Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Busuioc (Ocimum basilicum – Fam. Lamiaceae)

Busuioc (Ocimum basilicum – Fam. Lamiaceae)

Busuioc Ocimum basilicumDesi originar din sudul Asiei, busuiocul este de foarte mult timp cultivat in Europa ca planta culinara si medicinala. Numele lui provine din cuvantul grec „basilikon”, care inseamna regesc. Este o planta anuala, care atinge inaltimi de aproximativ 40 cm. Tulpinile lui ascutite si frunzele moi sunt aromate si acoperite cu perisori. Florile sunt albe, stacojii sau multicolore si formeaza spirale in varful plantei.

Parti utile – frunzele si inflorescentele

Tulpinile frunzoase, cu inflorescente, se recol­teaza de cand apar primele flori, de vara pana toamna. Frunzele si inflorescentele sunt apoi uscate si blan-sate pentru a fi folosite la infuzii si decocturi. Extractele alcoolice din inflorescentele proaspete se folosesc la prepararea unguentelor pentru tratarea ranilor.

Compusi activi

Busuiocul contine un ulei esential (pana la 7 ml/ kg), ai carui compusi activi difera in functie de locul de cultivare a plantei. Uleiul esential al varietatii care creste in insulele Oceanului Indian are un continut de estragol de 65-85%. Varietatea cultivata in sudul Europei si in Egipt produce un ulei esential al carui compus esential este linaloolul. Busuiocul con­tine si tanini.

Utilizari medicinale

Busuiocul este renumit pentru capacitatea de a reduce spasmele, mai ales cele ale stomacului. Frunze­le ajuta digestia si cresc apetitul. Sunt folosite si pentru tratarea flatulentei si aerofagiei.

Extern, calitatile astringente ale plantei sunt un remediu bun in raceli: in gargara, planta usureaza durerile de gat, iar ca inhalant, desfunda sinusurile si caile aeriene. Ca unguent, ajuta la vinde­carea ranilor si taieturilor, si se combina adesea cu menta si chimen. Uleiul esential combate viermii si germenii. Studii clinice efectuate in India si publi­cate in 1985 i-au demon­strat efectele antibacte-riene la suferinzii de acnee.

Cultivare

Busuiocul trebuie cultivat in soluri bogate, usoare si bine drenate. Creste si in soluri uscate. Are nevoie de o pozitie calda, insorita, din gradina, dar poate fi cultivat si in ghiveci, pe un pervaz insorit.

Preparare si dozaj

In tratamentul indigestiei, pierderii apetitului, flatulentei si aerofagiei.

Infuzie: Puneti 4-6 g de frunze uscate in 250 ml de apa clocotita. Acoperiti si lasati sa infuzeze timp de 10 minute, apoi strecurati. Beti o ceasca de infuzie neindulcita pe zi. in cazul flatulentei cronice, beti 2-5 cesti pe zi intre mese. Opriti tratamentul dupa o saptamana si reluati-l dupa inca o saptamana.

In tratamentul gatului inflamat.

Decoct: Fierbeti 2 lingurite de frunze uscate in 250 ml de apa intr-un vas acoperit timp de 10-15 minute. Strecurati si lasati sa se raceasca. Faceti gargara cu solutia de 2-3 ori pe zi.

In tratamentul ranilor si taieturilor unguent: Aplicati pe zona afectata de 2-3 ori pe zi.

Precautii

Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa evite dozele medicinale de busuioc. Busuiocul nu trebuie administrat bebelusilor si copiilor mici. Nu consumati doze medicinale de busuioc pe termen lung.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 12 decembrie, 2012, 12:59

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *