Prima Pagina » Medicamente » Medicamente B » Bretylium Tosylate

Bretylium Tosylate

Prospect

Actiune:

Antiaritmic, clasa III. Inhiba eliberarea de catecolamine la nivelul terminatiilor nervoase. Initial exista o eliberare de norepinefrina care poate cauza tahicardie si o crestere a TA; este urmata de blocarea eliberarii catecolaminelor. De asemenea creste durata potentialului de actiune si perioada refractara efectiva. Concentratia plasmatica si efectul maxim: 1 h dupa IM. Efectul antiaritmic apare in cateva minute dupa administrarea intravenoasa. Supresia tahicardiei ventriculare si a aritmiei ventriculare: 20-120 min. Supresia ESV: 6-9 h. Nivele serice terapeutice: 0,5-1,5 μg/mL. Durata: 6-8 h. Aproape 90% este eliminat neschimbat prin urina in 24 h.

Indicatii:

Aritmii ventriculare cu risc vital ce nu au raspuns la alte antiaritmice. Profilaxia si tratamentul fibrilatiei ventriculare. Doar terapie de scurta durata.

Administrare:

Perfuzie intravenoasa
Fibrilatie ventriculara, tahicardie ventriculara: Adulti: 5 mg/kg solutie nediluata ce se administreaza rapid. Se poate creste la 10 mg/kg daca fibrilatia ventriculara persista; repetati la nevoie. Intretinere: 1-2 mg/min, sau 5-10 mg/kg la fiecare 6 h perfuzat timp de 8 min.
Copii: 5 mg/kg/doza intravenoas urmat de 10 mg/kg la 15-30 min, rezultand o doza totala de 30 mg/kg; intretinere: 5-10 mg/kg la 6 h.
Alte aritmii ventriculare: 5-10 mg/kg solutie diluata, timp de 8 min. Intretinere: 5-10 mg/kg la 6 h timp de 8 sau mai multe minute, sau 1-2 mg/min perfuzie continua intravenoasa.
Copii: 5-10 mg/kg/doza la 6 h.
Intramuscular
Alte aritmii ventriculare.
Adulti: 5-10 mg/kg solutie nediluata, urmata la nevoie de aceeasi doza la interval de 1-2 h; apoi, se administreaza aceeasi doza la 6-8 h.

Contraindicatii:

Stenoza aortica severa, hipertensiune pulmonara accentuata.

Precautii:

In disfunctiile renale este necesara ajustarea dozelor. La adminsitrarea intramusculara se foloseste medicamentul nediluat. Alternati locul injectarii astfel incat sa nu administrati mai mult de 5 mL intr-un singur loc pentru a preveni atrofia, necroza, fibroza si inflamatia. Mentineti pacientul in clinostatism pe durata terapiei, observand hipotensiunea posturala.

Bretilium poate cauza deseori scaderea TA ortostatice la mai putin de 1 h de la administrarea intravenoasa. Daca TAS < 75 mmHg, se folosesc agenti presori. Daca pacientul acuza efecte adverse, se poate modifica tratamentul. Administrati terapia antiaritmica orala cat de curand posibil. Pentru uz intravenoas direct, se administreaza nediluat timp de 15-30 sec, si se poate repeta dupa 15-30 min daca simptomele persista. Se poate dilua 500 mg in 50 mL si perfuza timp de 10-30 min.
Evaluarea si controlul terapiei
Monitorizati ECG si semnele vitale deoarece dozele se ajusteaza in functie de raspunsul pacientului. Poate agrava toxicitatea digitalicelor.

Supradozare:

Simptome: hipertensiune accentuata urmata de hipotensiune. Tratament: se trateaza hipertensiunea cu nitroprusiat sau alt antihipertensiv cu actiune scurta administrat intravenoas. Hipotensiunea se trateaza prin administrare de lichide si agenti presori cum ar fi norepinefrina sau dopamina.

Interactiuni:

Digoxin. Bretylium poate agrava toxicitatea datorita eliberarii initiale de norepinefrina. Procainamida. Chinidina. Folosite concomitent scad efectul inotropic al bretiliumului si cresc hipotensiunea

Reactii adverse:

Cardio-vasculare: hipotensiune, hipertensiune tranzitorie, cresterea frecventei ESV, bradicardie, atacuri anginoase, aritmii, senzatie de presiune substernala. Gastro-intestinale: greturi si varsaturi (in special dupa administrare intravenoasa), diaree, durere abdominala. SNC: vertij, slabiciune, sincopa, anxietate, confuzii. Manifestari generale: disfunctii renale, hipertemie, dispnee, diaforeza, conjunctivita, eritem macular, letargie, slabiciune generalizata.

Pret:

Bretylium tosylate este disponibil in farmacii la un pret mediu de 29 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 31 iulie, 2019, 3:34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *