Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Bronhodilatatoarele

Bronhodilatatoarele

Tratamentul de baza al oricarei forme de astm bronsic si BPOC, indiferent de gravitate, consta in administrarea de bronhodilatatoare. Principalele grupe sunt: Beta adrenergicele, anticolinergicele la care se adauga alte preparate, mai nou introduse in practica medicala. La toate acestea medicamente pentru formele greu influentabile, se adauga corticoterapia, care nu actioneaza prin bronhodilatatie ci antiinflamator.

Preparate Beta adrenergice

Beta adrenergicele, sunt derivati ai adrenalinei, ea insasi folosita inca uneori in accesul de astm bronsic sever si in marile urgente (0,3 – 0,5 ml solutie l%0, s.c. de 1 – 3 ori, la intervale de 30′ – 60′, sau solutie l%o per lingual). Efedrina, este bronhodilatatoare si vasoconstrictoare mai slaba (comprimate de 0,050 g si fiole de 1 ml i.m. sau i.c). Prezenta unor efecte cardiovasculare (palpitatii, tahicardie, crsterea tensiunii arteriale) a impus introducerea in practica, a unor derivati din generatia a doua. Dintre acestia: Izoprenalina, (Aludrin, Bronhodilatin) si Orciprenalina (Alupent, Astmopent). Aceste preparate desi au reprezentat un progres, provoaca tahicardie datorita stimularii beta receptorilor cardiaci.

Dintre derivatii din generatia a treia, stimulanti cu precadere ai beta 2 receptorilor bronsici, se intrebuinteaza: Terbutalinul (Bricanyl), Fenoterolul (Berotec) Salbutamolul (Ventolin, Sultanol) si Clenbuterolul (Spiropent). Toate aceste preparate sunt folosite cu precadere sub forma de aerosoli dozati. Sub aceasta forma sub dozaj corect (4×2 inhalatii/zi) sunt practic lipsite de efecte cardiovasculare. Sub forma de spray dozat, sunt de utilitate mare. S-a incercat prepararea tabletelor de Orciprenalina (20 mg), Salbutamol (4 mg), Terbutalina (2,5 mg), cu doza totala/zi intre 10 – 60 mg. Cel mai util pare Salbutamolul (Ventolin). Beta adrenergicele inhiba eliberarea de histamina, relaxeaza musculatura neteda bronhiolara, au actiune antihistaminica, stimuleaza epurarea mucociliara bronsica si inhiba degranularea mastocitelor. Ca reactii adverse dupa supradozaj, pot apare: tremuraturi, nervozitate, palpitatii, tarhicardie, cresterea debitului cardiac si a tensiunii arteriale s.a. Aceste manifestari pot dispare spontan sau prin reducerea dozei.

Preparate Anticolinergice

Dintre acestea antropina produce bronhodilatare prin inhibarea acetilcolinei. Administrata i.v. (0,5 mg) provoaca tahicardie, uscaciunea gurii, ingrosarea secretiilor bronsice si predispozitii la infectii bronsice. Atroventul (bromura de Ipatropium) recent introdus, nu prezinta efectele secundare ale atropinei, se foloseste ca aerosol dozat, dar actiunea este inferioara beta adrenergicelor.

Metilxantinele, sunt folosite sub forma de Teofilina si derivatii sai Teofilin etilen diaminici (Eufilin, miofilin). Pe langa efectul bronhodilatator, au si actiune inotropa si cronotropa miocardica, analeptica respiratorie si actiune diuretica. Oral actioneaza slab (comprimate de 0,10 g 3/zi). Sunt folosite mai mult pe cale i.v. (1-3 fiole de 10 ml, 240 mg). Sunt inactivate in stomac. In accesele de astm bronsic si starile de rau astmatic, sunt frecvent utilizate. Ca reactii adverse posibile citam: greata, varsaturi, tahicardie, ameteli, neliniste, anxietate, insomnie, excitatie psihica.

Prostaglandinele

Prostaglandinele, sunt numai de interes teoretic in prezent. Efectul este moderat bronhodilatator si alfa adrenergic (Fentolamina).

Cromoglicatul disodic (Intal, Lomudal) nu are actiune bronhodilatatoare. Administrat inaintea expunerii la alergenul cauzal, previne accesul de astm bronsic. Este folosit curent in aceasta afectiune. Se administreaza sub forma de capsule cu pulbere, cu ajutorul unui “spinhaler”, 4 capsule/zi la 4 – 6 ore interval, sau sub forma de solutie pentru aerosoli (actiunea incep la 15′).

Ketotifenul (Zaditen) are tot efect preventiv in astmul bronsic, ca si precedentul preparat si se administreaza oral in gelule de 1 mg, dimineata si seara).

Corticoterapia cu actiune antiinflamatorie si antialergica, este indicata cand toate celelalte medicatii nu mai pot controla accesul de astm bronsic.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 8 ianuarie, 2013, 18:00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *