Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Boala de reflux Gastro-Esofagian, definitie si tratament

Boala de reflux Gastro-Esofagian, definitie si tratament

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) constituie o entitate clinica independenta, cauzata de mecanisme complexe de perturbare a motilitatii tractului digestiv superior cu refluarea continutului gastric in esofag. Se delimiteaza doua forme de BRGE: endoscopic – negativa (fara esofagita de reflux) si endoscopic – pozitiva (cu esofagita de reflux).

Sistemul afectat – gastrointestinal. Ereditatea – nu este specificata.

Incidenta:

BRGE este o afectiune extrem de frecventa in America de Nord si tarile Europei de Vest si cu incidenta in crestere, care in tarile Europei se atesta de la 5% (tarile scandinave) -pana la 27% in Franta. Predominanta de varsta – pana la 40 ani -1:10000, dupa 40 ani – 20:100000 populatie. Predominanta de sex – raportul barbati: femei este de 2-3:1

Semne si simptome:

 • Pirozis, „arsura” retrosternala postprandiala, in deosebi dupa ingestia de cafea, alcool, alimente fierbinti, citrice, suc de rosii, produse mentolate etc. Este favorizata de clinostatism.
 • Regurgitatie – refluarea continutului gastric / esofagian in faringe si cavitatea bucala, fara efort, fara greata sau contractura abdominala. De obicei, regurgitatia este acida.
 • Odinofagie – durere la deglutitie, care indica instalarea unei esofagite severe.
 • Disfagie (deglutatie dificila) se constata rar (20-30%) si denota prezenta stenozei peptice.
 • Alte fenomene – faringiene, laringiene, bronhopulmonare, cardiace etc. (dispnee expiratorie, tuse nocturna, distonic matinala, dureri precordiale, etc.).

Cauze:

 • Incompetenta sfincterului esofagian inferior: – relaxarea tranzitorie a SEI; – cresterea presiunii intraabdominale; – reflux „liber” fara modificarea tonusului SEI.
 • Afectarea clearance-ului acid al esofagului: – activitatea motorie a esofagului (undele peristaltice); – forta gravitationala; – secretia salivara; – secretia glandelor esofagiene (mucoase sau nemucoase).
 • Intarzierea evacuarii gastrice: motilitatca antrala anormala; – reflux duodenogastric.
 • Cresterea factorilor de agresiune (acidul clorhidric, pepsina);
 • Asocearea refluxului duodenogastric (sarurile biliare, enzimele pancreatice active).

Factori de risc:

 • Exogeni: alimente (grasimi, ciocolata, suc de citrice etc.); medicamente (anticolinergice nonselective, nitrati, agonisii P- adrenergici, derivati xantinici, blocante ale ionilor Ca2, AINS); alcool; tutun; suprasolicitari fizice.
 • Endogeni: hernia hiatala; obezitate; stomacul operat; diabet zaharat; sclerodermie; sindromul Sjogren etc.

Diagnostic:

Diagnosticul se prezuma in baza acuzelor si a datelor clinice.

Diagnosticul diferential – litiaza biliara, ulcer gastric sau duodenal, angina pectorala, dereglari motorii esofagiene, cancer esofagian, dispepsie functionala (nonulceroasa).

Investigatii de laborator

 • Hemoleucograma – pentru detectarea unei posibile anemii.
 • Inspectia maselor fecale la sange ocult.
 • Analiza biochimica a sangelui (proteine serice, fractii proteice, aminotransferaze).
 • Electroliti: natriu, calciu, clorul, fierul seric, glucoza.

Investigatii instrumentale – endoscopia digestiva superioara, radioscopia (cu masa baritata), PH-metria esofagiana.

Teste speciale – testul Bernstein (reproducerea simptomelor prin administrarea HCl N10 prin cateter la 10 cm de asupra sfincterului esofagian inferior); manometria esofagiana (aprecierea presiunii la nivelul sfincterului esofagian inferior). Testele pot fi realizate in conditii de stationar specializat.

Tratament:

Masuri generale – somn cu perna ridicata; reducerea presiunii intraabdominalc prin regim hipocaloric (in caz de obezitate), renuntarea la braie, curele stranse, corsete, prevenirea si combaterea constipatiei; combaterea consumului de medicamente iritante (AINS) sau care relaxeaza sfincterul esofagian inferior (blocante de calciu, anticolinergice, aminofilina etc.).

Educatia pacientului
– Informarea pacientului despre refluxul gastroesofagian, despre factorii care il pot provoca.
– Propagarea modului sanatos de viata prin evitarea supraalimentatiei si a meselor inainte de somn.

Profilaxie:

Pacientii, care sunt predispusi sa dezvolte reflux gastro-esofagian, necesita instructiuni despre modificarea conditiilor de viata si unele remanieri pentru regimul alimentar.

Complicatii:

Complicatiile posibile sunt sindromul Barrett; ulcerul esofagian, hemoragia digestiva superioara, stenoza peptica esofagiana, anemie feripriva.

Evolutie:

Daca BRCE este depistata la timp si raspunde la medicatia obisnuita – prognostic favorabil, persistenta BRCE de lunga durata poate duce la complicatii.

Stari patologice asociate – tulburari generale, asociatii cu alte afectiuni (pneumonie, aritmii, anemie fierodeficitara etc.).

Factori de varstaPediatrici – la copii semnele clinice difera de cele ale maturilor: starile de iritatie, agitatie, alimentatie dificila, regurgitatie necesita circumspectie pentru BRCE; Geriatrici – refluxul gastro-esofagian este un fenomen specific varstnicilor, iar boala se dezvolta mai ales in caz de aciditate mai sporita in antecedente.

Sarcina – refluxul gastro-esofagian apare la circa 80% din gravide, in special, in ultimul trimestru de sarcina datorita cresterii presiunii intraabdominale. Dupa nastere dispar semnele clinice, iar persistenta solicita revederea alimentatiei si a modului de viata.

Abrevieri – BRGE – boala de reflux gastro-csofagian; AINS – antiinflamatorii nesteroidiene.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 15 martie, 2012, 16:38

3 Discutii la Boala de reflux Gastro-Esofagian, definitie si tratament

 1. Taciuc Carmen 13/02/2012 at 10:47

  Si eu am fost diagnosticata cu hernie hiatala intermitenta, reflux gastroesofagian, mi s-a gasit o rana mica de 5mm pe esofag, mi s-a facut biopsie si a reezultat mucoasa esofag barrett cu mica exulceratie. Am urmat tratament 1 luna cu nexium 40, debridat 6/zi, creon1000, sucralfat,. A doua luna urmez tot cu nexium 40 si sucralfat de 4 ori /zi si cu toate ca sau diminuat arsurile la stomac si jena din gat, le mai am inca. Le simt cu precadere dupa masa de pranz sau seara la 1 ora. Mi s-a prescris sucralfatul la 1 ora dupa masa si seara la culcare. Am inteles ca dupa aceea merg cu nexium 20 si sucralfat la culcaresi revin la endoscopie peaste 6 luni. Dar daca am arsuri in continuare pot lua antiacide, de ex rennie, malox etc? Mentionez ca nu beau cafea , nu fumez si tin un regim strict de cateva luni bune. Ideea este clar ca nu o sa-mi treaca boala niciodata, dar cu atatea medicamente si regim nu ar trebui sa nu ma mai arda? Sau mai bine zis in cat timp imi cedeaza simptomele? O sa-mi arda stomacul toata viata?

  Răspunde
 2. Banuta Cristian 13/02/2012 at 10:44

  Va rog sa-mi ascultati si mie,suferinta!De vre-o 3 ani am tot avut gura amara,mai ales pe fond de oboseala! am mers de mai multe ori la medic.am primit medicamente,dar fara rezultate!Am ajuns de 6 lini de zile sa la reflux gastro-esofagian! Va rog sa-mi spuneti ce-i de facut?!
  In prezent am inceput un tratament cu Nexium de 40 mg,oare voi reusi sa ma fac bine?! Bine inteles ca am regimul aferent bolii,care incerc sa-l respect! Doresc un sfat de la un medic de specialitate! Va multumesc mult

  Răspunde
  • Golia 13/02/2012 at 10:45

   Buna ziua. Boala de reflux gastro-esofagian este o patologie complexa care depinde de mai multi factori.Reusita tratamentului este direct proportionala cu precizia diagnosticului (depistarea cauzei) , prezenta H-pilor si corectitudinea tratamentului administrat. Trebue de avut in vedere aciditatea gastrica, hernia hiatala, insuficienta SEI si altele cauze.In functie de patologjia depistata se prescrie un plan de tratament care presupune combarerea hiperaciditatii, H-pilory si factorilor favorizanti.
   Tratamentul ar tebui sa incuda pansament gastric (omeprazol(nexium ) sau alt antacid), Antibiotic (Amoxicilina, Claritomicina, Metronidazol) in combinatie cu saruri de Bismut (De-nol…) plus masuri de regim alimentar.
   Schema este individualizata pentru fiecare pacient in dependenta de cauza. Tratmentul cu NEXINUM 40 Mg face parte dintr-un plan de tratament complex, care include o parte din medicamentele sus enumerate. Acest tratament trebue suplimentat cu regim igieno dietetic adecvat. Este bine venita consultatia unui medic gastroenterolog.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *