Prima Pagina » Sanatate A-Z » Neurologie » Bolile Infectioase ale Sistemului Nervos

Bolile Infectioase ale Sistemului Nervos

Bolile Infectioase ale Sistemului Nervos

Sunt boli determinate de agenti infectiosi variati: bacterii (meningococ, streptococ, pneumococ, bacii Koch etc.), spirochete (sifilis), toxine microbiene (tetanos, difterie, botulism, dizenterie), micoze, protozoare, dar de cele mai multe ori sunt datorite neuroinfectiilor virotice.

Dupa sediu se grupeaza in meningite (afectiuni inflamatorii ale meningelor), encefalite (afectiuni inflamatorii ale encefalului) si mielite (afectiuni inflamatorii ale maduvei) si forme complexe, cu atingere si a sistemului nervos periferic (encefalo-mielo-radiculo-nevrite). Cand procesul infectios predomina pe substanta alba, afectiunea se numeste leuconevraxita; cand predomina pe substanta cenusie, se numeste polinevraxita; cand este difuz este vorba de o pannevraxita.

Encefalita epidemica (encefalita letargica) sau boala Von Economo, este o neuroin-fectie virotica din grupul polioencefalitelor, care efectueaza in special nucleii extrapira-midali din mezencefal si diencefal. Este mai frecventa la tineri si evolueaza in doua stadii: un stadiu acut si unul cronic (parkinsonismul postencefalitic). Episodul acut apare dupa o incubatie de 1 – 3 saptamani (infectia se transmite pe cale nazofaringiana) si are un debut cu aspect gripal (febra, frison, cefalee, varsaturi).

Mai rar debutul este insidios sau inaparent. Debutul infectios este urmat de semnele caracteristice bolii: stare de somnolenta prelungita, uneori inversarea ritmului somn-veghe (hipersomnie diurna, insomnie nocturna), paralizii oculare (ptoza palpebrala, strabism, diplopie), tulburari vegetative (hipersalivatie, crize sudorale) si miscari involuntare. Dupa o perioada (de, luni sau ani) se instaleaza treptat stadiul cronic (parkinsonismul postencefalitic). Acest stadiu este caracterizat prin hipertonie (rigiditate), facies inexpresiv, mers cu pasi mici, tremuraturi, in special la cap si maini.

Tratamentul in stadiul acut se face cu antibiotice, corticoterapice si ganglioplegige. In stadiul de parkinsonism, cu Romparkin, tranchilizante, vitamine din grupa B si dopamina. Azi nu mai intalnim forma acuta de encefalita latergica.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 21 februarie, 2013, 9:35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *