Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Aspectul macroscopic al cancerelor colorectale

Aspectul macroscopic al cancerelor colorectale

Din punct de vedere al configuratiei si aspectului macroscopic, tumorile de colon si rect se clasifica in:

  • Tumori exofitice (vegetative);
  • Tumori endofitice (ulcerative);
  • Tumori difuz infiltrative (limita plastica);
  • Tumori anulare (stenozante).

Tumori exofitice:

Sunt leziuni de tip proliferativ ce proiemina in lumenul intestinal, tumorile vegetative au aspect lobulat, cu lobuli de diverse marimi. Se subimpart in tumori sesile si pediculate. In practica se observa o suprapunere a acestor tipuri tumorale si uneori prezenta ulceratiilor pe suprafata tumorala. Acest tip de tumori este localizat mai frecvent la nivelul cecului si al colonului ascendent.

Tumori endofitice:

Au aspectul tipic de ulceratie maligna: margini reliefate, neregulate, frecvent cu baza necrotica. Leziunea, circulara sau ovalara, are tendinta sa infiltreze peretele colonic, cu risc crescut de perforatie; acest tip tumoral putand sa depaseasca un sfert din circumferinta lumenului colonic.

Tumori difuz infiltrative:

Sunt cea mai rara forma tumorala a colonului, limita plastica infiltrand peretele colonic pe cel putin 5-8 cm, avand un aspect similar linitei plastice gastrice ce lasa mucoasa intacta.

Tumorile stenozante:

Sunt leziuni circulare, cu extindere de cativa centimetrii pe axul longitudinal al colonului, avand o puternica tendinta la ulcerare. Leziunile cu un grad mai avansat de extindere se intalnesc la nivelul rectului, iar cele cu dimensiuni mai mici la nivelul colonului transvers si sigmoid. Complicatia majora a acestui tip tumoral este ocluzia, ce survine in majoritatea cazurilor.

Din punct de vedere al prognosticului, tumorile exofitice si linita plastica au o evolutie defavorabila.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 2 noiembrie, 2011, 11:29

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *