Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Boala Raynaud

Boala Raynaud

Este o tulburare paroxistica a circulatiei periferice, localizata de obicei la nivelul membrelor toracice, caracterizata prin aparitia intermitenta a unui spasm bilateral si simetric la nivelul arterelor digitale, aparand la frig sau emotii, cu stare normala intre accese. Este o afectiune rara, care se intalneste de obicei la femei tinere (sub 40 de ani), etiologia fiind necunoscuta.

Spasmele apar in crize. La inceput, tegumentele sunt palide si reci, datorita spasmului arteriolar, apoi devin cianotice si reci cand se adauga dilatatia venelor (faza de asfixie) si, in final, rosii si calde, datorita vasodilatatiei reactive a arteriolelor si a venelor (faza hiperemica).

Tabloul clinic dominat de aceste manifestari este completat uneori de furnicaturi, amorteli, iar alteori de dureri. Succesiunea celor trei faze nu este obligatorie. Manifestarile sunt simetrice si bilaterale. Boala nu se insoteste de modificari ale pulsului, tensiunii arteriale sau ale indicelui oscilometric. Criza este provocata de expunerea la frig, imersia in apa rece, sau emotii. Imersia in apa calda atenueaza rapid tulburarile. Durata crizei este variabila, de obicei de la cateva minute pana la mai multe ore.

Rareori, in special in formele cu crize frecvente si indelungate, pot aparea tulburari trofice, indeosebi micronecroze superficiale, la varful degetelor. O forma clinica speciala e sindromul Raynaud, care apare in unele boli arteriale ocluzive (ateroscleroza, trombangeita), dupa traumatisme profesionale ale extremitatilor (manuitori de unelte vibratoare, dactilografe, telefonisti), boli nervoase (polinevrite, poliomielita) – sau dupa compresiunea vaselor subclaviculare si a plexului brahial, fie printr-o asa-numita “coasta cervicala” (in realitate apofiza transversa mai dezvoltata a vertebrelor C6 si C7), fie prin alte cauze.

Din punct de vedere clinic, sindromul Raynaud este unilateral, fara legatura cu frigul sau emotiile, nu este influentat de caldura si se insoteste frecvent de modificari ale pulsului.

Profilactic, se recomanda: evitarea frigului, a emotiilor, a fumatului, psihoterapia, combaterea anxietatii prin sedative.

Tratamentul curativ consta in vasodilatatoare (Perifern, Hidergine, compusi nitrici cu actiune prelungita). Baile calde sau carbogazoase pot da unele rezultate. In formele severe se recomanda simpatectomie cervico-toracica sau lombara, dupa localizare. Tratamentul sindromului Raynaud este cel al afectiunii de fond.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 25 ianuarie, 2013, 10:58

Un comenentariu la Boala Raynaud

  1. pavlov 25/03/2017 at 12:15

    As dori sa stiu daca se trateaza aceasta boala Rainaud ,eu am forma severa

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *