Prima Pagina » Sanatate A-Z » Alergologie » Atopia

Atopia

Patch test atopieAtopia reprezinta tendinta personala si/sau familiala, de obicei aparuta in copilarie sau adolescenta, de a deveni sensibilizat si de a sintetiza anticorpi de tip IgE ca raspuns la o expunere la doze mici de alergene, de obicei proteine. In consecinta, acesti indivizi pot dezvolta simptome tipice cum ar fi astmul, rinoconjunctvita sau eczema.

Termenii “atopie” si “atopic” sunt rezervati pentru a descrie predispozitie genetica catre sensibilizare mediata IgE la alergene prezente in mod obisnuit in mediul inconjurator, alergene la care este expusa intreaga populatie, dar care la majoritatea indivizilor nu determina raspuns anticorpic tip IgE prelungit.

Astfel, atopia se suprapune definitiei clinice a unui raspuns imun inalt responsiv in anticorpi de tip IgE. Termenul de “atopie” nu trebuie utilizat fara demonstrarea sensibilitatii IgE mediate prin teste cutanate prick pozitive sau prin evidentierea anticorpilor IgE specifici in serul pacientului. Simptomele alergice prezente la un individ tipic atopic pot fi denumite simptome atopice, de exemplu astm atopic.

Totusi, astmul cu mediere IgE in general nu ar trebui denumit astm atopic. Pozitivitatea testelor cutanate prick sau prezenta anticorpilor IgE specifici la un alergen mai putin comun, de exemplu venin de Hymenoptera sau medicament, ce reprezinta expunere la doze mari de antigen, nu trebuie considerate criterii diagnostice pentru atopie.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 13 aprilie, 2019, 15:16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *