Prima Pagina » Medicamente » Medicamente B » Budenofalk

Budenofalk

Prospect

Indicatii

Budenofalk este un glucocorticoid nehalogenat, cu actiune locala, utilizat pentru tratamentul bolilor inflamatorii ale intestinului cum ar fi boala Crohn.

Budenofalk este utilizat in tratamentul puseelor acute ale bolii Crohn (o boala inflamatorie a intestinului) care afecteaza ileonul si/sau parti ale intestinului gros (colonul ascendent). Tratamentul cu Budenofalk nu s-a dovedit eficace la pacientii cu boala Crohn care afecteaza portiunea superioara a tractului gastro-intestinal. Deoarece Budenofalk are actiune locala, este putin probabil sa fie eficace in tratamentul simptomele extraintestinale ale bolii (de exemplu cele care afecteaza pielea, ochii sau articulatiile).

Atentionari

Nu utilizati Budenofalk daca:

 • sunteti alergic (hipersensibil) la budesonida sau la oricare dintre celelalte componente ale Budenofalk;
 • suferiti de infectii locale ale intestinului determinate de bacterii, fungi, amibe sau virusuri;
 • aveti varsta sub 18 ani datorita experientei insuficiente;
 • suferiti de ciroza hepatica insotita de semne de hipertensiune portala cum ar fi in stadiul tardiv al cirozei aparute la nivelul cailor biliare.

Aveti grija deosebita cand luati Budenofalk: daca dumneavoastra suferiti de una sau mai multe dintre urmatoarele boli: tuberculoza, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, fragilitate a oaselor (osteoporoza), ulcere gastrice sau duodenale (ulcer peptic), glaucom, cataracta sau antecedente familiale de diabet zaharat sau glaucom.

Varicela, herpesul zoster si rujeola pot fi severe sau chiar pot pune in pericol viata in timpul tratamentului cu Budenofalk. Daca sunteti unul dintre acei pacienti care nu au avut niciodata aceste boli, trebuie sa evitati cu orice pret sa veniti in contact cu cineva care sufera de oricare dintre aceste boli. Daca v-ati infectat, poate fi indicat tratamentul cu imunoglobulinele corespunzatoare. Daca aveti rujeola, trebuie avut in vedere tratamentul antiviral. In acest caz este foarte important sa va adresati medicului dumneavoastra.

Nu trebuie sa vi se administreze vaccinuri vii in timpul tratamentului cu Budenofalk. Formarea anticorpilor dupa administrarea altor tipuri de vaccinuri (inactivate) poate fi diminuata. Trebuie evitat tratamentul concomitent cu ketoconazol sau alte medicamente care inhiba enzimele CYP3A . Ca in cazul utilizarii altor glucocorticoizi, in cazul existentei tulburarilor severe ale functiei hepatice, eliminarea budesonidei in timpul tratamentului cu Budenofalk poate fi diminuata si poate fi crescuta biodisponibilitatea sistemica a medicamentului. De aceea, tratamentul cu budesonida este contraindicat la acesti pacienti. Budenofalk poate diminua raspunsul la stres al axei hipotalamo-hipofizo-suprarenaliane. De aceea, trebuie administrat un glucocorticoid cu actiune sistemica in timpul unei interventii chirurgicale sau al altor cazuri de stres.

Deoarece tratamentul cu Budenofalk determina scaderea concentratiilor din sange ale glucocorticoizilor cu actiune sistemica, simptomele bolii pot sa reapara in cazul inlocuirii acestora cu Budenofalk. Datorita experientei insuficiente, Budenofalk nu trebuie administrat la copii. Budesonida poate determina pozitivarea testelor antidoping.

Interactiuni

Interactiuni de ordin farmacodinamic: Glicozide cardiace – Actiunea glicozidelor poate fi potentata de deficitul de potasiu.
Diuretice saleuretice – Excretia potasiului poate fi intensificata.
Interactiuni de ordin farmacocinetic: Citocrom P450 3A (CYP3A). Inhibitori CYP3A, cum ar fi ketoconazol, ritonavir, troleandomicina, eritromicina, ciclosporina, suc de grapefruit:  efectul glucocorticoidului poate fi potentat.
Inductori CYP3A, cum ar fi carbamazepina si rifampicina:  pot reduce expunerea sistemica si, de asemenea, expunerea locala la budesonida la nivelul mucoasei intestinale. De aceea, poate fi necesara ajustarea dozei de budesonida. De asemenea, poate fi necesara ajustarea dozei si in cazul utilizarii concomitente a substraturilor enzimatice, cum ar fi etinilestradiolul.
Medicamente care produc torsada varfurilor (astemizol, bepridil, eritromicina i.v., halofantrina, pentamidina, sultoprida, terfenadina, vincamina) si antiaritmice cu risc de torsada varfurilor: cresterea riscului aritmogen, datorita hipokaliemiei produse de budesonida.
Anticoagulante: budesonida creste riscul hemoragiilor.
Antidiabetice: glucocorticoizii cresc glicemia; se recomanda monitorizarea atenta, eventual adaptarea dozelor de insulina sau antidiabetice orale.
S-a raportat cresterea concentratiilor plasmatice si efectelor glucocorticoizilor la femeile care utilizeaza concomitent estrogeni sau contraceptive orale. Aceasta interactiune nu a fost observata in cazul in care femeile utilizau contraceptive cu concentratii scazute de substante active.
Utilizarea concomitenta a cimetidinei si budesonidei poate avea ca efect o crestere usoara a concentratiilor plasmatice ale budesonidei, dar fara relevanta clinica. Utilizarea concomitenta a omeprazolului, nu modifica parametrii farmacocinetici ai budesonidei. Nu pot fi excluse interactiunile posibile cu rasinile sintetice care leaga steroizi, cum ar fi colestiramina, si cu antiacidele. Actiunea budesonidei poate fi diminuata in cazul administrarii concomitente a Budenofalk si, de aceea, aceste medicamente trebuie administrate separat la un interval de cel putin 2 ore. Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Utilizarea cu alimente si bauturi

Capsulele trebuie inghitite cu o cantitate suficienta de lichid (de exemplu un pahar cu apa). Budenofalk trebuie administrat cu aproximativ o jumatate de ora inaintea mesei.

Sarcina si alaptare

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Budenofalk poate fi utilizat in timpul sarcinii, mai ales in primele trei luni trimestru, doar in cazul in care medicul dumneavoastra va recomanda aceasta. Femeile aflate in perioada fertila trebuie sa se asigure ca nu sunt gravide inainte de a incepe tratamentul cu Budenofalk si trebuie sa utilizeze masuri contraceptive adecvate in timpul acestuia. Deoarece nu se stie daca budesonida este excretata in laptele matern, alaptarea trebuie intrerupta in timpul tratamentului cu Budenofalk.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor: Nu au fost observate efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Budenofalk contine zahar si lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a utiliza acest medicament.

Mod de administrare

Luati intotdeauna Budenofalk exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Daca medicul dumneavoastra nu v-a recomandat altfel, doza uzuala este de 3 mg budesonida (o capsula Budenofalk) de trei ori pe zi (dimineata, la pranz si seara). Trebuie sa inghititi capsula intreaga cu o cantitate suficienta de lichid (de exemplu: un pahar cu apa) cu aproximativ o jumatate de ora inainte de masa. Daca va este greu sa inghititi capsula, puteti sa o desfaceti si puteti sa luati doar peletele gastrorezistente cu o cantitate suficienta de lichid. Acesta nu va afecta actiunea Budenofalk. Administrarea Budenofalk nu trebuie intrerupta brusc, ci treptat. Daca vi se pare ca efectul Budenofalk este prea puternic sau prea slab, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Supradozare

Pana in prezent, nu se cunosc cazuri de supradozaj cu budesonida. Datorita proprietatilor Budenofalk, este putin probabila producerea unui supradozaj care sa determine afectare toxica. Daca ati luat mai mult decat trebuie din Budenofalk, nu luati data viitoare mai putine capsule Budenofalk ci continuati sa efectuati tratamentul cu doza prescrisa.

Omiterea unei doze

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata, ci continuati tratamentul cu doza prescrisa. Daca va amintiti ca ati uitat sa luati o doza, la putin timp dupa momentul in care ar fi trebuit s-o luati, puteti s-o luati imediat ce v-ati amintit. Daca a mai ramas putin timp pana la momentul in care trebuie sa luati doza urmatoare, luati doar doza prescrisa, nu o doza dubla.

Reactii adverse

Ca toate medicamentele, Budenofalk poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

A fost raportata aparitia spontana a urmatoarelor reactii adverse: in cazuri foarte rare inclusiv cazurile izolate (<1/10000): acumulare de lichide la nivelul picioarelor, sindrom Cushing, cresterea presiunii intracraniene cu bombarea discului optic, durere si slabiciune musculara difuza, osteoporoza (fragilitate a oaselor). Unele dintre aceste reactii adverse au fost observate dupa utilizare pe termen indelungat. Ocazional, pot sa apara reactii adverse tipice glucocorticoizilor cu actiune sistemica (proprietati cushingoide). Aceste reactii adverse sunt dependente de doza, de durata tratamentului, efectuarea concomitenta sau anterioara a altor tratamente cu glucocorticoizi sau susceptibilitatea individuala. Studiile clinice au aratat ca frecventa reactiilor adverse asociate glucocorticoizilor este mai scazuta (cu aproximativ 50%) in cazul utilizarii Budenofalk decat in cazul utilizarii dozelor echipotente de prednisolon. Totusi, nu poate fi exclusa posibilitatea aparitiei reactiilor adverse tipice pentru glucocorticoizi.
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: eruptii cutanate datorate reactiilor de hipersensibilitate (exantem alergic), vergeturi si sangerari la nivel cutanat, acnee, intarzierea vindecarii ranilor, dermatita de contact.
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv: distrugerea osului si cartilajului (necroza osoasa aseptica).
Tulburari oculare: cresterea presiunii intraoculare, opacifierea cristalinului (cataracta).
Tulburari ale sistemului nervos, tulburari psihice: depresie, iritabilitate, euforie.
Tulburari gastro-intestinale: tulburari gastrice, ulcer gastric, inflamatia pancreasului.
Tulburari metabolice si de nutritie: sindrom Cushing: fata in forma de luna plina, obezitate tronculara, diabet zaharat, cresterea concentratiei din sange a glucozei, acumulare de lichide in tesuturi, cresterea eliminarii potasiului, inactivitate si/sau atrofie a corticosuprarenalei, intarzierea cresterii la copii, tulburari ale secretiei hormonilor sexuali (de exemplu absenta sangerarii menstruale, hirsutism, impotenta sexuala).
Tulburari cardiace si tulburari vasculare: hipertensiune arteriala, risc crescut de tromboza, boli ale vaselor de sange (sindrom de intrerupere dupa tratamentul indelungat).
Tulburari ale sistemului imunitar: slabirea sistemului de aparare al organismului (de exemplu: risc crescut al infectiilor).

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compozitie

Substanta activa din Budenofalk este budesonida. Excipienti: Pelete: zahar, amidon de porumb, lactoza monohidrat, povidona K 25. Film: Eudragit L, Eudragit S, Eudragit RS, Eudragit RL, trietil citrat, talc. Capsula: gelatina, dioxid de titan (E 171), eritrozina (E 127), oxid rosu de fer (E 172), oxid negru de fer (E 172), laurilsulfat de sodiu.

Pret

 • Budenofalk 3 mg capsule gastrorezistente cutie cu 10 blistere PVC-PVDC/Al cu 10 capsule cu pelete gastrorez este disponibil in farmacii la un pret mediu de 450 lei;
 • Budenofalk 2 mg doza spuma rectala cutie cu 1 flacon din Al cu 14 doze de 1,2 g spuma rectala, 14 aplicatoare lubrefiate PVC si 14 pungi plastic costa 420 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 20 octombrie, 2018, 1:01

2 Discutii la Budenofalk

 1. viorica crivin 04/05/2017 at 13:44

  Buna ziua, am neaparata nevoie de o cutie de Budenofalk 3 mg si nu gasesc in nicio farmacie din Bucuresti. Unde pot gasi ?

  Răspunde
 2. Vasile 01/04/2013 at 18:25

  De unde pot cumpara budenofalk spuma rectala ? ca nu gasesc in farmacii 🙁

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *