Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Bolile Miocardului

Bolile Miocardului

Definitie

Bolile miocardului sunt afectiuni inflamatorii si neinflamatorii ale muschiului cardiac. Afectiunile inflamatorii se numesc miocardite, iar cele neinflmatorii – miocardopatii.

Etiopatogenie

Miocarditele apar in R.A.A., difterie, febra tifoida, scarlatina, angine, tifosul exantematic, viroze, alergii. O forma clinica speciala este miocardita acuta primara sau idiopatica, descrisa de Friedler, cu febra, insuficienta cardiaca si sfarsit letal in cateva saptamani; miocardopatiile reunesc numeroase cauze.

Facand abstractie de miocardopatia ischemica (cardiopatia ischemica, care va fi descrisa separat), se descriu miocardopatii secundare care apar in unele carente vitaminice (beri-beri), tulburari electrolitice (hipopotasemie), endocrine (tireotoxicoze, mixedem), anemii si disproteinemii, lupusul eritematos, hemocromatoza si miocardopatii primitive cu etiologie si patogenie necunoscute (miocardopatia obstructiva sau stenoza subaortica, fibroza subendocardica, mio-cardopatia post-partum).

Tablou clinic

Tabloul clinic este variabil, unele simptome fiind legate de suferinta miocardica altele de afectiunea cauzala. In miocardite este frecvent sindromul miocardic: tahicardie, suflu sistolic functional apical, diminuarea zgomotului 1, tulburari de ritm si de conducere, galop, puls alternant, marirea inimii.

Insuficienta cardiaca poate fi stanga, dreapta sau globala, acuta sau cronica. In miocardopatii aspectul clinic este divers, uneori asimptomatic, alteori sunt prezente hipertrofia ventriculara, tulburari de ritm sau conducere, insuficienta cardiaca. Hemodinamic, se descrie forma hipertrofica, obstructiva (hipertrofia septurilor interventriculare), restrictiva (cu aspect de pericardita) sau congestiva (cu mare dilatare ventriculara).

Evolutie si prognostic

Evolutia si prognosticul depind de etiologie. Miocarditele se vindeca de obicei. Prognosticul este rezervat in miocardopatii, in special in cele primitive.

Tratament

Tratamentul variaza in raport cu etiologia. In formele inflamatorii – digitalizarea asociata cu corticoterapia. In stenoza subaortica, hipertrofia idiopatica, sunt indicati beta-blocantii adrenergici si in toate formele, prevenirea sau tratamentul insuficientei cardiace si al tulburarilor de ritm.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 24 ianuarie, 2013, 10:39

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *