Prima Pagina » Medicamente » Medicamente A » Augmentin

Augmentin

Prospect

Compozitie:

Preparatul Augmentin este un agent antibiotic cu un spectru de activitate deosebit de larg, impotriva agentilor bacterieni patogeni intalniti de obicei in practica medicala generala si in spital. Activitatea inhibitorie a clavulanatului de potasiu asupra beta-lactamazelor extinde spectrul amoxicilinei la o gama larga de microorganisme, inclusiv la multe dintre cele rezistente la alte antibiotice beta-lactamice.

Indicatii:

Preparatele de Augmentin oral sunt indicate in tratamentul de scurta durata al infectiilor bacteriene cu urmatoarele localizari:
Infectii ale tractului respirator superior (inclusiv nas, gat si urechi): de exemplu, amigdalite, sinuzite, otite medii.
Infectii ale tractului respirator inferior: de exemplu, bronsite acute si cronice, pneumonie lobara, bronhopneumonie.
Infectii ale tractului genito-urinar: de exemplu, cistite, uretrite, pielonefrite, gonoree; Infectii ale pielii si tesuturilor moi.
Infectii osteo-articulare. Infectii dentare: de exemplu, abcese alveolodentare.
Alte infectii: de exemplu, avort septic, infectii puerperale, infectii intraabdominale.

Desi Augmentin este indicat doar in situatiile de mai sus, orice infectie produsa de microorganisme sensibile la amoxicilina poate fi tratata cu Augmentin. De aceea, infectii mixte cu microorganisme sensibile la amoxicilina si microorganisme producatoare de beta-lactamaza si sensibile la Augmentin pot sa nu necesite adaugarea altui antibiotic. Augmentin este bactericid pentru un numar mare de microorganisme incluzand:
Germeni gram pozitivi: Aerobi- Streptococcus faecalis, Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus; Stafilococi coagulazo-negativi (inclusiv Staphylococcus epidermidis), Bacillus anthracis, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus viridans, Corynebacterium spp, Listeria monocytogenes; Anaerobi: Clostridium spp., Peptococcus spp., Peptostreptococcus;
Germeni gram negativi: Aerobi- Haemophilus influenzae, Proteus mirabilis, Klebsiella spp., Shigella spp., Neisseria meningitidis, Brucella spp., Pasteurella multocida, Moraxella catarrhalis, Escherichia coli, Proteus vulgaris, Salmonella spp., Bordetella pertussis, Neisseria gonorrhoeae, Vibrio cholerae, Helicobacter pylori, Gardnerella vaginalis; Anaerobi: Bacteroides spp. (inclusiv Bacteroides fragilis), Fusobacterium spp., Leptospira ictero-haemorrhagiae, Treponema pallidum; Altii: Borrelia burgdorferi, Chlamidiae.

Administrare:

Dozele utilizate in tratamentul infectiilor:
Adulti si copii peste 12 ani: un comprimat de 625 mg de 2 ori pe zi in tratamentul infectiilor usoare si medii, fara potential de evolutie severa. In infectiile severe, cate un comprimat de 1 g de 2 ori pe zi. Terapia poate fi inceputa parenteral si continuata cu preparate orale.
Copii: doza zilnica recomandata este de 25 mg/kgcorp/zi administrata divizat la fiecare 8 ore. Mai jos se prezinta indicatiile de dozare pentru copii.
Augmentin suspensie:
Copii intre 3 luni-1 an: 25 mg/kgcorp/zi; de exemplu, un copil cu o greutate de 7,5 kg va necesita 2 ml de Augmentin suspensie 156 mg/5 ml de 3 ori pe zi.
Copii intre 1-6 ani (10-18 kg): 5 ml Augmentin suspensie 156 mg/5 ml de 3 ori pe zi. Copii peste 6 ani (18-40 kg): 5 ml Augmentin suspensie 312 mg/5 ml de 3 ori pe zi.
In infectii mai severe, doza poate fi crescuta pana la 50 mg/kg corp/zi si administrata divizat la 8 ore.
Comprimatele de Augmentin de 625 mg sau de 1 g nu sunt recomandate copiilor in varsta de 12 ani sau mai mici.
Posologia in infectiile dentare (de exemplu: abcese alveolodentare):
Adulti si copii de peste 12 ani: se administreaza un comprimat de Augmentin de 625 mg de doua ori pe zi, timp de cinci zile.
Posologia in afectiuni renale:
Adulti: Afectiuni usoare (clearance creatinina 30 ml/min): nu sunt necesare modificari ale dozelor. Afectiuni moderate (clearance creatinina 10-30 ml/min): un comprimat de 625 mg la 12 ore. Comprimatele de 1 g nu sunt recomandate. Afectiuni severe (clearance creatinina 10 ml/min): cel mult 1 comprimat de 625 mg la 24 ore. Comprimatele de 1 g nu sunt recomandate.
Copii: Afectiuni usoare (clearance creatinina 30 ml/min): nu sunt necesare modificari ale dozelor. Afectiuni moderate (clearance creatinina 10-30 ml/min): amoxicilina maximum 15 mg/kg corp la 12 ore. Afectiuni severe (clearance creatinina 10 ml/min): amoxicilina maximum 15 mg/kg corp/zi, intr-o doza unica.
Posologia in afectiuni hepatice:
Se va administra cu prudenta; se va monitoriza functia hepatica la intervale regulate. Fiecare comprimat de 625 mg Augmentin contine 0,63 mmoli (25 mg) de potasiu. Oral: comprimate sau sirop. Pentru evitarea aparitiei intolerantei gastrointestinale, Augmentin se va administra imediat inainte de masa. Absorbtia Augmentinului este favorizata atunci cand acesta se administreaza la inceputul mesei. Pentru prepararea siropului, initial agitati flaconul cu pulbere. Adaugati apoi volumul de apa inscris pe eticheta si agitati bine sau initial adaugati 2/3 din cantitatea de apa, agitati, apoi completati pana la linie. Se lasa apoi 5 minute pentru a asigura dizolvarea totala a pulberii. Odata dizolvat, Augmentin sirop trebuie pastrat in frigider si utilizat intr-un interval de cel mult 7 zile. Se agita bine flaconul inaintea fiecarei administrari. Tratamentul cu Augmentin nu trebuie prelungit peste 14 zile fara avizul medicului.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la beta-lactamine, de exemplu peniciline si cefalosporine. Antecedente de disfunctii hepatice/icter asociate cu administrarea de Augmentin sau de peniciline.

Reactii adverse:

Efectele adverse, ca si la amoxicilina, sunt rare si in majoritate tranzitorii si de intensitate mica. Au fost raportate diaree, indigestie, greturi, varsaturi, colite pseudomembranoase si candidoze intestinale. Greata, de altfel rara, este mai frecvent asociata cu dozele orale crescute. Daca efectele adverse gastrointestinale apar la terapia orala, ele pot fi reduse prin administrarea de Augmentin la inceputul meselor. O crestere moderata de ASAT si/sau ALAT a fost remarcata la pacientii care au urmat tratament cu antibiotice din clasa ampicilinelor, dar semnificatia acestei cresteri este necunoscuta. Rar in cursul tratamentului cu Augmentin s-au semnalat hepatite si ictere colestatice. Ele pot fi severe si se pot mentine cateva luni. Au fost raportate ca aparand predominant la adulti sau varstnici si usor mai frecvent la barbati.

Semnele si simptomele pot aparea in timpul tratamentului, dar sunt mai frecvent intalnite dupa intreruperea acestuia pana la o perioada de 6 saptamani. Reactiile hepatice sunt de regula reversibile. Totusi, in cateva cazuri extrem de rare, s-a semnalat decesul. Acestea au fost aproape intotdeauna cazuri asociate cu afectiuni grave sau cu medicatii concomitente. Uneori poate aparea rash urticarian si eritematos. Au fost semnalate cazuri rare de eritem multiform, sindrom Stevens-Johnson, necroza epidermica toxica si dermatite exfoliative. Tratamentul trebuie intrerupt la aparitia oricaruia dintre aceste tipuri de rash. Ca si pentru alte antibiotice beta-lactamice, s-au semnalat angioedem si anafilaxii. Rar pot aparea nefrite interstitiale. Ca si pentru alte antibiotice, incidenta reactiilor adverse gastrointestinale poate fi crescuta la copiii sub 2 ani. Totusi, in studiile clinice, numai 4% dintre copiii sub 2 ani au necesitat intreruperea tratamentului. Ca si in cazul altor beta-lactamine, s-au raportat leucopenie tranzitorie, trombocitopenie tranzitorie si rar anemie hemolitica.

Precautii:

La unii pacienti care au urmat tratament cu Augmentin s-au observat modificari ale testelor functionale hepatice. Semnificatia clinica a acestor modificari nu este certa, dar Augmentin trebuie utilizat cu atentie la pacientii care prezinta disfunctii hepatice evidente severe. Icterul colestatic a fost rar semnalat, fiind de regula reversibil, uneori si sever. Semnele si simptomele pot sa nu devina evidente o perioada de pana la 6 saptamani de la intreruperea tratamentului. La pacientii cu afectiuni renale moderate sau severe, dozele de Augmentin trebuie ajustate conform recomandarilor de la Posologie. La pacientii cu penicilino-terapie s-au inregistrat ocazional cazuri severe sau fatale de reactii de hipersensibilitate (anafilaxie). Aceste reactii apar cu precadere la indivizii care au prezentat in antecedente hipersensibilitate la penicilina.

Daca apare o reactie alergica, tratamentul cu Augmentin trebuie intrerupt si instituit un tratament alternativ adecvat. Reactiile anafilactice serioase necesita un tratament de urgenta cu adrenalina. De asemenea, ar putea necesita oxigenoterapie, administrare intravenoasa de steroizi si reanimare respiratorie pana la intubatie. La pacientii care au primit amoxicilina rash-ul eritematos a fost asociat cu mononucleoza infectioasa. Administrarea prelungita poate duce, de asemenea, la cresterea microorganismelor rezistente. Suspensia de Augmentin contine 12,5 mg de aspartam per doza de 5 ml si de aceea trebuie administrat cu prudenta in fenilcetonurie.

Utilizarea in timpul sarcinii si alaptarii: Studiile de reproducere la animale (soareci si sobolani) carora li s-a administrat Augmentin nu au evidentiat efecte teratogene. Exista o experienta limitata in ceea ce priveste utilizarea de Augmentin in timpul sarcinii. Ca si in cazul tuturor medicamentelor, terapia cu Augmentin in timpul sarcinii trebuie evitata, in special in primul trimestru de sarcina, utilizandu-se numai atunci cand medicul considera administrarea absolut necesara. Augmentin poate fi administrat in perioada alaptarii. Cu exceptia riscului de sensibilizare, asociat cu o excretie in cantitate mica in laptele matern, nu au fost remarcate efecte negative asupra copilului alaptat.

Interactiuni medicamentoase:

La unii pacienti tratati cu Augmentin s-a constatat o prelungire a timpului de protrombina si a timpului de sangerare. Augmentin trebuie utilizat cu atentie la pacientii care urmeaza un tratament cu anticoagulante. Nu se recomanda administrarea concomitenta de probenecid. Probenecidul scade secretia tubulara renala a amoxicilinei. Utilizarea concomitenta cu Augmentin poate duce la mentinerea unui nivel sangvin crescut al amoxicilinei, dar nu si a acidului clavulanic. Administrarea concomitenta a alopurinolului si ampicilinei creste semnificativ incidenta rash-ului la pacientii care urmeaza tratament cu ambele medicamente, comparativ cu pacientii care urmeaza tratament doar cu ampicilina. In orice caz, este cunoscut faptul ca posibilitatea aparitiei rash-ului la ampicilina este datorata alopurinolului. Nu exista date referitoare la administrarea concomitenta de Augmentin si alopurinol. Ca si in cazul altor antibiotice cu spectru larg, Augmentin poate reduce eficienta contraceptivelor orale si pacientii trebuie avertizati asupra acestui aspect.

Supradozare:

Probabilitatea aparitiei unor probleme legate de supradozarea cu Augmentin este redusa; daca apare supradozarea, exista evidente simptome gastrointestinale si tulburari ale echilibrului hidroelectrolitic. Ele se trateaza simptomatic, cu atentie la balanta hidroelectrolitica. Augmentin poate fi eliminat din circulatie prin hemodializa.

Pret:

 • Augmentin 1 g comprimate filmate 875 mg + 125 mg cutie cu 2 blistere Al/PVDC-PVC x 7 comprimate filmate, fiecare fiind introdus intr-o punga protectoare din Al laminat  are un pret aproximativ de 35 lei;
 • Augmentin 625 mg comprimate filmate 500 mg + 125 mg cutie cu 2 blistere Al/PVDC-PVC x 7 comprimate filmate, fiecare fiind introdus intr-o punga protectoare din Al laminat costa 20 lei;
 • Augmentin BIS pulbere pentru suspensie orala 400 mg +57 mg/5ml cutie cu 1 flacon din sticla cu pulbere pentru 35 ml suspensie orala + 1 seringa pentru administrare orala costa 14 lei;
 • Augmentin intravenos 2,2 g pulbere pentru solutie perfuzabila cutie cu 1 flacon pulbere costa 22 lei;
 • Augmentin SR 1062,5 mg comprimate filmate cu eliberare prelungita cutie cu 7 blistere Al/PVC-Al sau Al/PP-Al cu 4 comprimate costa 70 lei;
 • Augmentin (R) ES 642,90 mg/5 ml pulbere pentru suspensie orala cutie cu  1 flacon din sticla continand pulbere pentru 100 ml suspensie orala + 1 masura dozatoare costa 36 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 6 august, 2019, 17:15

7 Discutii la Augmentin

 1. mihaela 14/12/2012 at 16:20

  mama este plecata si are o infectie la gat,ureche stanga si cap.medicul ia dat sa iau augumentin de 875mg.problema este ca ea este diabeticaa,are voie sa ia augumentin tinand cont ssi de celelate pastile de diabet si inima pe care le ia zilnik???impreuna luate nu se intampla nimik.am nevoie de un rasp urgent!!!multumesc

  Răspunde
  • DoctorFrog 14/12/2012 at 16:31

   Se poate, nu exista contraindicatii.

   Răspunde
 2. oana 08/12/2012 at 18:50

  Am 6 zile de cand iau augumentin iar de 4 zile am stari de voma frecvente, greturi, dureri de cap puternice, stari de lesin daca merg cu masina, avion etc..mai am o zi si termin tratamentul care il iau pentru o rinita acuta la cap..ce sa fac?

  Răspunde
 3. maria 09/07/2012 at 18:18

  Buna ziua ,m-am trezit cu ochiul rosu ,pe pleoapa inferioara pe interior ,am ca niste cosuri de culoare alba ,cu mancarimi ,va rog ajutati-ma pana am programare la medic ,sa opresc infectia ,va multumesc

  Răspunde
  • Liliana Cojocaru 09/07/2012 at 20:13

   Pentru a beneficia de un tratament adecvat pentru o infectie oculara, in primul rand trebuie de stabilit un diagnostic corect din partea unui oftalmolog. Unele infectii oculare pot fi contagioase, iar medicul oftalmolog trebuie sa te sfatuiasca despre modalitatile de prevenire a raspandirii infectiei. In cele mai multe cazuri, tratamentul include comprese, administrarea de picaturi oftalmice, creme, sau chiar administrarea de antibiotice pe cale generala. Tratamentul topic antiviral poate fi necesar in cazul in infectia este cauzata de un virus.

   Tind sa cred ca este o conjunctivita sau un orjelet. Anumite tipuri de conjunctivite sunt extrem de contagioase si necesita o atentie imediata din partea unui oftalmolog. In functie de cauza infectiei tratamentul poate dura dura zile sau saptamani. Pana ajungi la medic fuga la farmacie si cumpara Betabioptal, contine un antibiotic numit cloramfenicol care va lupta cu infectia si un antiinflamator numit betametazona care va lupta cu indepartarea inflamatiei. Daca nu gasesti Betabioptal, incearca cu Tobradex, suspensie oftalmica, este la fel de eficienta.

   Poti folosi ca o alternativa naturista daca esti adepta, decoct din coriandru. Se clatesc ochii, dimineata si seara, cu decoctul obtinut prin fierberea a 2 linguri de coriandru uscat in 60 ml de apa timp de 10 min. Acest decoct reduce senzatia de usturime si mancarime, calmeaza durerea si ajuta la decongestionarea ochilor. Atentie insa, persoanele care sufera de astm bronsic si /sau bronsite cronice trebuie sa evite folosirea acestui decoct.

   Recomandata este si solutia de propolis 5-10 % preparata din propolis uscat si maruntit intr-un mojar, apoi dizolvat in apa calda sterila; solutia este de culoare galbuie, se strecoara prin tifon si se aplica, zilnic, cate 3-5 picaturi in fiecare ochi, chiar daca dau senzatie de usturime. In farmacii exista si un unguent oftalmic din propolis, cu care se fac pensulari pe marginile pleoapelor.

   Sper ca am putut fi de ajutor, sa revii cu detalii despre cum decurge tratamentul.

   Răspunde
 4. mirela 02/04/2012 at 08:17

  Dupa ce luam augumentin simteam o durere intensa a capului,si dupa a 4 -a pastila mi-a iesit urticarie pe picioare. Aveam tratament pentru anexita meloxicam, ranitidina si augumentin. Am intrerupt tratamentul ,insa tot am arsuri in stomac sin in gat. Care credeti ca ar fi cauza?

  Răspunde
  • Oana Sarbu 02/04/2012 at 08:17

   aveti grija sa nu fie doza prea mare adik nu luati la 8-6 ore k are reacti adverse adik stari de voma si agitatie in corp sanatate

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *