Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Boala Picior-Mana-Gura

Boala Picior-Mana-Gura

Boala Picior-Mana-GuraBoala Picior Mana Gura este o afectiune infectioasa acuta febrila produsa de obicei de virusul Coxsackie tip A16 (epidemie in Canada in 1957) sau de enterovirusul 71; este caracterizata clinic prin leziuni veziculoase caracteristice orale si cutanate acrale (maini, picioare).

Foarte contagioasa, boala afecteaza copiii cu varsta de sub 10 ani si are o transmitere interumana oralorala sau fecal-orala. Precedate de prodrom (stare generala alterata, febra mica, dureri abdominale) cu 24 de ore, manifestarile cutaneo-mucoase constau in:

 • vezicule orale cenusii, superficiale, intraepidermice, inconjurate de un halou eritematos, distribuite mai ales pe palatul dur, limba si mucoasa jugala; ele se rup rapid si lasa ulceratii orale.
 • macule, papule, vezicule uneori dureroase, care se acopera rapid de cruste; se vindeca fara cicatrici in maximum 10 zile.

Diagnosticul clinic se bazeaza pe aspect si localizare “picior-mana-gura” si se sustine prin: tehnica ELISA, care depisteaza IgM specifice virusului in fazele acute de boala (dispar rapid din ser) izolarea virusului din leziuni. Boala se remite spontan in 10 zile si are un tratament simptomatic.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 19 februarie, 2012, 2:00

2 Discutii la Boala Picior-Mana-Gura

 1. ramona bibol 21/10/2012 at 15:42

  va rog sa imi spuneti daca un bebelas de 7 luni poate ia boala mana picior gura de la fiul meu mai mare care cred ca deja o are.

  Răspunde
  • DoctorFrog 21/10/2012 at 15:52

   Da, se poate.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *