Prima Pagina » Sanatate A-Z » Analize Medicale » Bilirubina Directa

Bilirubina Directa

Bilirubina DirectaBilirubina directa (BD), bilirubina conjugata, hidrosolubila si cu reactivitate crescuta, da o reactie de culoare cu reactivul diazo, fiind cunoscuta sub numele de bilirubina directa. Cresterea valorilor bilirubinei directe in ser este asociata cu excretia redusa de pigment conjugat din ficat si bila si apare in icterele colestatice sau in cele hepatocelulare. Cresterea patologica a bilirubinei directe duce la aparitia acestui pigment in urina. Intrucat bilirubina indirecta nu se elimina prin urina, prezenta bilirubinei in urina denota cresterea in ser a bilirubinei conjugate.  Valorile normale ale bilirubinei directe sunt de 0,3 mg/dl.

Valori crescute ale bilirubinei directe apar in:

Obstructie intrahepatica:

  • datorata unor defecte familiale ale functiei excretorii hepatice: sindromul Dubin Johnson (icter cronic idiopatic cu valori ale bilirubinei totale intre 3-15 mg/dL cu preponderenta bilirubinei conjugate; sindromul Rotor;
  • datorata unor defecte dobandite ale functiei excretorii hepatice: colestaza indusa de medicamente; icter postoperator; hepatita si ciroza – in bolile hepatocelulare exista de obicei o interferenta intre cele trei etape ale metabolismului bilirubinei: preluare, conjugare si excretie. Excretia este totusi etapa cea mai afectata si ca urmare in ser predomina bilirubina conjugata.

Obstructie extrahepatica – obstructia mecanica a ductelor biliare se datoreaza cel mai adesea calculilor, tumorilor sau stricturilor. Nivelul bilirubinei serice depaseste rareori 35 mg/dL.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 11 decembrie, 2012, 18:57

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *