Prima Pagina » Sanatate A-Z » Geriatrie » Ateroscleroza Cerebrala Difuza la Varstnici

Ateroscleroza Cerebrala Difuza la Varstnici

Ateroscleroza Cerebrala Difuza la Varstnici

Se descriu tablouri clinice caracteristice, dupa acumularea leziunilor in anumite zone ale creierului: pseudoneurastenia arteriosclerotica (cu semne psihice numeroase si semne neurologice sterse), sindroame pseudobulbare (lacunarismul cerebral), sindroame parkinsoniene arteriosclerotice si demente arteriosclerotice. Aceste tulburari se datoresc unor multiple microleziuni (microramolismente), vasculocerebrale.

Ele se instaleaza in timp, insidios si sunt in general asimptomatice mult timp. Se datoresc hipertensiunii arteriale si arteriosclerozei, care se influenteaza reciproc.

Pseudoneurastenia arteriosclerotica, este manifestarea clinica initiala a insuficientei circulatorii cerebrale, rezultat al evolutiei arteriosclerozei. Rareori apare inainte de 55 -60 de ani. Simptomatologia este predominant de ordin psihic. Astenia psihica si intelectuala domina in scena clinica. Scade memoria, atentia si capacitatea de concentrare. Tulburarile de memorie sunt instabile, trecatoare, apar brusc mai ales cu ocazia unei tensiuni psihice. Amintirea evenimentelor recente este prima alterata.

Alt semn frecvent este cefaleea, nu prea intensa, localizata frontal sau occipital, care apare uneori cu ocazia eforturilor fizice dar mai ales intelectuale (gandirea dureroasa). Tulburarile de somn, tulburarile afective (hiperemotivitatea), iritabilitatea, depresia, ipohondria, parestezii, vertije, acufene, completeaza tabloul, diminua reflexele, apar mici tremuraturi ale degetelor, in sfarsit apar semne de ateroscleroza aortica, coronariana, retiniana, renala, periferica si hipertensiunea arteriala sistolica.

Sindroamele pseudobulbare, sunt mai frecvente. Apare o dubla hemipareza si ictusuri repetate. Evolutia este constant progresiva. Tulburarile de vorbire (monotona, taraganata), de deglutitie (refularea pe nas a alimentelor), faciesul imobil cu gura intredeschisa, cu scurgerea salivei, mersul rigid, lent cu pasi mici, rasul si plansul spasmodic apar in mod obisnuit. Deteriorarea psihica este progresiva, apar tulburari sfmcteriene, escare de decubit si marasm. Bolnavul devine egocentric, rau si prezinta delir de persecutie. Viata acestor batrani in sanul familiei este ideala dar este foarte dificila.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 28 februarie, 2013, 10:54

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *