Prima Pagina » Sanatate A-Z » Geriatrie » Caderile la Varstnici

Caderile la Varstnici

Caderile la Varstnici

Situatie clinica frecventa si particulara varstnicului, o constituie asa zisele “caderi”. Frecventa, etiologia multifactoriala, complicatiile, consecintele psihosociale si mortalitatea, constituie nota lor de gravitate. Ele pot merge de la restabilire completa, la sechele invalidante cu imobilizare definitiva. Caderile pot fi unice (accident vascular cerebral, infarct miocardic), sau repetate.

Caderile sunt mai frecvente la femei. Apar de obicei dupa 65 de ani, la persoane traind singure, si avand boli cronice. Unele medicamente contribuie cu certitudine (narcotice, hipnotice, sedative, tranchilizante, psihotrope). Un rol important il detine alcoolul, diureticele, digitalicele, hipotensivele, unele betablocante. Senescenta functiilor care asigura postura si echilibrul, si diferite boli detin un rol determinant.

Contribuie si alti factori: batrani care refuza sa inteleaga scaderea posibilitatilor de deplasare, de restrangerea activitatii, la varste care favorizeaza caderea prin pierderea antrenamentului si sigurantei miscarilor. Se descriu mai multe variante: caderi fatale, pierderea echilibrului, datorita varstei inaintate si unor medicamente, impiedicari si alunecari, impleticeala, clatinarea pe picioare datorita nesigurantei pasilor, inclinarea, ameteala sau vertijul, lipotimia (pierderea tranzitorie a cunostintei), vertijul posutral (la schimbarea pozitiei).

Multi pacienti batrani au tendinta de a minimaliza caderile de a le atribui unor faeton externi, de teama unor cauze mai severe. Cadrul clinic cel mai important al caderilor este patologia cardiovasculara, cerebrovasculara, neurologica si locomotorie. Tulburarile de ritm si conducere, angorul sincopai, emboliile pulmonare sau ale arterelor cerebrale, ateroscleroza sistemului carotidian, valvulopatiile, tratamentul cu anticoagulante, hipotensiunea ortostatica, sindromul pseudobulbar, epilepsia, insuficienta circulatorie vertebro bazilara, hipoglicemiile, anemiile, afectiunile neuro si loco motorii, reprezinta cele mai importante cauze morbide.

Psihosocial, caderile reprezinta pentru varstnic un eveniment grav (semnal de incertitudine in viitor, teama de o noua cadere sau de moarte). S-a descris chiar o boala a caderilor.

Prevenirea caderilor vizeaza, supravegherea varstnicului, informarea corecta asupra acestei posibilitati, eliminarea factorilor iatrogeni (medicamentosi), stabilirea spatiului de deplasare (fara scari si cu iluminare corespunzatoare), incaltaminte potrivita si educarea mersului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 28 februarie, 2013, 14:16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *