Prima Pagina » Sanatate A-Z » Chirurgie Generala » Atitudinea fata de matastazele hepatice si ovariene in tratamentul cancerului colo-rectal

Atitudinea fata de matastazele hepatice si ovariene in tratamentul cancerului colo-rectal

Un numar mai mic de 4 metastaze hepatice, indiferent de localizare (lob drept sau stang) prezinta indicatie de extirpare alaturi de tumora principala colonica pentru a se incerca vindecarea pacientului. Daca exista un numar mai mare de metastaze, dar localizate in acelasi lob, se intervine prin hepatectomie dreapta sau stanga.

In cazul unui numar mai mare de 4 metastaze diseminate in ambii lobi interventia chirurgicala este contraindicata, tratamentul constand in:

  • Alcoolizare;
  • Crioterapie;
  • Chimioterapie;
  • Ischemii hepatice intermitente.

Exista studii care precizeaza ca pana la 8% din femeile bolnave de cancer colo-rectal au metastaze sincrone la nivel ovarian, iar 1-7% din cele care sunt operate folosindu-se procedee ce vizeaza vindecarea dezvolta ulterior metastaze ovariene.

Toate aceste date au ridicat problema unei rezectii ovariene profilactice la pacientele operate si cu sanse de vindecare. In cazul in care, la examinare, se descopera abnormalitati ale ovarelor sau daca se confirma prezenta metastazelor ovariene se indica o abordare chirurgicala mai extinsa, ce ar putea include si o histerectomie.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *