Prima Pagina » Sanatate A-Z » Geriatrie » Batranetea Etapa Fiziologica, nu Boala

Batranetea Etapa Fiziologica, nu Boala

Batranetea Etapa Fiziologica, nu Boala

O.M.S., defineste starea de sanatate ca “o stare complecta de bine, fizic, mintal si social…”. La batrani, capacitatile fizice regreseaza, are loc o deteriorare intelectuala si o dezangajare sociala cu marginalizare. Totusi batranetea nu trebuie privita ca o boala. De altfel, raportarea la normal se face de obicei luand ca referinta normalul adultului, fapt care nu corespunde realitatii. Aceasta situatie tine si de faptul ca invatamantul medical se axeaza in general pe medicina adultului, desi practica il confrunta pe practician mai ales cu bolnavi varstnici. De aici decurge necesitatea cunoasterii modificarilor principalelor functii, induse de batranete.

Declinul aptitudinilor psihomotorii, incepe de la varsta de 25 – 35 de ani. Totusi posibilitatile intelectuale, se prelungesc uneori mult peste 70 de ani. Uzura organelor este inegala. Modificarile de imbatranire apar mai ales in sistemele cardiovascular, respirator si locomotor. Modificarile legate de inaintarea in varsta, intre anumite limite, apartin unei imbatraniri normale. Aceste modificari sunt: scaderea activitatii vizuale si auditive, slabirea vocii, scaderea fortei musculare, diminuarea somnului, constipatia, edentatia, modificarea pielii si fanerelor etc.

Valoarea tensiunii arteriale creste cu varsta. Astfel valori de 160 mm pentru maxima si 95 pentru minima pot fi considerate normale la batrani. In practica se considera hipertensiunea arteriala orice depasire a valorilor de 150/90 mm Hg. Glicemia depaseste valorile considerate normale la adult. Valori de 130 mg% si chiar pana la 150 mg pot fi considerate fiziologice la batrani. Colesteroemia depaseste frecvent valorile normale. Viteza de sedimentare a hematiilor atinge un maximum in al V-lea si al VI-lea deceniu, ajungand chiar 15 mm la ora la 70 de ani. Ureea, acidul uric si creatinina au volori superioare normalului adultului, in timp sideremia si proteinemia au valori mai scazute.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 27 februarie, 2013, 13:55

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *