Prima Pagina » Sanatate A-Z » Pneumologie » Atelectazia pulmonara, aspect radiologic

Atelectazia pulmonara, aspect radiologic

Atelectazia pulmonara este o entitate clinico fiziopatologica caracterizata prin apneumomatoza si reducerea volumului alveolar. Acestea se realizeaza prin resorbtia aerului prin curentul sanguin. In fazele initiale dupa obstructie, in teritoriul atelectaziat se produce hiperemie si vasodilatatie cu aparitia unui transudat alveolar.

Consecintele imediate ale resorbtiei aerului si hiperemiei constau in reducerea volumului alveolar si implicit volumului pulmonar cu aparitia condensarii in teritoriul respectiv si excluderea lui functionala.

Etiologia atelectaziei pulmonare: prin obstructie traheo-bronsica, compresiuni exobronsice, tractiuni, tumori maligne, corpi straini. Poate fi determinata si de hipoventilatie: morfina, tulburari nervoase.

Imaginea radiologica releva opacitate cu caractere retractile si intensitate direct proportionala cu cantitatea volumului de aer resorbit in torentul sanguin. Dimensiunile opacitatii atelectatice sunt corelate cu calibrul bronhiei obstruate (opacitate segmentara, lobara sau poate cuprinde intregul plaman).

Forme particulare de atelectazie:

Atelectaziile plan lamelare sau discoidale Fleishner: reprezinta fenomene reflexe aparute dupa interventii laborioase, efectuate la nivelul abdomenului superior sau dupa tuberculoza intestinala.

Imaginea radiologica releva opacitati in benzi, de obicei paralele cu diafragmul, avand orice localizare in ariile pulmonare. Au grosimi de aproximativ 0,5-1 cm, intensitate medie, forma de lentila biconvexa cu contururi nete. Dispar la manevrele respiratorii care sporesc ventilatia pulmonara si reapar dupa o perioada de decubit. Unii autori afirma ca aparitia lor anunta instalarea unor complicatii postoperatorii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 19 martie, 2020, 12:39

Un comenentariu la Atelectazia pulmonara, aspect radiologic

  1. cosmin 04/02/2013 at 21:37

    va rog , am fost diagnosticat cu atelectezie parte stanga jos. am 34 ani am fost fumator in urma cu 2 ani , si tot atunci am avut divort. tot in aprox aceias perioada am avut o raceala puternica care nu am tratat-o decat cu putin sirop. ce puteti spune…adevarul este ca sunt speriat.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *