Prima Pagina » Sanatate A-Z » Pneumologie » Auscultatia Toracica

Auscultatia Toracica

Auscultatia toracica permite evaluarea functionalitatii aparatului toraco-pulmonar prin intermediul ascultarii si interpretarii zgomotelor respiratorii.

In terapie, ele permit:

  • de a evalua o stare instantanee in scopul stabilirii unui obiectiv terapeutic, dar si de a testa eficienta tratamentului;
  • de a evalua comportamentul dinamic al cailor aeriene, modalitatea ventilatorie in timpul exercitiilor in scopul adaptarii efortului in functie de posibilitati, dar si a metodelor specifice.

Zgomotele respiratorii normale sunt de slaba intensitate. Murmurul vezicular, perceput la periferia plamanului, corespunde unei umpleri alveolare pe momentul inspirator. Zgomotele traheo-bronsice de intensitate mai puternica sunt auzite in zona de proiectie a cailor aeriene groase pe momentele inspirator si expirator, dar zgomotul inspirator este mai puternic.

Zgomotele respiratorii patologice:

Diminuarea sau disparitia murmurului vezicular

Poate indica o hipoventilatie localizata. Totusi, murmurul vezicular poate fi mascat prin interpunerea aerului (pneumotorax) sau lichidului (pleurezie).

Ralurile

Ralurile pulmonare sunt zgomote care corespund vibratiilor aerului circulant in conductul aerian patologic (inflamat sau obstruat):

  • ralurile crepitante sau crepitante fine: discontinue si fine, se percep la finalul inspiratiei si se compara cu zgomotul calcatului pe zapada. De origine foarte distala sau alveolara, el corespunde unui exudat sau edem pulmonar;
  • ralurile subcrepitante sau crepitante groase: discontinue si groase, se pot sesiza pe momentul inspirator si se pot compara cu sunetul bulelor sparte la suprafata apei. Se amplifica odata cu tusea si corespunde unei obstructii bronhiolo-alveolare;
  • ralurile ronflante sau ronhusurile: continue si grave, se pot ausculta atat pe timpul inspirator cat si pe cel expirator si se compara cu sforaitul. Tusea le modifica sau duce la disparitia lor.

Corespund unei obstructii bronsice;

  • ralurile sibilante (wheeze): continue si ascutite, se ausculta pe ambii timpi respiratori si se compara cu un suierat. Corespunde diminuarii calibrului bronsic.

Suflurile

Suflurile corespund propagarii la suprafata toracelui a zgomotelor laringo-traheal normal al carui calitate este determinat de calitatea tesutului care se interpune (structura densa sau condensa) de determina un timbru particular:

  • suflu tubar in condesari pneumonice (pneumopatii, atelectazii);
  • suflu pleuretic, agreabil, indepartat, voalat, expirator in pleurezii;
  • suflu amforic sau amfo-cavitar in marile cavitati pleurale sau pulmonare superficiale.

Frecaturile

Frecaturile pot fi auscultate pe ambii timpi respiratori, sunt asemanatoare zgomotelor sifonarii unei hartii de matase sau a unei piei vechi de animal ce o desfacem. Se depisteaza in cazul inflamatiei pleurale.

Modalitati practice ale auscultatiei

Auscultatia se realizeaza in locuri linistite. Membrana stetoscopului trebuie aplicata ferm si total pe piele. Trebuie auscultate inspiratia si expiratia pe partile anterioare si postero-laterale ale toracelui respectand o ordine precisa, de sus in jos si simetric. Zgomotele respiratorii de la nivel superior sunt mai pronuntate decat cele inferioare. Cunoasterea repartitiei corecte a zonelor pulmonare pe torace permit localizarea zgomotelor respiratorii la nivel pulmonar. Pacientul respira profund cu gura deschisa, fara expiratii fortate sau cu buzele apropiate.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 17 martie, 2019, 13:03

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *