriatrica Digestiva

Procesul de imbatranire, de atrofie, afecteaza si tubul digestiv. Edentatia, atrofia glandelor salivare si a mucoasei gastrice si esofagiene, aclorhidria, sunt frecvente. Mai caracteristice sunt tulburarile vasculare digestive.

Parotidita supurata a batranului

 Parotidita supurata a batranului, apare la varstnicul de peste 80 de ani, cu stare grava, istoric lung, casexie si infirmitate. Apar si stari terminale, mai frecvent la femei. Clinic se exteriorizeaza ca o tumefactie pre si intra auriculara, care deformeaza figura si cu semne locale de inflamatie (eritem si temperatura), precum si secretii purulente in orificiul canalului Stenon.

Refluxul gastro esofagian

La persoanele varstnice apar frecvent tulburari de deglutitie, disfagie, si regurgitari nazale. Alteori apare pirozis, epigastralgii, cu iradieri in umarul stang, ceea ce se cheama pseudo angorul. Dintre entitati clinice mentionam diverticulii esofagieni, spasmele esofagiene, dar mai ales refluxul gastro esofagian. Acesta din urma consta in intoarcerea continutului gastric in esofag, din cauza insuficientei functionale a cardiei. Obezitatea, sarcina, stenoza pilorica cu dilatatie gastrica consecutiva sunt cauze favorizante. Consecinta refluxului, este esofagita peptica cu pirozis, regurgitarii acide si varsaturi. Tratamentul vizeaza indepartarea medicamentelor favorizante (anticolinergice, betablocante, morfina, teofilina), indepartarea grasimilor, alcoolului, cafelei, tutunului etc. Cimetidina si Metoclopramidul (Reglan, Primperan), au efecte favorabile.

Patologia ischemica digestiva

Bolile digestive vasculare ischemice sunt destul de frecvente varstei a treia. Se datoresc aterosclerozei arterelor viscerale abdominale, au mecanism de producere ischemic (tromboze, infarctizari, embolii), si prezinta dureri de tipul claudicatie intermitenta.

Infarctul mezenteric, este cel mai spectaculos accident. Este o drama abdominala. Apare brusc cu semne de abdomen acut, cu durere violenta uneori sincopala, continua si tenace, iradiata in intregul abdomen, cu exacerbari paroxistice, rezistenta la calmante si agitatie extrema. Se poate insoti de diaree sanghinolecta, varsaturi alimentare, bilioase sau sanghinolente, colaps, gangrena intestinala si peritonita. Pulsul este slab, hipotensiu-nea este obisnuita, iar hiperneucocitoza prezenta. Se datoreste ocluziei totale prin embolie a arterei mezenterice. Uneori este precedata de angor intestinal. Apare intotdeauna la varstnici cu ateroscleroza in diferite teritorii. Semnele fizice sunt sarace.

Ischemia intestinala cronica, apare la persoane in varsta de peste 50 – 60 de ani, cu ateroscleroza arteriala mezenterica, cu semne de insuficienta circulatorie similara, localizarii aterosclerozei la inima, creer sau membrele inferioare. Fluxul sanghin diminuat este suficient pentru pranzuri mici, dar devine insuficient pentru pranzuri abundente.

Durerea apare la 10 – 15 minute dupa mese si dureaza 1-3 ore. Se percepe si un suflu supraombilical. Durerea abdominala este difuza, iar tabloul clinic al anginei abdominale este caracterizat prin crize dureroase abdominale, descrise ca ischemie paroxistica intestinala, claudicatie intermitenta a intestinului, arterita mezenterica etc. Angina abdominala este manifestarea clinica a ischemiei intestinale cronice. Semnul major este durerea abdominala, care apare postprandial, proportional cu alimentele ingerate, este localizat in abdominal, epigastric, hipogastric si nu iradiaza in afara ariei abdominale. Uneori durerea este violenta, are caracter de crampa, iar distensia abdominala care o insoteste, se asociaza cu greturi si varsaturi, Expresia tulburarilor de tranzit intestinal, apare la bolnavi trecuti de 50 de ani si mai adesea de 60, cu semne evidente de ateroscleroza in diferite teritorii. Diagnosticul este de obicei tardiv, iar prognosticul foarte rezervat.

Incontinenta anala

Incontinenta anala, este o infirmitate frecventa, cu repercursiuni grave psihosociale, fiind alaturi de incontinenta de urina, escarele de decubit si de dementa, una din marile probleme ale ingrijirilor si asistentei varstnicului. Ea consta in pierdere involuntara a materiilor fecale si a gazelor prin orificiul anal. Se asociaza de obicei cu incontinenta de urina si cu deteriorarea psihica avansata. Apare in demente, accidente vasculare cerebrale, afectiuni ale maduvei, polinevrite, diabet, abcese rectale, hemoroizi, fisuri anale, cancere recto sicmoidiene si constipatia cronica. Cea mai importanta incontinenta anala este cea neurogena, in geriatrie. Aceasta duce la pierderea controlului sfincterian. Tratamentul este descurajant si se reduce la incercari de reeducare si la ingrijiri generale. Se pot practica clisme, administra purgative etc.

Alte boli digestive

Alte boli digestive sunt: colecistitele si angiocolitele acute, ocluziile intestinale (ocluzia colonului descendent de obicei, prin carcinom de colon), volvulusul colic de obicei interesand sigmoidul, cancerul de colon stenozant, ocluzia mezenterica, de obicei depistata necroptic si colita ischemica. Aproape toate aceste afectiuni, apar mai frecvent la varstnicii obezi. Pot fi originea unui abdomen acut (cand diagnosticul se pune de obicei tardiv). Prognosticul este foarte rezervat, iar tabloul clinic este initial estompat, sters. Din patologia inflamatoare a peritoneului, mai frecvent se intalneste apendicita (letala de obicei la varstnic), cu evolutie si semne atipice, frecvent conducand la peritonita.

Alte cauze de abdomen acut la varstnici, sunt ulcerele gastroduodenale, hemoragiile prin ruptura arterei epigastrice, fisurarea unui anevrism de aorta. In toate bolile digestive ale varstnicului, ca si in celelalte, modificarile psihice dau o coloratura speciala si pot fi un obstacol serios in calea vindecarii, conducand adesea la exitus.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 28 februarie, 2013, 12:35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *