Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Bolile Arterelor Coronare

Bolile Arterelor Coronare

Prin boli coronariene se inteleg tulburarile produse de modificari functionale sau organice ale arterelor coronare. Din cauza frecventei si a gravitatii lor, acest grup de boli reprezinta cel mai insemnat capitol al bolilor cardiovasculare.

Se admite astazi ca 95% din totalitatea acestor boli au ca substrat lezional ateroscleroza. Alte cauze sunt: coronarite (lues, R.A.A.), embolii sau anomalii congenitale ale arterelor coronare etc. Manifestarile clinice se datoresc unui proces de insuficienta coronariana, care este expresia ischemiei cardiace, adica a micsorarii sau suprimarii circulatiei coronariene. Ischemia miocardica de origine aterosclerotica este cunoscuta sub numele de cardiopatie ischemica.

Redam mai jos clasificarea cardiopatiilor ischemice, recomandata de O.M.S.

Forme dureroase: angina pectorala de efort, sindromul intermediar si infarctul miocardic.

Forme nedureroase: forme asimptomatice clinic, prezentand numai semne electro-cardiografice; manifestari nespecifice (insuficienta cardiaca, aritmii si blocuri, moarte subita).

Manifestarile in cazul unor coronare normale, dureroase ale insuficientei coronariene pot aparea si prin scaderea debitului coronarian sau marirea nevoilor metabolice (aritmii cu ritm rapid, hipoxemie arteriala, anemii).

Cardiopatia ischemica reprezinta principala cauza de deces in etapa aceasta. Prin marea sa incidenta a capatat un caracter de masa, fiind cea mai frecventa boala la adultii peste 40 de ani. Nota de gravitate a cardiopatiilor ischemice rezulta si din cresterea in ultimele 3-4 decenii a frecventei infarctului de miocard de cea 3-6 ori, in timp ce frecventa aterosclerozei propriu-zise a crescut foarte putin.

Boala afecteaza mult mai frecvent barbatii (cu maxim de incidenta intre 45 si 55 de ani) decat femeile. Caracterul ereditar este evident.

Factori favorizanti – factorii de risc – cei mai importanti sunt: hipercolesterolemia, hipertensiunea arteriala, fumatul, diabetul zaharat, obezitatea, hipotiroidismul, stressurile emotionale, dieta hiperlipidica. S-a dovedit ca asocierea mai multor factori de risc mareste riscul de aparitie a cardiopatiei ischemice si in special a principalei sale manifestari – infarctul miocardic -de 3-5- 10 ori, in functie de numarul acestora.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 24 ianuarie, 2013, 14:15

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *