Prima Pagina » Medicamente » Medicamente A » Atropina

Atropina

Prospect

Proprietati fizico-chimice:

Atropina este un alcaloid din Atropa balladona (matraguna) si alte solanacee, avand actiune parasimpatolitica cu structura aminica. Aceasta este un  compus cristalin, incolor, fara miros, gust amar si neplacut, putin solubil in apa rece, ceva mai solubil in apa fierbinte, solubil in alcool, cloroform si putin solubil in uleiurile grase, avand punctul de topire de 115 grade Celsius.

Proprietati farmacocinetice:

Atropina se absoarbe repede si complet atunci cand se administreaza oral (pe stomacul gol sau pe nemancate). Se elimina in proportie de 77+94% prin urina, circa 1/3 sub forma neschimbata, timpul de injumatatire este de 12-38 ore.

Proprietati farmacodinamice:

Atropina se foloseste limitat in boala ulceroasa, deoarece uneori e neplacuta pentru bolnavi, mai ales cand tratamentul este indelungat.

Proprietati farmacoterapeutice:

Atropina are actiune antiulceroasa, mai ales in ulcerul duodenal, pentru actiunea hiposecretoare si pentru calmarea durerii prin actiunea antispastica.

Proprietati farmacotoxicologice:

Atropina poate produce efecte secundare intense cum ar fi: uscaciunea gurii, dificultatea de a urina, scaderea secretiei lacrimale, tulburari de acomodare, constipatie, atat prin reducerea motilitatii cat si prin diminuarea secretiilor, diminuarea acomodarii vederii, cresterea presiunii intraoculare.

Proprietati farmacoepidemiologice:

Contraindicatii:

  •  hipersensibilitate la glaucom cu unghi inchis, ileus paralitic, adenom de prostata, stari febrile la copii.

Aceste contraindicatii nu se aplica atunci cand atropina trebuie folosita in situatii care pun in pericol viata pacientului (de exemplu la asistolie).

Precautii:

Produsul se administreaza cu prudenta in caz de: insuficienta renala sau hepatica, insuficienta coronariana, tulburari de ritm, hipertensiune arteriala, hipertiroidie, bronsita cronica (datorita cresterii vascozitatii secretiei traheo-bronsice), atonie intestinala la varstnici, megacolon toxic, stenoza pilorica, colita ulceroasa, stari febrile la adulti.

Studiile preclinice au pus in evidenta efecte teratogene numai la o singura specie si numai la doze mari. In clinica, administrarea atropinei intr-un numar limitat de cazuri nu a produs efecte teratogene sau fetotoxice. Totusi pentru evaluarea consecintelor utilizarii medicamentului in timpul sarcinii sunt necesare studii suplimentare. Ca masura de precautie se recomanda sa nu se administreze atropina in timpul sarcinii.

Excretia atropinica in laptele matern poate provoca manifestari de supradozaj la sugar, indeosebi semne de neurotoxicitate. In plus medicamentul scade secretia laptelui. De aceea in cazul in care utilizarea medicamentului este absolut necesara se va intrerupe alaptarea.

Conducatorii de vehicule sau cei ce folosesc utilaje, trebuie preveniti asupra riscului legat de aparitia tulburarilor de comportament, care pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Interactiuni:

Asocierea atropinei cu alte medicamente cu efect anticolergic, cum sunt antidepresivele triciclice, antihistaminice H1, sedative antipakinsoniene, anticolinergice centrale, disopiramida, chinidina, neuroleptice fenotiazinice, determina aditia reactiilor adverse de tip atropinic.

Mod de administrare:

Atropina se administreaza la adulti: injectabil intramuscular sau intravenos lent sau subcutanat, nu se depasesc 2 mg/zi. Dozele obisnuite sunt de 0,5-1 mg o data. Se poate administra si sub forma de solutie 1% cate 0,5 mg (0,5 ml sau ca picaturi) de trei ori/zi adaugand a patra doza de 1 mg seara la culcare.

In oftalmologie la adulti se administreaza cate 1-2 picaturi de 2-4 ori/zi, iar la copii (30 luni-15 ani) cate 2 picaturi de 3 ori/zi din solutia de atropina de 0,30%.

Pret:

Atropina Sulfat 1mg/ml solutie injectabila 5 fiole are un pret aproximativ de 4 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 13 martie, 2013, 10:44

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *