Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Boli Cutaneo-Mucoase Preneoplazice

Boli Cutaneo-Mucoase Preneoplazice

Leucoplasia

Toate sunt afectiuni cutanate sau mucoase cu evolutie hipercronica si care au un potential de transformare maligna de peste 25%.

Keratozele actinice

Apar de regula la persoane de peste 60 de ani, mai ales la cei care s-au expus excesiv la soare (din motive profesionale sau personale), se dispun pe frunte, restul fetei si fata dor­sala a mainilor si apar sub forma unor pete de culoare bruna – rosiatica caracterizate prin suprafata uscata si rugoasa (aspra la palpare).

Desi azi sunt rare, amintim keratozele arsenicale si cele la gudroane, cu aspect clinic de papule hiperkeratozice care apar pe maini la cei care prin natura profesiunii intra in contact cu gudroane sau produse cu arsenic (unele insecticide si unele vopsele protectoare).

Cheilitele actinice

Se manifesta la nivelul buzei inferioare (cea care receptioneaza direct ultravioletele so­lare) care devine uscata, fisurata si acoperita de scuame albe furfuracee. Transformarea ma­ligna este anuntata de constituirea unei eroziuni care nu se mai vindeca spontan sau sub tratament uzual.

Leucoplazia premaligna

Consta in aparitia pe mucoasa jugala, de regula in spatele comisurilor labiale a unei placi uniform albe, de forma aproximativ triunghiulara cu baza spre faringe. Culoarea alba se datoreaza formarii aberante de strat cornos la nivelul mucoasei. Factorii favorizanti sunt iritatiile cronice (fumat, alcooluri tari, carii dentare sau proteze dentare defectuos realizate, bimetalismul bucal – dinti artificiali din metale diferite, care actioneaza ca o pila galvanica ce produce un minim curent electric) sau papilomatoza orala florida, infectie cu virusul HPV. Trebuie diferentiata de leucoplazia reticulata din lichenul plan.

Boala Bowen

Clinic se manifesta predominant pe zonele fotoexpuse ca o placa eritematoasa de mici dimensiuni, cu scuame furfuracee si uneori microeroziuni, pe suprafata careia se dezvolta in timp una sau mai multe proeminente cornoase (hiperkeratozice). Diagnosticul de certitudine este histologic care evidentiaza practic un carcinom bazocelular “in situ”.

Aceeasi boala localizata pe mucoase (mai frecvent cea genitala) se cheama Eritropla­zia Queyrat, apare ca o placa eritematoasa policiclica bine delimitata si suprafata lucioasa (ca „lacuita”), transformarea maligna, totdeauna intr-un carcinom spinocelular, fiind anuntata de aparitia unei eroziuni sangerande cu persistenta cronica.

Boala Paget

Aceasta afectiune se localizeaza practic exclusiv mamar, intotdeauna unilateral, apa­rand mai frecvent la femei dar si la barbati. Propriu-zis este o paraneoplazie care deriva de la un adenocarcinom mamar subiacent, unele celule ale acestuia migreaza pe canalele galactofore si nideaza in epidermul mamelonar unde vor produce modificari vizibile. Aceste modificari constau intr-un placard eritemato-scuamos, uneori si veziculos, intens pruriginos, care in­cepe la mamelon si se extinde lent perimamelonar. Aspectul imita perfect o eczema, de care se deosebeste clinic prin aceea ca este unilaterala si rezistenta la orice tratament topic, chiar si cu cei mai potenti dermatocorticoizi iar in cazul biopsiei cutanate aspectul histologic este foarte caracteristic.

Nevii nevocelulari

Nevii nevocelulari sunt proliferari benigne intradermice de melanocite, cu potential de evolutie spre un melanom malign sub actiunea factorilor de mediu favorizanti.

Pot imbraca mai multe aspecte clinice:

  • nevi plani: sunt efectiv macule pigmentate de la brun la negru, de mici dimensiuni;
  • nevi lentigo: sunt mici proeminente hemisferice (comparate cu aspectul unei lentile, de unde denumirea) mai mult sau mai putin pigmentate;
  • nevi Sutton: nevi lentigo cu un halou depigmentat in jur, prezenti din copilarie, care de regula involueaza la varsta adulta cand mai ramane doar zona depigmentata, confundata cu un vitiligo;
  • nevi papilomatosi: mici tumorete pigmentate cu suprafata neregulata, papilomatoasa, imitand verucile seboreice.

Pentru prognosticul evolutiv este mai important aspectul pigmentarii. Daca aceasta este uniforma pe toata suprafata nevului vorbim despre nevi normoplazici, cu potential redus de malignizare iar daca coloratia este neregulata, cu zone mai intens pigmentate si altele mai deschise la culoare vorbim despre nevii displazici, cu potential inalt de malignizare.

Semnele de alerta (care nu inseamna malignizarea, dar impun excizia profilactica a nevului) sunt: modificarea formei generale care devine asimetrica, a marginilor care devin neregulate si difuz delimitate, instalarea discromiei, cresterea rapida (in decurs de o luna) in dimensiuni, depasind 6 mm (criteriile ABCD in engleza: asymmetry, border, colour, dimen­sion). La acestea se adauga traumatizarea accidentala a unui nev nevocitar.

Semne de alerta tardive (care sugereaza un melanom cel putin „in situ”) constau in aparitia unui halou pigmentar, sangerarea spontana a tumorii sau ulcerarea sa.

Orice nev excizat se controleaza histologic, desi doar aproximativ 25% din melanoa­mele maligne se dezvolta pornind de la un nev, restul apar pe tegumentul fara modificari.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 2 octombrie, 2013, 12:27

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *