Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Boala Urbach-Oppeinhaim – Necrobioza Lipoidica

Boala Urbach-Oppeinhaim – Necrobioza Lipoidica

Boala Urbach-OppeinhaimPlaci ovalare, galben-stralucitoare, atrofice, uneori cu telangiectazii in suprafata, pruri­ginoase, localizate frecvent la nivelul gam­belor. Localizarea la nivelul scalpului deter­mina alopecie. Se insoteste in majoritatea cazurilor de diabet zaharat.

Cauza exacta a necrobiozei lipoidice nu este cunoscuta, dar teoria cea mai acceptata vizeaza microangiopatia diabetica. Alte teorii sugereaza traume, manifestari inflamatorii sau modificari metabolice. Patogeneza necrobiozei lipoidice nu s-a demonstrat a fi legata de factori genetici. Datorita legaturilor stranse dintre diabet si aceasta afectiune, numeroase studii au tintit aceasta etiologie. Microangiopatia din aceasta boala ar putea declansa aceasta afectiune.

O alta teorie este bazata pe depozitarea de imunoglobuline, complement si fibrinogen in peretii vaselor de sange. De aceea, se considera a fi o afectiune vasculara mediata prin anticorpi.

Tratamentul necrobiozei lipoidice nu este foarte eficace partial, deoarece etiologia exacta ramane necunoscuta. Datorita faptului ca poate provoca traume localizate, ulcerate, protectia picioarelor cu ciorapi suport elastic si repausul lor poate fi de ajutor.

Steroizii topici si intralezionali pot diminua inflamatia leziunilor precoce active, dar au efecte minime asupra leziunilor atrofice. Alte terapii ale necrobiozei lipoidice cuprind:

  • fototerapia cu ultraviolete
  • ticlopidina
  • nicotinamida
  • injectii intralezionale cu heparina
  • hidroxicloroquina.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 14 martie, 2013, 12:49

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *