Prima Pagina » Medicamente » Medicamente A » Azitromicina

Azitromicina

Prospect

Un comprimat filmat Azitromicina 500 mg comprimate filmate contine 500 mg azitromicina sub forma de azitromicina monohidrat 512 mg si excipienti: nucleu – celuloza microcristalina, amidon pregelatinizat, amidon glicolat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, laurilsulfat de sodiu, stearat de magneziu; film – Opadry OY-B-28920 alb (alcool polivinilic partial hidrolizat, dioxid de titan (E 171), talc, lecitina din soia, guma Xanthan). Azitromicina se elibereaza numai in farmacie pe baza de prescriptie medicala.

Indicatii:

Infectii determinate de microorganisme sensibile la azitromicina:

 • infectii ale tractului respirator superior: amigdalite, faringite, sinuzite, otite medii acute
 • infectii ale cailor respiratorii inferioare: bronsite acute si pneumonii usoare sau moderat severe, dobandite in afara spitalului
 • infectii ale pielii si tesuturilor moi
 • infectii genitale necomplicate determinate de Chlamydia trachomatis

Contraindicatii:

Nu luati Azitromicina comprimate filmate daca:

 • sunteti alergic la azitromicina, la alte macrolide sau la oricare dintre excipientii produsului
 • aveti sau ati avut o boala hepatica severa
 • utilizati concomitent alcaloizi din secara cornuta (dihidroergotamina, ergotamina) sau cisaprida

Reactii adverse:

Ca toate celelalte medicamente, azitromicina poate avea reactii adverse. Reactiile adverse nu apar neaparat la toti pacientii. Reactiile adverse mentionate nu apar intotdeauna. Efectele adverse pot fi:

 • frecvente (la mai mult de 1 din 100 pacienti dar mai putin de 1 din 10 pacienti)
 • mai putin frecvente (la mai mult de 1 la 1000 pacienti dar la mai putin de 1 la 100 pacienti)
 • foarte rare (la mai mult de 1 la 10.000 pacienti dar la mai putin de 1 la 1000 pacienti)

Urmatoarele reactii adverse pot aparea:

Frecvente: greata, diaree, disconfort abdominal (dureri/crampe), varsaturi

Mai putin frecvente:  infectii provocate de ciuperci sau bacterii rezistente la azitromicina (de exemplu in infectia vaginului). Ameteala, spasme (convulsii), dureri de cap, stare de somnolenta, hiperactivitate. Flatulenta, tulburari digestive cu senzatia de abdomen plin, senzatie de arsura gastrica, regurgitatii, greata, varsaturi si aciditate (dispepsie), lipsa poftei de mancare. Eruptii la nivelul pielii, mancarime.  Dureri ale incheieturilor, slabiciune musculara.

Foarte rare:

 • modificari sanguine (numar insuficient de trombocite si tendinta de sangerare)
 • tulburari ale sistemului imunitar: reactii grave de hipersensibilitate, inclusiv soc (scaderea marcata a tensiunii arteriale, paloare, agitatie, puls rapid, piele umeda, pierderea starii de constienta, printr-o vasodilatatie brusca si severa, ca urmare a unei hipersensibilitati)
 • reactii agresive, stare de surescitare, teama, nervozitate
 • anxietate, mancarime sau senzatie de puncte luminoase, parestezii, modificarea gustului
 • afectarea auzului (aceasta reactie adversa este mentionata dupa utilizarea indelungata a dozelor mari)
 • tulburari de ritm cardiac
 • constipatie, inflamatie a intestinului, decolorarea limbii
 • afectiuni ale ficatului cu sau fara icter (ingalbenirea pielii si a sclerelor)
 • afectiuni ale rinichilor, posibil insotite de prezenta sangelui in urina, febra si dureri de spate
 • umezirea excesiva, brusca a pielii si mucoaselor (limba, gat), respiratie dificila si/sau mancarime si eruptie pe piele, deseori ca reactii alergice (edem angioneurotic), eruptie pe piele cu mancarime puternica si urticarie, hipersensibilitate la lumina, eruptie pe piele cu pete rosii (umede) si neregulate (eritem multiform), reactii de hipersensibilitate grava cu febra, pete rosii pe piele, dureri ale incheieturilor si/sau inflamatii ale ochilor (sindromul Stevens – Johnson), afectiuni severe ale pielii cu formarea de vezicule (necroliza epidermica).

Daca apar oricare alte reactii adverse, care nu sunt mentionate in acest prospect, adresati-va imediat medicului dumneavoasfra sau farmacistului. In cazul in care prezentati vreo reactie adversa care nu este mentionata in acest prospect, sau daca aceste efecte au consecinte importante, informati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Mod de administrare:

Doza trebuie stabilita de catre medic. Dozele uzuale sunt:

Adulti (inclusiv varstnici). Pentru tratamentul bolilor cu transmitere sexuala, doza recomandata este de 2 comprimate filmate Azitromicina 500 mg comprimate filmate (1000 mg azitromicina) intr-o singura administrare orala.

Pentru toate celelalte indicatii, doza totala recomandata este de 3 comprimate filmate Azitromicina 500 mg comprimate filmate (1500 mg azitromicina), administrate cate 1 comprimat filmat Azitromicina 500 mg comprimate filmate (500 mg azitromicina) pe zi, timp de trei zile consecutiv.

Ca o alternativa, aceeasi doza totala de 3 comprimate filmate Azitromicina 500 mg comprimate filmate (1500 mg azitromicina), poate fi administrate pe o perioada totala de cinci zile, 1 comprimat filmat Azitromicina 500 mg comprimate filmate (500 mg azitromicina), in prima zi si cate 250 mg azitromicina, din ziua a doua pana in ziua a cincea.

Copii. Comprimatele filmate Azitromicina 500 mg comprimate filmate trebuie administrate doar la copiii peste 6 ani si cu greutate mai mare de 45 kg, la care se utilizeaza doza uzuala pentru adult.

Pacienti cu insuficienta renala. Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta renala usoara (clearance-ul creatininei mai mare de 40 ml/min). Nu se cunoaste suficient efectul utilizarii azitromicinei la pacientii cu insuficienta renala mai severa. In consecinta este necesara precautie.

Pacienti cu insuficienta hepatica. Azitromicina comprimate filmate nu trebuie utilizata la persoanele cu insuficienta hepatica grava.

Comprimatele filmate trebuie luate o data pe zi, impreuna cu alimente sau apa. In cazul in care constatati ca efectele azitromicinei sunt prea puternice sau prea slabe, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Precautii:

Sunt necesare precautii speciale pentru utilizarea Azitromicinei comprimate filmate in urmatoarele situatii:

 • rareori pot sa apara reactii alergice severe. Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca apar umezirea brusca, excesiva a pielii si mucoaselor (limba, gat), respiratie dificila si/sau mancarime si eruptie la nivelul pielii sau o scadere brusca a tensiunii arteriale, insotita de paloare, neliniste, puls rapid, transpiratii si pierderea starii de constienta.
 • in caz de utilizare prelungita a Azitromicinei comprimate filmate, pot aparea infectii produse de microorganisme rezistente la acest medicament (cum sunt ciupercile). Diareea hemoragica severa poate fi o manifestare a infectiei intestinale provocate de o bacterie rezistenta la acest medicament. Anuntati medicul dumneavoastra daca apare aceasta manifestare.
 • daca aveti afectiuni hepatice sau renale, afectiuni ale sistemului nervos sau tulburari psihiatrice, este necesara supraveghere de catre medicul dumneavoastra. Daca aveti o boala hepatica severa (cu icter), nu trebuie sa utilizati Azitromicina comprimate filmate,deoarece concentratia sa plasmatica poate fi crescuta.
 • nu este cunoscut efectul utilizarii indelungate al Azitromicinei comprimate filmate.In consecinta, nu se recomanda utilizarea medicamentului pe termen lung.

Spuneti medicului daca suspectati ca aveti sau ati avut una dintre afectiunile de mai sus. Daca aveti nelamuriri, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Sarcina si alaptarea:

Daca sunteti insarcinata, spuneti medicului dumneavoastra inaintea inceperii tratamentului cu acest produs medicamentos. Azitromicina comprimate filmate traverseaza bariera feto-placentara. Nu exista informatii conform carora azitromicina ar avea un efect negativ asupra fatului, dar siguranta ufilizarii la gravide nu a fost demonstrate. Azitromicina comprimate filmate trebuie utilizata in timpul sarcinii doar daca nu sunt disponibile alte medicamente.

Daca alaptati, spuneti medicului dumneavoastra inaintea inceperii tratamentului cu acest produs medicamentos. Nu sunt inca disponibile date despre siguranta utilizarii azitromicinei in timpul alaptarii.

Pret:

Azitromicina 500 mg comprimate filmate cutie cu 1 blister cu 3 comprimate este disponibila in farmacii la un pret mediu de 49 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 23 martie, 2013, 11:42

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *