Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Infectioase » Botulismul boala infectioasa

Botulismul boala infectioasa

Botulismul face parte din grupul toxiinfectiilor alimentare grave, provocate de bacilul botulinic si toxina lui, care patrund in organismul uman prin cavitatea bucala cu produsele alimentare, mai ales a celor conservate si se caracterizeaza clinic prin afectarea tractului digestiv, sistemului nervos central si altor organe interne.

Bacilul botulinic, de regula, se afla in intestinul diferitor animale erbivore si a pestilor, de unde se elimina in mediul ambiant si sub forma de spori se pastreaza destul de indelungat in sol si in apa. Sporii botulinici sunt foarte rezistenti la temperaturi inalte. Ei suporta temperatura de +100°C (fierbere) timp de 5-6 ore si pot fi distrusi numai dupa o autoclavare la o temperatura de +120°C timp de 15-30 min. Acesti bacili sunt anaerobi de mai multe tipuri, insa la noi in tara mai frecvent se intalnesc tipurile A, B, E, dintre care tipul B – cel mai des (65-70%).

Nimerind in conditii anaerobe (fara aer) si la o temperatura optima +18, +37°C, sporii botulinici se transforma in forma vegetativa, care la randul sau elimina o substanta foarte otravitoare pentru organismul uman, numita exotoxina sau botulotoxina. Ultima este cea mai puternica otrava din cele microbiene. Ea este termolabila (adica sensibila la temperaturi ridicate) si se distruge la o temperatura de +90°C timp de 40 min., iar la +100°C – mai rapid (peste 10-15 min.).

Conditiile anaerobe prielnice pentru inmultirea microbilor se pot crea mai des in fructele, legumele, in ultimul timp si a produselor de carne, conservate in conditii casnice, cand se incalca regulile de preparare, sterilizare si pastrare a lor.

Consumarea in hrana a produselor conservate pe scara industriala, de regula, exclude imbolnavirea de botulism, deoarece ele sunt sterilizate la o temperatura de +120°C, care se obtine numai prin ridicarea presiunii atmosferice, ceea ce duce la nimicirea rapida a sporilor botulinici. Deoarece in conditii casnice sterilizarea produselor alimentare la o asa temperatura nu este posibila, are loc imbolnavirea.
Sursa de infectie o constituie animalele domestice si salbatice, mai ales cele erbivore, insa pot fi si cele cu sange rece – pestii.

Se mai poate molipsi de botulism, intrebuintand in hrana rosii, vinete, ardei, cirese, visine, piersice, caise si alte fructe si legume conservate in conditii casnice. De asemenea, aceasta maladie se mai dezvolta dupa consumare in hrana a pestelui sub forma sarata, afumata ori conservata in conditii casnice si a carnii afumate, conservate ori a carnatului (salamului) preparate in conditii casnice.

E necesar de mentionat, ca produsele alimentare conservate sub actiunea toxinei botulinice nu-si schimba gustul, culoarea si mirosul. Uneori conservele, mai ales cele de carne, ce contin aceasta toxina se bombeaza. In carnaturi, carnuri afumate, peste, preparate in conditii casnice botulotoxina se poate acumula numai in locul unde a nimerit microbul botulinic sub forma de focare. Din aceasta cauza nu se imbolnavesc toti acei care au consumat acelasi produs, ci numai persoanele carora le-a nimerit bucata infectata.

Cazurile de botulism se inregistreaza mai frecvent in Romania in lunile de primavara (aprilie, mai), cand se utilizeaza mai des produsele conservate. Sufera mai frecvent de aceasta maladie adultii, insa in ultimii ani se majoreaza numarul de cazuri si la copii chiar cu sfarsit letal.

Nimerind in organismul uman impreuna cu produsele alimentare, toxina botulinica ataca, in special partea bulbara a creierului, provocand astfel diverse dereglari vizuale, de respiratie etc, ce conduc la aparitia paraliziilor musculare si la dezvoltarea maladiei propriu-zise.

De regula, boala se manifesta cu un debut acut, dupa perioada de incubatie, care poate fi mai frecvent de 6-24 ore, uneori cateva zile (minimal – 2 ore, maximal -14 zile). E necesar de mentionat, ca cu cat perioada de incubatie este mai scurta, cu atat maladia decurge mai grav.

Dupa aceasta perioada bolnavii simt o slabiciune generala progresanta, cefalee, ameteli, uscaciune in cavitatea bucala, insotita de o sete chinuitoare, inapetenta, greturi, voma, dureri slabe in abdomen si o diaree nepronuntata, substituita peste un timp scurt de constipatii. Temperatura mai frecvent este normala, mai rar subfebrila. La simptomele enumerate peste 6-24 ore se adauga dereglarile oftalmologice. Bolnavii se plang, ca le apare inaintea ochilor o ceata, nu vad clar obiectele, imaginile se dubleaza, nu pot citi o carte sau un ziar, la ei sunt dilatate evident pupilele, pleoapele superioare sunt lasate in jos, incat deschizaturile ochilor devin minimale.

In cazuri mai grave ochii se incruciseaza (strabism), apare un nistagmus (miscari oculare) orizontal ori vertical. Vocea devine ragusita, cu un tembru nazal ori dispare complet (afonia). Bolnavii nu pot inghiti hrana si lichidul, ele se elimina pe nas. La ei se deregleaza functia aparatului respirator si cardiovascular. Muschii pot fi paralizati, intrucat pacientii devin imobili. Ei nu pot ridica si misca picioarele si mainile, capul le poate atarna pe piept in urma atoniei totale a muschilor cervicali. Daca nu se adreseaza imediat dupa ajutorul medical, bolnavii care se afla in asemenea stare nu-si mai pot reveni.

Profilaxia botulismului are o mare importanta, tinand cont de cele mentionate mai sus. Nu se recomanda in conditii casnice sa se conserveze ermetic in borcane carne, peste, ciuperci, unele sorturi de verdeata (marar, leustean, patrunjel, loboda, stege etc.) si legume (morcov, sfecla). Aceste produse se spala greu de pamant, care poate contine bacili botulinici, iar la sterilizarea in conditii casnice (fierberea timp de 30-60 minute uneori mai putin), distrugerea acestor microbi nu are loc.

Nu se recomanda de preparat in conditii casnice pentru consumare peste sarat, afumat ori uscat, deoarece sporii botulinici din intestinul pestilor pot patrunde in adancul muschilor, unde in conditii anaerobe se transforma in forma vegetativa, care la randul sau elimina botulotoxina otravitoare.

La conservarea legumelor si fructelor, conform retelelor de preparare, se recomanda de adaugat acid citric ori acetic de 2%. Acest mediu acid actioneaza asupra metamorfozei sporilor botulinici, prin urmare nu are loc eliminarea botulotoxinei.

Fructele si legumele pentru conservare trebuie sa fie numaidecat proaspete si bine spalate in apa curata si curgatoare. Produsele conservate pot fi pastrate in locuri uscate si la o temperatura mai joasa de +10°C sau chiar la temperatura frigiderului. Pentru a ne asigura sanatatea, produsele conservate in conditii casnice inainte de intrebuintare se vor supune iarasi unei prelucrari termice la temperatura de +100°C timp de 15-20 min., ce va duce la inactivarea botulotoxinei posibile si la preintampinarea botulismului.

Tratamentul bolnavilor de botulism se efectueaza in sectiile de boli infectioase. Succesul tratamentului depinde intr-o masura de urgenta, cu care bolnavii s-au adresat dupa ajutorul medical. Pana la sosirea medicului la domiciliu, este necesar de efectuat, daca permite starea bolnavului, spalaturi gastrice cu apa fiarta si racorita ori cu o solutie de 2% de bicarbonat de sodiu. De asemenea, se recomanda de curatit intestinul cu aceleasi solutii. Resturile bucatelor consumate de persoanele infectate trebuie pastrate pana la sosirea medicului. Ele pot ajuta la anchetarea si stabilirea cauzei de imbolnavire a pacientului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 1 aprilie, 2020, 2:38

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *