Prima Pagina » Medicamente » Medicamente A » Aspenter

Aspenter

Prospect

Un comprimat filmat gastro-rezistent de Aspenter contine acid acetilsalicilic 75 mg si excipienti: nucleu – celuloza microcristalina (Avicel PH 101), amidonglicolat de sodiu, stearat de magneziu si film – talc, copolimer de acid metacrilic tip C, trietilcitrat, simeticona emulsie.

Aspenter prospect indicatii:

 • Profilaxia recidivei infarctului miocardic;
 • Tratamentul infarctului miocardic acut;
 • Tratamentul anginei pectorale instabile;
 • Pentru mentinerea revascularizarii dupa angioplastie si bypass coronarian;
 • Profilaxia accidentelor ischemice cerebrale tranzitorii si a infarctului cerebral.

Comprimatele care contin doze mici de acid acetilsalicilic nu sunt potrivite pentru folosirea in scop analgezic, antipiretic si antiinflamator (aceste actiuni apar la doze mai mari).

Contraindicatii:

 • Alergie la acidul acetilsalicilic sau la alte componente ale produsului;
 • Intoleranta la antiinflamatoriile nesteroidiene;
 • Diateze hemoragice;
 • Ulcer gastric sau duodenal in evolutie.

Reactii adverse:

Dozele mici de acid acetilsalicilic sunt, de regula, bine suportate. Au fost semnalate sangerari diverse – hematemeza, melena, hemoragii digestive oculte (eventual cu anemie feripriva), epistaxis, gingivoragii, purpura. Riscul hemoragic chirurgical este crescut. Favorizarea hemoragiilor se mentine timp de 4-8 zile dupa oprirea administrarii acidului acetilsalicilic.
Fenomenele de iritatie gastrica sunt rare daca tratamentul se face corect. Au fost raportate cazuri de activare a ulcerului gastro-duodenal. Sunt posibile reactii alergice, manifestate indeosebi prin urticarie, edeme, rareori astm sau reactii anafilactice. Au fost semnalate reactii de tip anafilactoid la pacienti idiosincrazici.

Mod de administrare:

Doza recomandata pentru profilaxia si tratamentul accidentelor coronariene este de un comprimat (75mg) de 1-4 ori pe zi. In infarctul miocardic acut administrarea se va face imediat dupa debutul simptomelor.
Pentru profilaxia accidentelor ischemice cerebrale tranzitorii si infarctului cerebral se recomanda cate un comprimat de 1-2 ori pe zi. Comprimatele se inghit nesfaramate, cu o canlitate suficienta de apa, de preferinta dupa mese.

Precautii:

Folosirea acidului acetilsalicilic impune prudenta in urmatoarele situatii clinice:

 • pacienti cu teren alergic; in caz de astm bronsic si alte brohopneumopatii obstructive cronice, alergie la polen, rinita alergica, polipi nazali, reactii alergice la alte medicamente, tratamentul se face sub supraveghere medicala
 • episoade de ulcer gastro-duodenal activ in antecedente
 • afectiuni cu risc hemoragic, menometroragii
 • insuficienta cardiaca necompensata
 • deficit congenital de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza

Sarcina si alaptarea:

Acidul acetilsalicilic s-a dovedit teratogen in studii experimentale, la animale de laborator.
Studii epidemiologice la femeia insarcinata nu au evidential efecte teratogene si fetotoxice in conditiile administrarii in primele 2 trimestre de sarcina, dar experienta este limitata pentru utilizarea cronica de doze mari. Folosirea in ultimul trimestru de sarcina a fost asociata cu toxicitate cardio-pulmonara si renala la fat, inchiderea precoce a canalului arterial, intarzierea si prelungirea travaliului (pentru dozele mari de acid acetilsalicilic) si cresterea frecventei accidentelor hemoragice (inclusiv pentru dozele mici).
In primele doua trimestre de sarcina se poate administra acid acetilsalicilic, dar numai la indicatia medicului; se recomanda evitarea tratamentului cronic cu doze > 150 mg pe zi. In ultimul trimestru de sarcina acidul acetilsalicilic este contraindicat (cu exceptia utilizarii punctuale pentru anumite indicatii cardiologice si obstetricale foarte limitate).
Deoarece acidul acetilsalicilic trece in lapte, folosirea in timpul alaptarii trebuie evitata, sau alaptarea se intrerupe, in functie de raportul risc/beneficiu.

Forma de prezentare:

Cutie cu 5 blistere continand cate 10 comprimate filmate gastro-rezistente. Cutie cu 3 blistere a cate 10 comprimate filmate gastro-rezistente.

Pret:

Aspenter 75 mg 30 de comprimate este disponibil in farmacii la un pret mediu de 11 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 17 februarie, 2019, 21:23

12 Discutii la Aspenter

 1. lucian 19/06/2013 at 14:02

  As vrea sa stiu daca pot sa iau aspenter preventiv fara a consulta un medic de specialitate .

  Răspunde
 2. carmen 13/03/2013 at 21:15

  Sunt insarcinata in 26 saptamani si iau 1aspenter pe zi pt ca am trombofilie, nu dauneaza copilului?

  Răspunde
 3. yanna 21/01/2013 at 11:13

  Iau Aspenter din saptamana 14 de sarcina, acum sunt in 34 si doctorul nu mi-a spus sa opresc tratamentul – iau 1 aspenter pe zi. Ma ingrijoreaza acest efect de “toxicitate renala” pentru ca la ultima eco mi s-a spus ca am lichid amniotic usor scazut, care poate fi explicat printr-o disfunctie renala a bebelusului. Mi s-a dat Aspenter pentru ca IR-urile nu erau tocmai ok, intre timp s-au reglat si suspiciunea de trombofilie a fost infirmata de valoarea D-dimerilor (375). Asadar, 1 Aspenter pe zi dupa 32 de saptamani poate cauza probleme renale bebelusului? Ar trebui oprit tratamentul? Multumesc!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *