Prima Pagina » Medicamente » Medicamente A » Avastin

Avastin

Avastin

Prospect

Compozitie

Substanta activa este bevacizumab. Fiecare ml de concentrat contine bevacizumab 25 mg, corespunzator la 1,4 pana la 16,5 mg/ml, atunci cand diluarea se efectueaza conform recomandarilor. Fiecare flacon a 4 ml contine bevacizumab 100 mg, corespunzator la 1,4 mg/ml, atunci cand diluarea se efectueaza conform recomandarilor. Fiecare flacon a 16 ml contine bevacizumab 400 mg, corespunzator la 16,5 mg/ml, atunci cand diluarea se efectueaza conform recomandarilor.

Celelalte componente sunt trehaloza dihidrat, fosfat de sodiu, polisorbat 20 si apa pentru preparate injectabile.

Avastin este un concentrat pentru solutie perfuzabila. Concentratul este un lichid limpede, incolor pana la brun deschis, aflat intr-un flacon de sticla cu dop din cauciuc. Fiecare flacon contine bevacizumab 100 mg in 4 ml solutie sau 400 mg in 16 ml solutie. Fiecare cutie de Avastin contine un flacon.

Indicatii

Substanta activa din compozitia Avastin este un anticorp monoclonal umanizat (un tip de proteina care este produsa in mod normal de sistemul imunitar pentru a apara corpul de infectii si cancer), numit bevacizumab. Bevacizumab se leaga selectiv de o proteina numita factorul de crestere a endoteliului vascular uman (FCEV), care se gaseste in interiorul peretilor vaselor de sange si limfatice din organism. Proteina FCEV determina cresterea vaselor de sange in interiorul tumorii, iar aceste vase furnizeaza tumorii substante nutritive si oxigen. Odata ce bevacizumab s-a legat de FCEV, extinderea tumorii este prevenita prin blocarea cresterii vaselor de sange care ii furnizeaza substante nutritive si oxigen.

Avastin este un medicament utilizat in tratamentul cancerului in stadiu avansat al intestinului gros, adica al cancerului de colon sau de rect. Avastin va fi administrat in asociere cu chimioterapie care contine un medicament de tip fluoropirimidina.

Avastin este, de asemenea, utilizat in tratamentul cancerului de san metastazat. Atunci cand se utilizeaza la pacientii cu cancer de san, va fi administrat impreuna cu un medicament chimioterapic numit paclitaxel sau capecitabina.

Avastin este, de asemenea, utilizat in tratamentul cancerului bronhopulmonar altul decat cel cu celule mici. Avastin va fi administrat in asociere cu chimioterapie care contine saruri de platina.

Avastin este utilizat, de asemenea, in tratamentul cancerului de rinichi in stadiu avansat. Cand este utilizat la pacientii cu cancer de rinichi, va fi administrat impreuna cu un alt tip de medicament numit interferon.

Avastin este utilizat, de asemenea, in tratamentul cancerului ovarian epitelial in stadiu avansat, al trompei uterine sau tratamentul cancerului primar peritoneal. Atunci cand este utilizat la pacientii cu cancer epitelial, al trompei uterine sau cancer primar peritoneal, va fi administrat in asociere cu carboplatina si paclitaxel.

Atunci cand este utilizat la pacientii la care boala a recidivat la cel putin 6 luni dupa ultimul tratament cu o schema chimioterapica care a continut saruri de platina, Avastin va fi administrat in asociere cu carboplatina si gemcitabina.

Contraindicatii

Nu utilizati Avastin daca:

 • sunteti alergic la bevacizumab   sau la oricare dintre celelalte    componente ale   acestui medicament
 • sunteti alergic la medicamente   obtinute din celule ovariene de hamster chinezesc (COH) sau la alti anticorpi monoclonali umani sau umanizati recombinanti.
 • sunteti gravida.

Atentionari si precautii

Inainte sa utilizati Avastin, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.

 • Este posibil ca Avastin sa creasca riscul de perforatie a peretelui intestinal. Daca aveti afectiuni care determina inflamatie in interiorul abdomenului (de exemplu diverticulita, ulcer gastric, colita asociata cu chimioterapia), va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra.
 • Avastin poate creste riscul aparitiei unei cai anormale de comunicare sau un pasaj intre doua organe sau vase de sange.
 • Acest medicament poate creste riscul de sangerare sau poate influenta procesul de vindecare a ranii chirurgicale. Daca urmeaza sa vi se efectueze o interventie chirurgicala, daca ati avut o interventie chirurgicala majora in ultimele 28 zile sau daca inca aveti o rana nevindecata dupa o interventie chirurgicala, nu trebuie sa vi se administreze acest medicament.
 • Avastin poate duce la cresterea tensiunii arteriale. Daca aveti tensiune arteriala mare care nu este bine controlata cu medicamente antihipertensive, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra, deoarece inainte de inceperea tratamentului cu Avastin trebuie asigurat faptul ca tensiunea arteriala este mentinuta sub control.
 • Acest medicament poate creste riscul prezentei proteinelor in urina, daca aveti deja tensiune arteriala mare.
 • Riscul formarii de cheaguri de sange in artere (un tip de vase de sange) poate creste daca aveti varsta peste 65 ani si daca in trecut ati avut cheaguri de sange in artere. Va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra, deoarece cheagurile de sange pot determina la infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
 • Avastin poate creste, de asemenea, riscul aparitiei cheagurilor de sange in vene (un tip de vase de sange).
 • Acest medicament poate determina sangerare, in special sangerare indusa de prezenta tumorii. Va rugam sa va adresati medicului daca dumneavoastra sau cineva din familia dumneavoastra are tendinta de a prezenta sangerari sau daca luati medicamente pentru subtierea sangelui, din orice cauza.
 • Este posibil ca Avastin sa determine sangerarea in si in jurul creierului. Va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti cancer cu metastaze care va afecteaza creierul.
 • Este posibil ca Avastin sa creasca riscul de sangerare la nivelul plamanilor, incluzand tuse sau eliminare de sange. Va rugam sa discutati cu medicul dumeavoastra daca ati observat acest lucru anterior.
 • Avastin poate creste riscul instalarii unei reduceri a functiei inimii. Este important ca medicul dumneavoastra sa stie daca vi s-au administrat vreodata antracicline (de exemplu doxorubicina, un tip special de chimioterapice utilizate pentru tratamentul unor tipuri de cancer) sau ati facut radioterapie la nivelul pieptului sau daca aveti o afectiune a inimii.
 • Acest medicament poate duce la aparitia infectiilor si scaderea numarului de neutrofile (un tip de celule ale sangelui importante pentru protejarea dumneavoastra impotriva bacteriilor).
 • Este posibil ca Avastin sa determine hipersensibilitate si/sau reactii la administrarea perfuziei (reactii legate de injectia cu acest medicament). Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale daca ati avut anterior probleme dupa administrarea injectiei, cum sunt ameteli/senzatie de lesin, scurtare a respiratiei, umflare sau mancarimi la nivelul pielii.
 • O reactie adversa neurologica rara, numita sindromul encefalopatiei posterioare reversibile, a fost asociata tratamentului cu Avastin. Daca aveti dureri de cap, tulburari de vedere, stare de confuzie sau convulsii cu sau fara tensiune arteriala mare, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.

Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra, chiar daca v-ati aflat in oricare dintre situatiile mentionate mai sus, numai in trecut.

Inainte de a vi se administra Avastin sau in timp ce sunteti tratat cu Avastin:

 • daca aveti sau ati avut durere la nivelul gurii, dintilor si/sau maxilarului, umflaturi sau leziuni in gura, amorteala sau o senzatie de greutate in maxilar sau ati pierdut un dinte, spuneti imediat medicului dumneavoastra si dentistului.
 • daca aveti nevoie de un tratament stomatologic invaziv sau vi se va efectua o interventie chirurgicala dentara, spuneti medicului dentist ca sunteti in tratament cu Avastin, mai ales daca sunteti tratat deja sau vi s-a administrat intr-un vas de sange o injectie cu bifosfonati.

Este posibil sa vi se recomande sa efectuati un control stomatologic inainte de a incepe tratamentul cu Avastin.

Copii si adolescenti: Siguranta si eficacitatea Avastin la copii si adolescenti nu au fost stabilite.

Interactiuni medicamentoase

Spuneti medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Administrarea de Avastin impreuna cu un alt medicament, numit sunitinib malat (prescris pentru tratamentul cancerului renal sau gastrointestinal), poate cauza reactii adverse severe. Discutati cu medicul dumneavoastra pentru a fi sigur ca nu vi se administreaza in acelasi timp aceste medicamente.

Spuneti medicului dumneavoastra daca vi se administreaza tratamente pe baza de saruri de platina sau taxani pentru tratamentul cancerului metastatic pulmonar sau mamar. Aceste tratamente, utilizate in asociere cu Avastin, pot creste riscul de reactii adverse severe. Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca ati urmat recent sau urmati radioterapie.

Sarcina, alaptarea si fertilitatea

Nu trebuie sa utilizati acest medicament daca sunteti gravida. Avastin poate afecta fatul deoarece poate opri formarea de vase de sange noi. Medicul dumneavoastra trebuie sa va sfatuiasca despre utilizarea unor metode contraceptive in timpul tratamentului cu Avastin si cel putin 6 luni dupa ultima doza de Avastin.

Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca sunteti gravida, daca ati ramas gravida in timpul tratamentului cu acest medicament sau intentionati sa ramaneti gravida in viitorul apropiat. Avastin poate afecta fertilitatea femeilor. Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra pentru mai multe informatii. Nu trebuie sa va alaptati copilul in timpul tratamentului cu Avastin si cel putin 6 luni dupa ultima doza de Avastin, deoarece acest medicament poate sa influenteze cresterea si dezvoltarea copilului dumneavoastra. Adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor: Nu s-a demonstrat ca Avastin va afecteaza capacitatea de a conduce sau folosi utilaje.

Administrare

Doza de Avastin necesara depinde de greutatea dumneavoastra si de tipul de cancer care urmeaza a fi tratat. Doza recomandata este de 5 mg, 7,5 mg, 10 mg sau 15 mg pentru fiecare kilogram. Medicul dumneavoastra va va prescrie doza de Avastin potrivita. Veti fi tratat cu Avastin o data la fiecare 2 sau 2   saptamani. Numarul perfuziilor care vi se vor administra depinde de modul in care raspundeti la tratament. Administrarea acestui medicament trebuie sa continue pana cand Avastin nu mai poate opri cresterea tumorii. Medicul va discuta aceasta cu dumneavoastra.

Mod si cale de administrare

Avastin este un concentrat pentru solutie perfuzabila. In functie de doza care v-a fost prescrisa, o parte sau intreg continutul unui flacon de Avastin va fi diluat cu o solutie de clorura de sodiu inainte de utilizare. Un medic sau o asistenta medicala va va administra solutia diluata de Avastin prin perfuzie intravenoasa (picurare intr-una din vene). Prima perfuzie vi se va administra pe durata a 90 de minute. Daca aceasta a fost bine tolerata, a doua perfuzie poate sa fie administrata pe durata a 60 de minute. Perfuziile ulterioare pot fi administrate pe durata a 30 minute.

Administrarea Avastin trebuie oprita temporar:

 • daca dezvoltati hipertensiune arteriala severa care necesita tratament cu medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale,
 • daca aveti probleme cu vindecarea ranilor dupa o interventie chirurgicala,
 • daca urmeaza sa fiti supusi unei interventii chirurgicale.

Administrarea Avastin trebuie oprita definitiv daca apar:

 • hipertensiune arteriala severa care nu poate fi controlata cu medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale; sau o crestere brusca si severa a tensiunii arteriale,
 • prezenta proteinelor in urina, insotita de edeme corporale,
 • o perforatie in peretele intestinului,
 • o cale anormala de comunicare de tip tubular sau un pasaj intre trahee si esofag, sau intre organele interne si piele sau alte tesuturi care, in mod normal    nu sunt in  legatura, si    sunt considerate de medicul dumneavoastra ca fiind severe,
 • un cheag de sange in artere,
 • un cheag de sange in venele de la nivelul plamanilor,
 • orice sangerare severa.

Supradozare

 • puteti manifesta o migrena severa. Daca se intampla acest lucru, trebuie sa discutati imediat cu medicul dumneavoastra, farmacistul sau asistenta medicala.

Omiterea unei doze

Daca este omisa o doza de Avastin

 • medicul dumneavoastra va decide cand trebuie sa va fie administrata urmatoarea doza de Avastin. Trebuie sa discutati despre aceasta cu medicul dumneavoastra.

Intreruperea tratamentului

Oprirea tratamentului dumneavoastra cu Avastin poate determina oprirea efectului asupra cresterii tumorii. Nu opriti tratamentul decat daca ati discutat despre aceasta cu medicul dumneavoastra. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.

Reactii adverse

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Reactiile adverse de mai jos au fost observate la administrarea Avastin in asociere cu chimioterapie, ceea ce nu inseamna ca aceste reactii adverse au fost determinate strict de Avastin.

Frecventa reactiilor adverse enumerate mai jos este definita folosind urmatoarea conventie:

 • foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10)
 • frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100)
 • mai putin frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000)
 • rare (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000)
 • foarte rare (afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000)
 • cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Reactii alergice: Daca aveti o reactie alergica, spuneti imediat medicului dumneavoastra sau unui membru din personalul medical. Semnele pot include: dificultate in respiratie sau durere in piept. Puteti prezenta, de asemenea, inrosirea pielii, inrosirea fetei sau eruptie trecatoare pe piele, cresterea tensiunii musculare, greata (senzatie de rau) sau varsaturi (stare de rau).

Trebuie sa cereti ajutor imediat, daca suferiti de oricare dintre reactiile adverse mentionate mai jos.

Reactiile adverse severe, care pot fi foarte frecvente includ:

 • tensiune arteriala mare,
 • vindecarea dificila a ranilor dupa interventii chirurgicale,
 • senzatie de amorteli sau furnicaturi la nivelul picioarelor si mainilor,
 • scaderea numarului celulelor din sange, incluzand     globulele albe   care ajuta la protectia impotriva infectiilor (aceasta poate fi insotita de febra), si celulele care ajuta la coagularea sangelui,
 • lipsa de energie sau oboseala,
 • diaree, greata si varsaturi.

Reactiile adverse severe, care pot fi frecvente includ:

 • perforatie a intestinului,
 • sangerare, inclusiv sangerare la nivelul plamanilor la pacienti cu cancer bronhopulmonar, altul decat cel cu celule mici,
 • blocare a arterelor de catre un cheag de sange,
 • blocare a venelor de la nivelul plamanilor de catre un cheag de sange,
 • insuficienta cardiaca,
 • o comunicare anormala de tip tubular intre organele interne si piele sau alte tesuturi, care in mod normal nu sunt in legatura,
 • reactii alergice,
 • scaderea numarului de globule rosii din sange,
 • sangerare asociata tumorii,
 • stare de slabiciune,
 • durere abdominala,
 • durere musculara si a articulatiilor,
 • uscaciune a gurii insotita de sete si/sau reducere a volumului sau inchiderea la culoare a urinei,
 • inflamatia mucoasei de la nivelul cavitatii bucale,
 • durere, inclusiv durere de cap,
 • cheaguri de sange in venele picioarelor sau ingreunarea coagularii sangelui,
 • colectii purulente localizate,
 • infectii, si in particular infectii ale sangelui sau vezicii urinare,
 • reducerea aportului de sange la creier sau accident vascular cerebral,
 • cheaguri de sange in artere, care pot determina un accident vascular cerebral sau un infarct de miocard,
 • instalare brusca a somnului sau lesin,
 • afectiuni ale inimii insotite de dificultati de respiratie,
 • sangerari din nas,
 • accelerarea batailor inimii (pulsului),
 • blocarea activitatii stomacului sau intestinului,
 • teste de urina anormale (proteine in urina),
 • scurtarea respiratiei sau concentratii scazute de oxigen in sange.

Reactiile adverse severe, care pot fi rare includ:

O tulburare neurologica (Sindromul Encefalopatiei Posterioare Reversibile (SEPR)), caracterizata prin simptome care includ convulsii, dureri de cap, stare de confuzie si tulburari de vedere. Trebuie sa cereti ajutor cat mai curand posibil, daca suferiti de oricare dintre reactiile adverse mentionate.

Reactiile adverse foarte frecvente, care nu au fost severe includ:

 • tensiune arteriala crescuta,
 • durere, incluzand durere a articulatiilor,
 • stare de slabiciune,
 • constipatie, sangerare a partii inferioare a intestinului gros, inflamatii ale gurii,
 • pierderea poftei de mancare,
 • proteine in urina,
 • sangerare din nas,
 • febra,
 • durere de cap,
 • tulburari la nivelul ochilor (inclusiv cresterea secretiei lacrimale),
 • tulburari de vorbire,
 • diaree.

Reactiile adverse frecvente, care nu au fost severe includ:

 • scurtarea respiratiei,
 • sangerare din nas,
 • secretii nazale abundente,
 • uscaciune a pielii, descuamarea si inflamatie a pielii, modificari de culoare ale pielii,
 • modificari ale perceptiei gustului,
 • modificari ale vocii, raguseala.

Alte reactii adverse raportate, care pot fi de orice severitate si care au frecventa necunoscuta, sunt reprezentate de sangerari la nivelul mucoasei bucale sau vaginale, perforatie a veziculei biliare (semnele si simptomele pot include durere abdominala, febra si greata/varsaturi) si ulcere la nivelul tubului digestiv (semnele pot include durere abdominala, senzatie de balonare, scaune de culoare neagra sau sange in scaun (fecale) sau varsaturi cu sange). Foarte rar, au fost raportate cazuri de pacienti la care a aparut perforatia septului nazal-peretele osos care separa narile.

Unele reactii adverse sunt mai frecvente la pacientii in varsta. Aceste reactii adverse includ cheagurile de sange in artere care pot conduce la un accident vascular cerebral sau infarct de miocard. In plus, pacientii in varsta pot avea un risc mai mare de scadere a numarului globulelor albe din sange si celulelor care ajuta la coagularea sangelui. Alte reactii adverse raportate cu o frecventa mai mare la pacientii varstnici au fost diaree, stare de rau, dureri de cap si oboseala.

Avastin poate determina si modificari ale testelor de laborator pe care vi le face medicul dumneavoastra. Acestea includ o scadere a numarului globulelor albe din sange, in particular al neutrofilelor (un tip de globule albe care protejeaza impotriva infectiilor) sanguine; prezenta proteinelor in urina; scaderea potasiului din sange, a sodiului sau fosforului (mineral) din sange; cresterea glucozei din sange; cresterea fosfatazei alcaline (o enzima) sanguine; scaderea concentratiei de hemoglobina (se gaseste in globulele rosii ale sangelui si transporta oxigen), care poate fi severa.

Durere la nivelul gurii, dintilor si/sau maxilarului, umflare sau leziuni la nivelul gurii, senzatie de amorteala sau greutate la nivelul maxilarului sau pierderea unui dinte pot fi semnele si simptomele distrugerii osului maxilarului (osteonecroza). Spuneti imediat medicului dumneavoastra si dentistului daca prezentati oricare dintre acestea.

Femeile aflate in premenopauza (femei care au un ciclu menstrual) pot observa ca ciclurile lor devin neregulate sau lipsesc si pot prezenta afectarea fertilitatii. Daca va doriti copii trebuie sa discutati aceasta cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe tratamentul.

Avastin a fost conceput si indicat pentru tratamentul cancerului prin injectarea sa in fluxul de sange; nu a fost conceput si recomandat pentru administrarea injectabila in ochi. De aceea, nu este autorizat pentru utilizarea in acest mod.

Atunci cand Avastin este injectat direct in ochi (mod de administare neaprobat), pot aparea urmatoarele reactii adverse:

 • Infectie sau inflamatie la nivelul globului ocular,
 • Inrosire a ochiului, particule mici sau pete in campul vizual (flocoane vitreene), durere la nivelul ochiului,
 • Vedere de flash-uri de lumina cu flocoane vitreene, progresand pana la pierderea partiala a vederii,
 • Crestere a presiunii in interiorul ochiului,
 • Sangerare in ochi.

Pret

Acest medicament are un pret maximal stabilit de Ministerul Sanatatii, Avastin 25mg/ml cutie cu 1 flacon din sticla de 16 ml concentrat pentru solutie perfuzabila costa 5690.19 lei

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 6 februarie, 2013, 10:22

Un comenentariu la Avastin

 1. Ciky 27/02/2017 at 11:06

  Bună ziua!De unde pot cumpăra medicamentul?o farmacie care vinde acest medicament.?tratament intrerupt dîn cauzi lipsei medicamentului.Mulțumesc! .

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *